Skip to main content

De winter staat voor de deur: de dagen worden korter en de zon laat zich minder zien. Voor veel camperaars was de afgelopen winter nat en frustrerend, waardoor het verlangen naar een milder klimaat groeit. Gelukkig kunnen camperaars tijdens de koude maanden op zoek naar warmere plekken in Europa. Zuid-Europa biedt volop mogelijkheden voor een aangename winter, weg van de kou en regen in eigen land. Of je nu wilt genieten van zonovergoten stranden of milde temperaturen in charmante dorpjes, winterkamperen met de camper maakt het mogelijk!

Agenda vrijmaken

Misschien moet je even een drempel overwinnen en je klassieke vakantieplanning doorbreken, maar winterkamperen begint bij het vrijmaken van voldoende tijd in je agenda. Voor twee weken naar de Algarve in Zuid-Portugal rijden is bijvoorbeeld geen goed idee.

Lang weg zijn, bijvoorbeeld een maand of langer, is niet voor iedereen eenvoudig. Je bent misschien bang van het contact met het thuisfront te verliezen, maar dankzij technologie zoals Facetime is dat geen probleem meer. De fysieke afstand lijkt groot, maar het gevoel van verbinding met familie en vrienden blijft intact, waar je ook bent.

Zodra je de keuze hebt gemaakt voor een wintervakantie met de camper naar de zon, zul je alleen maar voordelen ervaren! Want winterkamperen biedt meer dan alleen een milder klimaat.

Camperpark Zuiden

Besparen op kosten in eigen land

Een belangrijk pluspunt is de besparing op stook- en elektriciteitskosten in je eigen huis. Tijdens de koudste maanden van het jaar lopen deze kosten vaak flink op. Door te overwinteren in een warmere omgeving hoef je minder te verwarmen en bespaar je aanzienlijk op je energierekening. Dit kan vooral interessant zijn voor langere periodes, waarbij de besparingen flink kunnen oplopen. Zo combineer je het aangename van reizen met het nuttige van kostenbesparing!

Wat voor temperaturen kun je verwachten?

Weerapps 25BCC2B0-B996-4977-BB62-9C4B4D703B79 kopie

De toenemende impact van klimaatverandering maakt het moeilijker om nauwkeurige weersvoorspellingen te doen, en het weer kan soms als een jojo schommelen. Toch zijn de winters in Zuid-Europa nog altijd aanzienlijk milder dan bij ons. Hoewel je geen zomerse temperaturen kunt verwachten, geniet je er gemiddeld van 10 tot 15 graden warmere omstandigheden dan in eigen land. Het weer is vaak ideaal - niet te warm en niet te koud - wat de omstandigheden perfect maakt voor comformtabel reizen en kamperen.

Mede-overwinteraars ontmoeten

Veel populaire overwinterlocaties trekken gelijkgestemden aan. Campings organiseren regelmatig sociale activiteiten zoals gezamenlijke etentjes, borrels of excursies. En tijdens de kerst- en nieuwjaarsdagen zijn er speciale arrangementen, waardoor je de feestdagen in een unieke omgeving kunt vieren. Dit biedt een ideale kans om leeftijdsgenoten te ontmoeten die net als jij gekozen hebben om de wintermaanden door te brengen in een milder klimaat.

Welke voordelen biedt winterkamperen?

Reizen met de camper is altijd een manier om tot rust te komen en je batterijen op te laden, ook tijdens de wintermaanden. Flexibel rondtrekken met de weerapps op de achtergrond zorgt ervoor dat je kunt genieten van afwisseling en aangenaam weer. Bovendien vermijd je de drukte op de weg, waardoor je ontspannen kunt reizen zonder files of overvolle snelwegen. In de wintermaanden heb je ook geen last van lange wachtrijen bij populaire bezienswaardigheden, zodat je in alle rust kunt genieten van de mooiste trekpleisters.

Winter1-2

Zijn er voldoende camperplekken beschikbaar in de winter?

Ja, er zijn meer dan genoeg camperplekken beschikbaar in de winter. Veel campings die het hele jaar door geopend zijn, zijn speciaal ingericht voor winterkamperen. Ze bieden meestal verwarmde voorzieningen en winterbestendige staanplaatsen, wat zorgt voor een comfortabele en veilige vakantie. Dit maakt het mogelijk om zorgeloos van je winterse camperreis te genieten.

Onderweg naar het zuiden

Doorreis2

Een rit naar Zuid-Europa, zoals de Algarve in Portugal of de Costa del Sol in Spanje, vergt de nodige tijd en planning. Het is belangrijk om van tevoren te bepalen waar je kunt overnachten, omdat veel campings in de wintermaanden gesloten zijn. In Frankrijk kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van het uitgebreide netwerk van Camping-Car Park. Als het weer onderweg naar je zin is, kun je kiezen voor de Route Méditerranée, met een selectie van vijf speciale Aires aan de Middellandse Zee.

Een handige optie is ook de app Tussenstop.com, waar je naast hotels en B&B's ook campings kunt reserveren via het ACSI-netwerk. Voer je startpunt en eindbestemming in, bepaal de afstand die je per dag wilt rijden, en je kunt eenvoudig beschikbare campings boeken. Daarnaast zijn er talloze andere apps en websites die doorreiscampings aanbieden, zoals Campings in Frankrijk of Camping France.

Populaire overwinterbestemmingen voor campers

Op bekende campingplatformen zoals ACSI en ANWB/Pincamp kun je eenvoudig campings vinden die geschikt zijn voor winterkamperen. ACSI biedt bijvoorbeeld de filteroptie "Campings geopend in de winter" waarmee je meer dan 700 campings in zes landen aan de Middellandse Zee kunt selecteren. Landen als Spanje, Italië, Kroatië, en Griekenland bieden uitstekende opties voor overwinteraars. Bij ANWB/Pincamp kun je filteren op ‘Overwinteraars’ en 'Aan zee', waarbij je 59 campings vindt, voornamelijk in dezelfde populaire landen.

We selecteerden een aantal suggesties van kampeerorganisaties per land:

Spanje: Camperstop, ANWB

In de zomer kampeerden we tijdens onze campertrip door het binnenland van Spanje op Camping Riberuero, waar de Nederlandse eigenaren ACSI-korting aanbieden. Veel reizigers gebruiken deze camping als tussenstop op weg naar Portugal, Marokko of Zuid-Spanje. Ook in Burgos boekten we de ACSI-camping Fuentes Blancas die populair is bij reizigers die van en naar het zuiden trekken. De camping is het hele jaar door geopend.

Portugal: Roadsurfer, ACSI, Pitchup

Italië: Camping.it, Camping Direct

Griekenland: Campingo, Campeggi 

Frankrijk: Camping France (Provence & Côte d'Azur), ACSI

Kroatië: Valamar, Croatian Camping Union

Camperen op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden zijn een uitstekende bestemming voor overwinteraars die op zoek zijn naar milde temperaturen en zonnige dagen in de winter. Hoewel campings daar minder aanwezig zijn dan op het vasteland van Europa, zijn er voldoende voorzieningen voor campers. Door de goede veerbootverbindingen zijn de eilanden goed bereikbaar en bieden ze een aantrekkelijk alternatief voor traditionele overwinterbestemmingen.

Winterkamperen met de camper in Zuid-Europa is de ideale manier om de kou en regen te ontvluchten. Je geniet van milde temperaturen én bespaart tegelijkertijd flink op je stook- en energiekosten thuis. Daarnaast ervaar je een ontspannen sfeer met mede-camperaars, terwijl het bij toeristische bezienswaardigheden een stuk rustiger is dan tijdens de drukke zomermaanden.

Bert Van Uytsel
Post by Bert Van Uytsel
19-okt-2024 10:30:15

 

© 2024 Mobility Solutions BV  |  Ondernemingsnummer: Be 0837.210.166  | Disclaimer - Privacy policy