Skip to main content

Het Spaanse binnenland doet niet meteen een belletje rinkelen. Iedereen kent Madrid en Andalusië, maar gebieden zoals Aragón, Extremadura of Castilla zijn minder bekend. Omringd door 5.000 km aan populaire Costa’s, trekken de meeste toeristen naar de kust. Wij slaan de kust over en verkennen, na een doortocht door Frankrijk, het Spaanse binnenland met behulp van apps en digitale tools. Zo draagt technologie bij aan een nog boeiendere vakantieplanning en -beleving.

Weersvoorspellingen: KMI, France Méteo en INM Apps

Na de vele regenmaanden is een basisapp met weersvoorspellingen essentieel om aan een camperreis te beginnen. We gebruiken zoveel mogelijk de apps van de officiële meteorologische diensten per land, zoals KMI, France Méteo en INM (Spanje).

Eltiempo

Deze voorspellingen zijn meestal accuraat en kunnen je plannen in de gewenste richting bijsturen. Bij ernstige en aangekondigde onweders en stormen is het raadzaam je regelmatig te informeren, zodat je je reisplannen zo mogelijk kan wijzigen.

Deze nationale diensten werken soms samen, waardoor je bij het oversteken van de landsgrens automatisch op de app van het betreffende land terechtkomt. Op de website van het KMI kun je de verschillende meteorologische diensten raadplegen en via de App- of Play Store de apps downloaden.

De dag voor ons vertrek blijkt de route naar Spanje via het noordwesten en de Atlantische kust 5°C kouder te zijn dan via de Autoroute du Soleil, Lyon en Zuid-Frankrijk. Omdat we het rustig aan willen doen voordat we Spanje induiken, plannen we een rustpauze aan de Middellandse Zee, de warmere kant van Frankrijk.

Efficiënt tanken

We starten onze route richting Luxemburg en trotseren de soms slechte staat van de wegen in Wallonië. Een klassieker voor reizen naar het Zuiden is een stop bij een Luxemburgs benzinestation om te profiteren van de lagere prijzen. Aire de Berchem is een bekende plek voor menig reiziger.

Fleetpass

Om tanken te vergemakkelijken, gebruiken we een tankkaart die verschillende merken dekt, afhankelijk van het land waar je bent. Het voordeel van een tankkaart is dat je via een app de beschikbare stations kunt opzoeken en navigeren naar het gekozen benzinestation. Zo kun je ook nauwkeurig inschatten hoeveel kilometers je nog kan rijden om een lege tank te vermijden.

Handige functies zijn onder andere betaling via domiciliëring en facturen in een maandoverzicht. Bovendien kan een tankkaart je interessante kortingen opleveren.

Voordelen van de Bip&Go Tolbadge

De regen achtervolgt ons nog steeds als we richting zuiden rijden. We genieten van het glooiende landschap met de afwisselende schakeringen van lentegroen en verwelkomen de zon die doorbreekt na de regen. Langs de snelweg spotten we buizerds die op gele pootjes het voorbijrijdende verkeer observeren.

logo-bip-and-go

Na een verplichte 70 km/u tussen Metz en Nancy wordt onze tolbadge van Bip&Go geactiveerd, een handig hulpmiddel om snel de tolpoortjes te passeren en ons tempo te verhogen.

We reserveerden onze eerste stopplaats in Seurre, een charmant dorpje nabij Beaune en Dijon, aan de oevers van de Saône.

CCP Seurre

Als lid van Camping-Car Park boekten we een dag eerder een plek op deze omgebouwde camping. Er zijn ruime camperplaatsen beschikbaar met water en elektriciteit. Het vroegere sanitair blok is vakkundig dichtgetimmerd. Alles oogt typisch Frans, het credo ‘Maai mei niet’ lijkt hier het hele jaar van toepassing.

Door de reservatie, en dankzij nummerplaatherkenning gekoppeld aan ons lidmaatschap, opent bij aankomst de slagboom direct. Handig in de app is dat je tijdens een route kunt verifiëren of en hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn in de parken van je keuze.

Bespaar met de Camping Key Europe-kaart & ACSI

Ons eerste rustpunt aan de Middellandse Zee ligt in het département Hérault, tussen Valras en Narbonne, op een camping van Sandaya. Sandaya is een Franse groep met meer dan 60 kwaliteitscampings van 4- en 5 sterren.

CKE

We combineren gespaarde bonuspunten van een eerdere boeking met de Camping Key Europe-kaart (CKE). Deze kaart geeft tot 20% korting op meer dan 2.200 kwaliteitscampings in Europa, ook tijdens het hoogseizoen. Je kunt deze kaart online kopen via de vrijetijdsorganisatie Pasar.

Op de ruime camping ontmoetten we Giovanni en Patricia. Zij kamperen er met grote tevredenheid in een Carpento-caravan, aangeschaft bij de Urbano-vestiging in Fernelmont. Aanvankelijk wilden ze een camper, maar ze zijn blij dat ze voor de caravan kozen. Ze boekten hun vakantie met een korting via ACSI.

Gruissan

Schoolvakanties zijn een ruim begrip in Europa, en de vele kinderen op campings zijn makkelijk te verklaren: ze mogen vaak gratis logeren, zoals hier bij Sandaya. Dit is een goede keuze voor ouders, maar wij besluiten rustigere oorden op te zoeken en rijden door naar Gruisson, naar camping LVL Les Ayguades, direct aan het strand. Dit is onze laatste halte voor we doorreizen naar Spanje.

digitaalbestellen


Op een terrasje worden we snel bediend dankzij het gebruik van een QR-code met directe betaling. Bestellen gaat makkelijk, de uitbater kan besparen op personeel en de klant is tevreden over de snelle bediening die meteen wordt afgerekend.


Medische tip voor reizigers in Frankrijk

Heb je in Frankrijk een geneesmiddel nodig op voorschrift? Contacteer dan je arts in België en vraag om het voorschrift naar je door te mailen. Bij de plaatselijke apotheker volstaat dit document om je medicijn aan te kopen. Hoewel je meer betaalt dan in België, kun je met het document van de apotheker het bedrag via je mutualiteit terugvorderen.

Route via Toulouse en Pau naar San Sebastian

Vooraleer we via Toulouse en Pau naar San Sebastian rijden, stoppen we in Narbonne bij een autoshop van Norauto om een waarschuwingsbord voor onze fietsen te kopen, wat verplicht is in Spanje. Dit bord is dubbelzijdig te gebruiken: de ene kant voor Spanje, de andere kant voor Italië.

Zarautz

We raadplegen de Campercontactapp en mikken op een camperpark in de stad San Sebastian. Helaas blijkt deze bij aankomst vol te zijn. Campercontact leidt ons naar een camping 5 km verderop, maar ook daar zien we het bordje ‘complet’.
Derde keer goede keer via Campercontact: na een telefoontje rijden we naar Zarautz, aan de gelijknamige baai. De camping ligt op een heuveltop met een adembenemend uitzicht op de omgeving. Het blijkt een walhalla voor surfers te zijn, er kamperen veel jonge gezinnen met buscampers.

Bib&Go

Handig is dat ook de Bib&Go in Spanje werkt. Hoewel niet het hele snelwegennetwerk is aangesloten op de tolbadge, zijn de meeste snelwegen in het noorden van Spanje dat wel. Bij het naderen van de slagbomen was het de eerste keer spannend of ze zouden opengaan. Later bleek dat het scannen van de nummerplaat zelfs van verder en dus sneller gaat dan in Frankrijk.

Bezoek aan Guernica

Guernica2

Een klein stadje met een wereldberoemde naam willen we niet links laten liggen: Guernica. De stad is beroemd vanwege Picasso’s schilderij en de tragische gebeurtenissen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Via de Park4Night-app vinden we een parkeerplek op een afgelegen industrieterrein, waar we als enige camper staan.

In de regen verkennen we de stad en bekijken we de replica van de 'Guernica', die door het kleinere formaat wel wat van zijn impact verliest. Op het centrale plein wordt de tragedie weergegeven op vaste informatiepanelen. Met de camera-functie van Google Lens kun je de Spaanse teksten eenvoudig naar het Nederlands vertalen. De vertalingen zijn niet altijd perfect, maar het is toch handig als je de Spaanse taal niet machtig bent.

España Discovey1

Overnachten via España Discovery

Het bekende France Passion-model, waarbij je als camperaar welkom bent bij lokale wijnbouwers, wint ook in Spanje steeds meer aan populariteit. España Discovery biedt inmiddels 1.200 locaties waar je met de camper kunt overnachten en kennismaken met de plaatselijke wijnbouwers. WijndomeinSpanje3We verbleven bij Petritegi Sidreria in Astigarraga. Voor meer informatie over España Discovery, lees in onze blogsectie over de gids en de voorwaarden.

Op naar Burgos

Vanaf de Baskische kust rijden we het Spaanse binnenland in, richting Burgos. Ondanks de regen en mist gaat de rit op en af door het gebergte. De vele vrachtwagens zorgen voor opspattend water en versperren soms het tweede rijvak. Kortom, we maken weinig voortgang en moeten voortdurend inhalen en ons tempo aanpassen.

In Burgos hebben we via ACSI camping Fuentes Blancas geboekt, die populair blijkt te zijn bij reizigers van en naar Zuid-Spanje. De camping is helemaal vol en het hele jaar door geopend. We zien er Pasar-kampeerders die terugkeren van een individuele camperreis naar Marokko.

Burgos

’s Avonds verkennen we voor de eerste keer de stad, circa 50 minuten stappen van de camping. Burgos is een mooie, levendige stad met haar kathedraal als parel.

In een vervolgaflevering vertellen we je verder over de volgende steden en gebieden in Spanje: Segovia, Avila, Salamanca, Peñafiel, Mambrilla de Castrejón en Bardenas Reales. In Frankrijk verblijven we nog in Mimizam aan de Atlantische Kust, Tours en Reims.

ETAPES

1. Thuis - Seurre
2. Seurre - Valras
3. Valras - Gruissan
4. Gruisson - Zarautz
5. Zarautz - Astigarraga
5. Astigarraga - Burgos

Bert Van Uytsel
Post by Bert Van Uytsel
21-jul-2024 20:12:15

 

© 2024 Mobility Solutions BV  |  Ondernemingsnummer: Be 0837.210.166  | Disclaimer - Privacy policy