Skip to main content

Rijden in de bergen kan uitdagend zijn, niet alleen voor de chauffeur die het niet gewend is, maar ook voor de passagiers. De prachtige vergezichten kunnen soms adembenemend zijn, zowel letterlijk als figuurlijk. Vooral op smalle wegen met tegenliggend verkeer kan het spannend zijn. Maar laat je niet ontmoedigen en waag je toch aan een rit door de bergen! Met deze tips zul je merken dat zowel jij als je passagiers zich meer op hun gemak voelen.

Allereerst is het belangrijk om je camper goed voor te bereiden op het rijden in bergachtig gebied, omdat bergopwaarts rijden bepaalde onderdelen extra belast.

  1. Laat een controle uitvoeren van je remmen en motor
    Je remmen en je motor moeten in topconditie zijn. Grote hoogtes kunnen namelijk ook een impact hebben op de motorprestaties. En de remmen zijn cruciaal, zowel bij het stijgen als het dalen.
  1. Controleer de vloeistoffen
    Kijk de verschillende vloeistoffen na en zorg dat ze voldoende aanwezig zijn: olie, koelvloeistof en remvloeistof.
  1. Zorg voor voldoende brandstof
    Tankstations in berggebieden kom je niet vaak tegen, dus zorg voor een goed gevulde brandstoftank voordat je de bergen inrijdt.
  2. Zorg voor de juiste banden en bandenspanning
    Controleer of je de juiste banden hebt voor bergachtig terrein en zorg dat ze de juiste spanning hebben. Voor de winterperiode: neem sneeuwkettingen mee en startkabels.
    I741FC-sur-route

Nadat je ervoor hebt gezorgd dat alle technische vereisten in orde zijn om in bergachtig gebied te rijden, zijn er ook specifieke verkeersregels en tips die je in acht moet nemen bij het rijden in de bergen.

  1. Rijd defensief op bochtige wegen
    In de bergen rijd je vaak op bochtenrijke wegen. Verminder altijd je snelheid voordat je een bocht neemt.
  1. Anticipeer op onverwachte situaties
    Kijk altijd goed vooruit om te anticiperen op onverwachte situaties en mogelijke tegenliggers. Blijf gefocust en laat je niet afleiden tijdens je rit door het zoeken naar een nieuw liedje op de radio of het bedienen van je gps-toestel.
  1. Houd voldoende afstand tot je voorligger
    Vooral bergafwaarts is het belangrijk om je snelheid onder controle te houden en voldoende afstand te laten tot je voorligger.
  1. Geef voorrang aan bergopwaarts verkeer
    Verkeer dat bergopwaarts rijdt heeft altijd voorrang. Dalend verkeer moet stoppen of plaats maken waar mogelijk. Gebruik je gezond verstand en geef de rijder in de makkelijkste situatie de nodige ruimte.
  1. Geef bussen en vrachtwagens de ruimte
    Bussen en vrachtwagens hebben meer ruimte nodig.  Door hen deze ruimte te geven, maak je de rit voor jezelf ook relaxter en veiliger.
  1. Blijf op je rijvak
    Wijk niet uit naar het andere vak om in te halen of om een haarspeldbocht makkelijker te nemen. Blijf altijd op je eigen rijvak om ongelukken te voorkomen.
  1. Niet plotseling remmen
    Vermijd plotseling te remmen tijdens het afdalen. Probeer een constant tempo aan te houden, zodat je achterliggers niet geïrriteerd raken en niet plotseling in een lastige situatie terechtkomen.

Rijden in de bergen met handgeschakelde en automatische versnellingsbakken

Bavaria_T600P-3-scaled

 

Bij handgeschakelde versnellingsbakken schakel je bergopwaarts naar lagere versnellingen om meer kracht te genereren. Bij het dalen schakel je terug om je motor als rem te gebruiken. Vermijd te veel remmen om oververhitting van de remmen te voorkomen.

 

Met een automatische versnellingsbak in de bergen rijden is comfortabeler en gemakkelijker.

  1. Soepel en ontspannen rijden

De automatische versnellingsbak zorgt voor soepel en automatisch schakelen, waardoor je niet afgeleid wordt en je volledig kunt concentreren op het rijden. Bovendien is de inspanning tijdens het rijden minder belastend dan bij een handgeschakelde versnellingsbak, waardoor je ontspannen de rit kunt maken.

  1. Innovatie

Moderne automatische versnellingsbakken zijn uitgerust met geavanceerde technologie, waaronder het Hill Descent Control-systeem. Dit systeem regelt automatisch de snelheid tijdens het dalen, afhankelijk van het type helling en de belasting van het voertuig. Zo kiezen deze versnellingsbakken altijd de juiste versnelling voor een veilige en comforbale rijervaring.

Naast de technische aspecten van de camper en de specifieke verkeersregels, zijn er ook bepaalde attitudes die het rijden in de bergen aangenamer kunnen maken.

  1. Bereid je grondig voor
    Plan je route goed door de afstand, het aantal kilometers, het hoogteverschil en de breedte van de wegen in kaart te brengen. Informeer je passagiers voldoende over de rit die komt. Controleer ook het weerbericht voor je vertrekt en vermijd rijden bij slecht weer.
  1. Vertrek vroeg
    De snelheid in de bergen ligt een stuk lager dan op normale wegen. Vertrek op tijd om voldoende ruimte te hebben voor een ontspannen rit.
  1. Rijd rustig en en geniet van de rit
    Neem de tijd om rustig te rijden. Onderweg zijn met je camper is vakantie, geen race. Stop regelmatig om te pauzeren en van de mooie vergezichten te genieten.
  1. Blijf kalm en laat je niet opjagen
    Laat je niet opjagen door achterliggers die sneller willen rijden. Houd het hoofd koel en blijf in je eigen tempo rijden.
  1. Kleed je warm op grote hoogte
    Op grote hoogte is het aanzienlijk kouder dan in het dal. Zorg dat je warme kleding bij de hand hebt als je even wilt uitstappen om van een mooi vergezicht te genieten. Voor langere verblijven in de bergen, neem voldoende warme kleding mee.

Met deze tips kun je ontspannen een trip plannen naar of door de bergen. Controleer vooraf de specifieke regelgeving van het land waar je naartoe reist. Goede reis naar nieuwe hoogten!

 

Bert Van Uytsel
Post by Bert Van Uytsel
4-jul-2024 19:25:42

 

© 2024 Mobility Solutions BV  |  Ondernemingsnummer: Be 0837.210.166  | Disclaimer - Privacy policy