Heeft u een vraag? Wij zijn er om te helpen
Diefstal van campers is een steeds groter probleem in Europa. Zelfs internationale dievenbendes, die doorgaans 's nachts opereren, richten zich de laatste jaren steeds vaker op campers en caravans. Deze voertuigen zijn relatief eenvoudig mee te nemen en hebben een hoge waarde, waardoor ze een aantrekkelijk doelwit vormen voor criminelen.
Elektrische campers maken gestage vooruitgang, met spannende nieuwe modellen en concepten. Hoewel ze veelbelovend zijn voor milieuvriendelijk reizen, blijven bereikbeperkingen en hoge kosten uitdagingen.
Bij Urbano kun je ook terecht voor het laten opmaken van een schadebestek voor jouw motorhome.
Heb je een ongeval gehad met jouw motorhome en wil je - hetzij voor jezelf, hetzij voor de verzekering - de herstellingskosten in kaart brengen, aarzel dan niet om ons te contacteren.
Deze worden bij Urbano enkel opgemaakt na telefonische afspraak:
Een belangrijk voordeel van een lithiumaccu is dat deze volledig onderhoudsvrij is. Nadat je hem hebt geplaatst, hoef je er niet meer naar om kijken, behalve om de app te controleren voor je stroomverbruik of de opbrengst van de zonnepanelen. Denk goed na over je wensen en laat je informeren voordat je beslist.
Elke motorhome is uitgerust met een chemisch toilet. We leggen graag uit hoe je het toilet klaarmaakt voor gebruik en hoe je nadien de WC-cassette leegt. Heb je zelf nog nuttige info of wens je aan deze tips mee te werken? Aarzel niet om ons te contacteren.
Het laden van een motorhome is om allerlei redenen belangrijk, al was het maar omdat dit een grote impact heeft op het rijgedrag van de camper. Cruciaal is om de lading zo optimaal mogelijk te verdelen over het voertuig.
Of je nu een doorwinterde camperaar bent of net begint aan je avontuurlijke camperreizen, veilig en zelfverzekerd rijden is van het grootste belang. In één van onze blogs delen we waardevolle tips en inzichten om je rijervaring met een camper te optimaliseren
Inderdaad, we bezorgen jullie graag 20 gouden tips. Wat je sowieso altijd beter meeneemt zijn een EHBO- kistje, gereedschapskist, gevarendriehoek, reflecterende vest voor alle inzittende en een brandblusser.
De verswatertank is meestal vorstvrij gemonteerd (mits gebruik van de chauffage) onder één van de zithoeken. De inhoud bedraagt 100 à 150 liter, afhankelijk van het type motorhome. Je kan deze met een waterslang vullen aan de buitenzijde van de motorhome.
Om gewicht te besparen tijdens het rijden raden we aan de tank nooit helemaal te vullen. Heel wat motorhomes hebben de mogelijkheid om de tank op te delen zodat er een beperkte hoeveelheid water mee kan tijdens het rijden.
Het gebeurt wel eens dat de waterdop verward wordt met de dieseldop!
Let dus goed op als je diesel tankt!!!
Bij sommige modellen zit de watervuldop in de buurt van de dieseltank. Het gebeurt dus wel eens dat de watertank verkeerdelijk gevuld wordt met diesel. Zorg er in dat geval zeker voor dat je nooit de waterpomp laat draaien, anders komt de diesel in de pomp én alle leidingen terecht en wordt het probleem alleen maar groter.
Wanneer de diesel enkel in de tank zit volstaat het om de watertank, leiding naar waterpomp en waterpomp te vervangen.
De vuilwatertank hangt ofwel onder de motorhome, ofwel in de dubbele bodem verwerkt. En heeft een capaciteit van ongeveer 90 liter. Wanneer de tank voor ongeveer drie vierde vol is gaat het indicatielampje op het controlepaneel branden.
De tank kan op verschillende manieren geloosd worden: Ofwel aan de buitenkant door de schuif onder aan de vuilwatertank open te trekken, ofwel een kraan in de dubbele bodem open te zetten.
Weet dat rijden met een volle tank extra gewicht is! 90 liter water = 90 kg extra gewicht.
Belangrijk is de tank regelmatig schoon te spuiten via de aflaat opening en dit om te vermijden dat er zich vuil of vet vastzet rond de sensoren die een volle afvalwatertank detecteren. Een gevolg kan zijn dat de tank 'vol' zal aanduiden niettegenstaande ze leeg is.
Extra tip: bij het huiswaarts keren, ledig uw vuilwatertank, giet in elke afvoer een gepast reinigingsmiddel (volgens beschrijving op de verpakking), zo kan deze reeds geruime tijd inwerken op uw leidingen en vuilwatertank. Wanneer u terug thuis bent hoeft u enkel nog na te spoelen.
Sommige motorhomes zijn uitgerust met twee afvaltanks: één voor de keuken en een andere voor de badkamer. Bij deze zijn ook twee aflaatkranen voorzien om deze te ledigen.
In de Truma Boiler Gas verwarmt een krachtige gasbrander het water in uw caravan of camper binnen korte tijd – helemaal zonder netstroom. De gasboiler is uitstekend geïsoleerd, zodat er nauwelijks warmte verloren gaat. Daalt de watertemperatuur, dan ontsteekt de elektronica de brander automatisch opnieuw. Op het bedieningspaneel stelt u traploos de gewenste watertemperatuur tussen 30 en 70 graden in.
De Boiler Gas/Elektro beschikt daarnaast over een elektrisch verwarmingselement, dat het water nog sneller verwarmt. Het verkort de opwarmtijd van een half uur alleen op gas tot een kwartier in de combinatiestand – bijvoorbeeld bij het verwarmen van water van 15 naar 70 graden.
Na de opwarmtijd staat een uitgebreide douche met inzeeppauze niets meer in de weg. Zolang de Truma Boiler Gas werkt, wordt het water tijdens het douchen continu bijverwarmd. Dat maakt het voor een tweede persoon mogelijk om direct daarna te douchen.
De meeste toestellen in de motorhome werken op gas. Dit zijn de toestellen:
In principe kunnen deze toestellen werken op propaan/butaan of lpg. Sommige motorhomes hebben een verwarming die werkt op diesel (Webasto-verwarming). Gas dient in dat geval enkel voor het fornuis, de boiler, de koelkast en (eventueel) de oven.
Bij het gasgebruik in een motorhome is propaan de zuiverste gassoort. Butaan vervriest gemakkelijk, propaan niet. Voor extreme koude (wintersport) kies je dus best pure propaan.
Lpg is een mengeling van propaan en butaan.
Wanneer er meer propaan aanwezig is spreken we van “winter-lpg”, is er meer butaan aanwezig, spreken we van “zomer-lpg”.
Vertrek je op wintersport, neem dan best ter plaatse lpg. Het is immers mogelijk dat er in België nog zomer-lpg wordt gebruikt, die dan kan vervriezen bij aankomst in het wintersportgebied.
In verband met het gasverbruik is er een eenvoudige stelregel: In de zomer doe je een maand met een fles. In de winter 4 à 5 dagen. Vooral de verwarming op gas verbruikt veel.
Voorzichtigheid is altijd geboden.
De Webasto diesel verwarming is uiterst krachtig, compact en stil. Deze garandeert zelfs in de zwaarste omstandigheden een comfortabel klimaat voor grotere campers en biedt daarmee een oplossing voor de strengste eisen.
Afhankelijk van het model beschikt jouw motorhome over een opstap die ofwel geïntegreerd óf uitklapbaar is.
Een elektrische opstap bedien je aan de binnenkant, net naast de deur. Bij het starten van de camper, wanneer de trap nog steeds open staat, hoor je een geluidssignaal.
Gebruik nooit de trap vooraleer deze volledig is uitgeklapt! Maak er ook een gewoonte van om de trap steeds zélf naar binnen te halen.
Vertrouw nooit op het automatisch intrekken, dit dient enkel als veiligheid.