Skip to main content

In de twee vorige afleveringen van onze camperreis hebben we de Franse Middellandse Zeekust en Noord-Spanje verkend, en bezochten in het Spaanse binnenland de Unesco-werelderfgoedsteden Segovia, Avila en Salamanca. Tijdens onze terugreis naar Frankrijk passeren we Valladolid en maken we een omweg naar het indrukwekkende natuurgebied Las Bardenas Reales in de Spaanse provincie Navarra. Hoewel we slechts 90 km van de Portugese grens zijn, houden we die ontdekking voor een toekomstige reis in gedachten.

ESPAÑA DISCOVERY: WIJN EN CAMPEREN

Onze eerste stop is bij twee wijndomeinen uit het netwerk van España Discovery.

Bodegas Protos in Peñafiel, opgericht in 1937, staat bekend om zijn kwaliteit. De wijnvaten rijpen in een indrukwekkend ondergronds netwerk van 2 km, gelegen in een bergflank onder het Peñafiel-kasteel. Je kunt het complex met een gids bezoeken en genieten van een wijnproeverij. Als camperaar kun je met de gids van España Discovery overnachten op een rustige en veilige plek vlakbij de wijnmakerij.

Discovery

In de nabijheid bevindt zich Camping Riberuero, waar de Nederlandse eigenaren ACSI-korting aanbieden. Gelegen in een bos van pijnbomen, biedt de camping schaduwrijke percelen, water, elektriciteit en tijdens de zomermaanden een zwembad. Veel reizigers gebruiken de camping als tussenstop op weg naar Portugal, Marokko of Zuid-Spanje.

Ongeveer 20 km verderop, in het charmante Mambrilla de Castrejón, vind je wijnhuis Vizcarra, dat bekendstaat om zijn elegant en verfijnde wijnen uit de Ribera del Duero.

Overnachtingen voor camperaars zijn mogelijk buiten de bodega, maar afspraken dienen vooraf met de eigenaren te worden gemaakt, aangezien er vaak geen duidelijke borden zijn.

ONTDEKKING VAN LAS BARDENAS REALES

Freelife

Na een rit van ongeveer 270 km bereiken we de provincie Navarra. In het magazine Freelife van ACSI maakte een artikel over het indrukwekkende natuurgebied Las Bardenas Reales indruk. Dat in 2000 door UNESCO erkend biosfeerreservaat, trekt de aandacht door zijn unieke landschap. De woestijnachtige omgeving met zijn grillige vormen en droge rivierbeddingen doet denken aan de woestijnen van Arizona of Utah in de Verenigde Staten. Dit gebied is ook gebruikt voor film- en televisieproducties zoals een James Bond-film, The Counselor met Brad Pitt en Cameron Diaz en Game of Thrones. Dat het gebied ook gebruikt wordt als oefenterrein voor de Spaanse luchtmacht hebben we gelukkig niet gemerkt.

Bardenas

Bij aankomst kun je je registreren bij het informatiecentrum, waar je uitleg en een routekaart ontvangt. Met de camper kun je een circuit van ongeveer 35 km over verharde wegen volgen. Rijd langzaam en geniet van het onvergetelijke landschap, en stop regelmatig om foto’s te maken. De toegang is gratis, maar controleer altijd de website van Las Bardenas Reales vooraf op afgesloten zones of waarschuwingen voor extreme hitte en brandpreventie.

We overnachten op Camping Bardenas met een ACSI-korting. De camping beschikt over een restaurant, een kleine winkel, een groot zwembad en schoon sanitair. Het is een populaire plek voor kampeerders die Las Bardenas Reales willen bezoeken, en 's avonds zien we groepen fietsers en motards onder het stof terugkomen van hun avonturen in het natuurgebied.

TERUGREIS VIA FRANKRIJK

Na het verkennen van Spanje, leidt onze Sygic-navigatie ons wegens een lange file op de A15 via een kronkelige bergpas richting Bayonne. France Meteo voorspelt zonnig weer langs de Atlantische Kust, en met de Camping-Car Parkapp boeken we een plekje op een camperpark in Mimizan, een typische kustplaats met winkeltjes en restaurants. Het camperpark voor 70 voertuigen staat aardig vol.

We rijden verder via Tours en Reims naar huis. In Tours kunnen we onze ACSI-kaart nog eens verzilveren bij een multitaskende receptioniste die tevens barmeisje en probleemoplosser is. We genieten van een wandeling langs de Cher naar het historische centrum van de stad.

TIPS VOOR ADBLUE & WINKELEN

Adblue

Tijdens lange ritten met je camper moet je regelmatig tanken en ook AdBlue bijvullen, vooral bij de nieuwste modellen. Dit additief is niet altijd makkelijk te vinden bij tankstations, dus is het is verstandig om een voorraadje mee te nemen of telkens te tanken wanneer je een pomp tegenkomt.

Als je in Frankrijk gaat winkelen met je camper, kun je vaak niet terecht op de reguliere parkeerplaatsen van warenhuizen. Gelukkig hebben de meeste hypermarkten een aparte parkeerzone voor campers en grotere voertuigen, waar je zonder problemen kunt parkeren. 

In Reims maken we gebruik van France Passion en combineren nuttige zaken met een heerlijke wijnproeverij.

Alaferme

Voor onze laatste stop gebruiken we Google Maps om een natuurcamping, Camping du Moulin in Aizelles, te vinden. Deze rustige camping voldoet aan onze verwachtingen met alleen het gezang van vogels en af en toe een blaffende hond in de verte.

Een prachtige, en vooral rustige afsluiter van een intense reis vol boeiende steden, adembenemende landschappen, natuurgebieden en charmante kustplaatsen. 

Bert Van Uytsel
Post by Bert Van Uytsel
12-aug-2024 17:41:51

 

© 2024 Mobility Solutions BV  |  Ondernemingsnummer: Be 0837.210.166  | Disclaimer - Privacy policy