Skip to main content

De Belgische Ardennen is een ideale toeristische bestemming voor camperaars die op zoek zijn naar een dichtbijvakantie als alternatief voor de kust. Wat zijn de mogelijkheden voor camperreizigers in het zuiden van België en welke faciliteiten zijn er beschikbaar? Ontdek alles over de beste campings, camperplaatsen en voorzieningen die deze prachtige regio te bieden heeft.

Het toerisme naar de Belgische Ardennen heeft een lange geschiedenis. Kampen van jeugdbewegingen en de behoefte aan het buitenleven stonden aan de wieg van het kampeertoerisme. Toeristen op zoek naar rust en prachtige natuur vonden hun weg naar de campings, die in de beginfase nog primitief waren. 

In de afgelopen decennia hebben campings in de Ardennen zich sterk geprofessionaliseerd met moderne faciliteiten en uitgebreide voorzieningen voor campers. Daarnaast zijn er steeds meer camperplaatsen ontstaan op parkings en speciale ‘Aires’.

De federatie van Waalse campings 'Camping Belgique', heeft een belangrijke rol gespeeld in deze ontwikkeling. Ze hebben bijgedragen aan de algehele upgrading van de kampeer- en campersector en de communicatie daarover. Bovendien werken ze sinds enkele jaren nauw samen met de toeristische website voor inspiratie over vakanties in Wallonië en de Ardennen, Visit Wallonia.be.

WBT-Logo VISITWallonia.be - Vertical - Pantone 2995C kopieVISIT WALLONIA

De officiële toeristische website voor de Ardennen en Wallonië, 'Visit Wallonia', biedt veel nuttige informatie voor kampeerders en camperreizigers. Raadpleeg hier het overzicht van 84 erkende campings in de regio.

Een waardevol hulpmiddel is de kaart van Wallonië (editie 2022) waarop 41 Aires voor campers staan aangegeven. Deze kaart toont zowel openbare zones met speciaal aangepaste camperplaatsen als campings met exclusieve camperplaatsen (9).

Daarnaast zijn er tal van campings met geschikte plaatsen voor campers. Klik je door naar de rubriek ’Waar rusten en overnachten in Wallonië met de camper, dan heb je de keuze uit 53 camperterreinen en -plaatsen.

De Ardennen bieden meer dan alleen wandelen en fietsen in de natuur of kanoën op de rivieren. Ze zijn ook rijk aan historische en culturele bezienswaardigheden. Voor camperreizigers kan parkeren nabij attracties soms een uitdaging zijn, maar gelukkig heeft VisitWallonië 53 attracties geselecteerd waar je je camper gemakkelijk kunt parkeren om deze te bezoeken.

Heb je zin in een vleugje cultuur? Bezoek het prachtige het Kasteel van Modave. Of misschien ben je meer geïnteresseerd in autosport en spreekt het museum van het circuit van Spa-Francorchamps in Stavelot je aan. En wat dacht je van een bezoek aan de historische Tuinen van Annevoie? Vergeet ook niet indrukwekkende Grotten van Han, een van de bekendste natuurwonderen van België.

Wil je onze zuiderburen echt leren kennen? Plan dan een uitgestippelde roadtrip van 6 dagen door Wallonië. Ontdek de vele verborgen pareltjes en ervaar de gastvrijheid van de lokale bevolking.

Naast de natuur heeft Wallonië ook heel interessante steden om te verkennen met een overvloed aan erfgoed, kunst en cultuur. Bezoek eens Dinant, Saint-Hubert, Rochefort, Bouillon, Bastogne of La Roche-en-Ardenne.

ANWB KAMPEREN ANWB-logo-7C7C71D0F6-seeklogo.com

Een andere belangrijke bron van informatie voor camperaars is de Nederlandse mobiliteit- en vrijetijdsorganisatie ANWB. Via hun website kun je eenvoudig campings in de regio Ardennen selecteren, waarbij ze 83 campings met een staanplaats voor camper voorstellen. Een groot voordeel van ANWB is dat zij vele campings vooraf inspecteren en een gedetailleerde quotering en ranking geven. Deze informatie, samen met gebruikersreviews, helpt je zeker bij het maken van de juiste keuze voor jouw camperreis.

ACSI

ACSI-3

ACSI selecteert staanplaatsen voor campers op 53 campings. Daarnaast accepteren 21 campings de ACSI CampingCard, waarmee je kunt profiteren van aantrekkelijke kortingen tijdens het laagseizoen.

Absolute aanraders in de Ardennen zijn Camping Le Prahay, gelegen aan de schilderachtige Semois, die van ACSI de Award voor ‘Camping met de Mooiste Ligging van België’ heeft ontvangen, en Camping Sandaya Parc La Clusure, die de Award voor ‘Beste Camping’ in de wacht sleepte.

Ardennen

Hou er rekening mee dat het begrip “Ardennen” voor sommigen websites en apps een rekbaar begrip is en zich ook kan uitstrekken tot Voeren en de Hoge Venen, wat geografisch gezien niet correct is. Het bosrijke gebied strekt zich voornamelijk uit in de provincies Luik en Luxemburg, met uitlopers naar Namen en Henegouwen. 

En het zal je niet ontgaan zijn dat dat onze noorderburen vaak de Ardennen opzoeken. Net over de grens bevinden ze zich direct in dit prachtige, bosrijke landschap. Naast de vele kampeerders wagen ook ondernemers zich op Belgische bodem door campings over te nemen en te exploiteren. Speciale websites worden ontworpen om Nederlanders warm te maken voor dit mooie stukje België. 

Hoewel de Ardennen veel te bieden hebben, wordt er niet onder stoelen of banken gestoken dat de staat van de wegen soms te wensen overlaat. Dit is een bekend punt van kritiek, zowel onder lokale bewoners als onder toeristen. Als camperaar is het belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens je rit. Te hoge snelheden kunnen wel eens nare gevolgen hebben voor je camper.

Gebruik ook de apps van Campercontact en Park4Night om camperplaatsen, campings of parkeerplaatsen te selecteren. Of bezoek de NKC-website, waar je veel inspiratie kan opdoen voor een campertrip naar de Ardennen.

De Ardennen vormen slechts een deel van het grotere Wallonië. De regio omvat vijf provincies, die naast prachtige natuurgebieden ook een breed scala aan steden, pittoreske dorpjes, activiteiten en bezienswaardigheden bieden. In een volgende blog zullen we ook de andere gebieden naast de Ardennen verkennen, zoals de provincies Namen, Henegouwen en Waals-Brabant.

Bert Van Uytsel
Post by Bert Van Uytsel
7-jul-2024 22:33:33

 

© 2024 Mobility Solutions BV  |  Ondernemingsnummer: Be 0837.210.166  | Disclaimer - Privacy policy