EURO-TOUR 2018

Deel 2

Pascale & WvL : Mobilvetta K Yacht Techno-line 79

Klik hier voor deel 1

11de etappe: Rome – Siena = 223km


Parking Communale
Via delle Province, 53100 Siena, Toscane
GPS:
N 43.34230, E 11.30502
N 43°20’32”, E 11°18’18”


Gemengde parkeerplaats, Max. : 30
Maximale lengte: 7m50
Duur van het verblijf: Onbeperkt
Open vanaf: 1/1 - 31/12
Gemakkelijke toegang tot de binnenstad met S4- of S10-bussen. Goede pizzeria en ijs om de hoek. Er is een bord dat aangeeft dat u wordt gesleept als u parkeert tussen 06:00 en 09:00 op de tweede en vierde zaterdag van de maand.
Supermarkt op 500m of aan de bushalte van bus S10
Centrum [4, 5 km]
De weg die ons naar hier leidde gaf ons geen enkel vermoeden van wat wij hier zouden te zien krijgen. Ondanks wij een scooter mee hebben gebruiken we die niet voor korte bezoeken, hier rijden de Italianen als gekken met toeters en bellen. Om hier rond te rijden zonder enige kennis van de stad is ook gekkenwerk, dus we nemen de bus.

 

Sienne (Siena) is de hoofdstad van de provincie met dezelfde naam, in de regio Toscane. Het heeft 53.900 inwoners in 2017. De stad is beroemd om zijn artistieke erfgoed en om de Palio delle Contrade race, vaak afgekort als Palio, een spectaculaire paardenrace die de contrade (parochies en buurten) van de stad ziet tweemaal per jaar, op 2 juli en 16 augustus. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een volksfeest van het hoogste niveau met een ferme brok spektakel bovenop.

De Palio is een competitie tussen buurten van een stad of tussen aangrenzende territoriale entiteiten, meestal betwist met paarden of andere dieren. Er zijn ook Palio in boten. De oorsprong van dit soort evenementen gaat terug tot de tijd van de traditionele strijd tussen Italiaanse gemeenten. Tegenwoordig is de Palio-race een traditie geworden die diep geworteld is in veel Italiaanse steden, met name de oude middeleeuwse steden.
De Palio van Siena is de meest bekende. Dit traditionele zomerevenement wordt tweemaal per jaar gehouden (2 juli ter ere van Madonna di Provenzano en 16 augustus ter ere van de Assumptie); Uiteindelijk kan er misschien een derde Palio zijn, die op een specifieke datum wordt uitgevoerd, om een bepaalde gebeurtenis te vieren (zoals de buitengewone Palio van 1969, uitgevoerd om de eerste stap van de man op de maan te vieren). De Palio van Siena bestaat uit een race van paarden bereden bareback (zonder zadel of harnas).


Bij de Palio krijgt de winnaar in het algemeen de vlag in de kleuren van de stad en / of de patroonheilige. Behalve de Palio de Legnano, waar de Crocione (groot kruis) is toegewezen, heeft het winnende district het recht om tot de volgende Palio te blijven. In de Middeleeuwen spotten mensen met de nieuwste aankomst, een ham (baffa) in verschillende steden (Verona, Pavia, Ferrara, Venetië in het bijzonder). "In 1238 in Siena, een nobele (alleen zij kunnen dan deelnemen aan de palio) geeft de voorkeur aan een boete te betalen in plaats van het varken te ontvangen waarop zijn laatste rang hem had veroordeeld."
Volgens de legende werd Siena gesticht door Senius en Aschius, de zoon van Remus, zelf broer van Romulus (stichters van Rome). Ze vluchtten de stad op twee paarden geschonken door Apollo en Diana, de ene blank en de ander zwart, om te ontsnappen aan de woede van hun oom Romulus. Ze stopten in de vallei van Tressa en stichtten een stad die ze vernoemden naar de oudste Siena (in het Latijn Sena Julia). Wit en zwart werden de kleuren van de stad.

12de etappe: Siena – Pisa = 122km

Wat oorspronkelijk Firenze zou worden, werd het door een samenloop van omstandigheden Pisa. Een veel te smalle weg met heel veel verkeer om bij onze voorziene camperplaats te geraken (onzichtbaar), liep totaal verkeerd. Buiten deze boosdoener gerekend waren twee wegomleggingen een bijkomende last, de camperplaats leek onvindbaar. Ik opteerde dan voor een camping bij het centrum, die ook al onvindbaar scheen, toen we daar aankwamen was deze volzet. Na meer dan 3 uur zoeksport hebben we dan de pijp aan maarten gegeven en naar Pisa gereden. Daar kozen we voor een camping op loopafstand van het centrum.

Campeggio Torre Pendente
Viale delle Cascine 86, 56122 Pisa, Toscane Italië Tel.: +39050561704
Email: info@campingtorrependente.com
GPS:
N 43.72393, E 10.38313
N 43°43'26", E 10°22'59"


Camper (2 pers. incl. belasting): € 27,00 / € 39,00
Lozen afvalwater: Gratis Lozen cassettetoilet: Gratis Water: Gratis
Stroom: Gratis
Max. aantal plaatsen: 50 / Max. camperlengte: 8m / Max. verblijfsduur: Onbeperkt / Geopend: 1/4 - 1/11
Zeer goede camping, nu Camping Internationaal, vriendelijk personeel een zeer netjes.
Pisa is een stad met ongeveer 90.000 inwoners, de hoofdstad van de provincie met dezelfde naam in Toscane. Wereldberoemd, vooral vanwege de scheve toren. Pisa wordt doorkruist door de rivier de Arno en ligt aan de Via Aurelia.


De oorsprong van Pisa zijn niet precies bekend. De stad is gelegen aan de samenvloeiing van de Arno en Auser (nu verdwenen). Er werd gesuggereerd dat de stad werd gesticht door de Pelasgen, Grieken, Etrusken of Ligurische. Echter, archeologische overblijfselen uit de vijfde eeuw voor Christus. BC getuigen van de aanwezigheid van een stad aan de Ligurische Zee, die worden verhandeld met de Galliërs en de Grieken. Een Etruskische necropolis werd ontdekt tijdens opgravingen in de Arena Garibaldi in 1991. De auteurs van het oude Rome ook van Pisa spreken als een oude stad. Servius schreef dat de stad werd gesticht in de dertiende eeuw voor Christus. AD door Pelops, de koning van Pisa. Strabo schreef het fundament van Pisa held Nestor
de koning van Pylos, na de val van Troje. Zoals voor
Virgil in zijn Aeneis, schreef hij dat Pisa was al op het moment, een belangrijk centrum.
De maritieme rol van Pisa moet voldoende zijn geweest, sinds de oudheid autoriteiten om de uitvinding van Pisa rostra toegeschreven. De stad zou moeten profiteren van de aanwezigheid van de haven aan de Ligurische kust, tussen Genua, dan is een dorp, Ostia en de haven van Rome. Pisa diende als een marinebasis, vanwaar de vloten de Liguriërs, Galliërs en Carthagers moesten bestrijden. In 180 BC, werd Pisa de status van het Romeinse recht als kolonie toegekend onder de naam Portus Pisanus. In 89 BC, versterkte Keizer Augustus de kolonie en maakte het een belangrijke haven onder de naam Colonia Iulia Obsequens. Vanaf 313, is de aanwezigheid van een bisschop in Pisa getuigend. De achteruitgang van Pisa is abrupt, de hoogtijdagen van de stad nemen een einde na 6 augustus 1284, de Slag bij Meloria tekende het doodvonnis. De vloot van Pisa, onder het bevel van Albertino Morosini, vocht door middel van de ingenieuze manoeuvres van Benedetto Zaccaria, hoofd van de Genuese vloot samen met Oberto Doria. Met deze nederlaag eindigde de maritieme macht van Pisa: de vloot wordt vernietigd en meer dan tienduizend zeilers gevangen genomen. De bedoeling was, in de toekomst te voorkomen,dat Pisa zijn kracht in de Middellandse Zee zou herwinnen. De Trade, werd in kleinere hoeveelheden voortgezet. De klap zou worden gedragen door de Arno, maar deze kampte met lopende onregelmatigheden, die de schepen verhinderde de havenstad te bereiken via de rivier. Het leek er op dat het omliggende gebied was aangetast door malaria.

 

13de etappe: Pisa – Lucca = 20.5km

Area Comunale
Via Gaetano Luporini, 55100 Lucca, Toscane Italië Tel.: +390583919931
GPS:
N 43.84027, E 10.48822
N 43°50'25", E 10°29'18"


Camper (2 pers. incl. belasting): € 10,00 / € 14,00
Lozen afvalwater: Gratis
Water: Gratis
Plaats speciaal voor campers Max. aantal plaatsen: 50
Max. camperlengte: Geen limiet Max. verblijfsduur: Onbeperkt Geopend: 1/1 - 31/12
Porta Vittorio Emanuele 400m
Centrum 1km
Lucca is een Toscaans stadje aan de rivier de Serchio. Het staat bekend om zijn perfect bewaard gebleven muren uit de Renaissance die het historische centrum en de geplaveide straatjes omringen. De brede, met bomen omzoomde straten langs de 16e en 17e-eeuwse stadsmuren zijn populair om te wandelen en te fietsen. Casa di Puccini, de geboorteplaats van de grote operacomponist, is nu een museumhuis.
Lucca was en bleef een onafhankelijke republiek tot de verovering door de Fransen in 1799. Napoleon maakte het tot een vorstendom voor zijn zuster Elisa Bonaparte Baciocchi. In 1815 werd het vorstendom omgevormd tot een hertogdom, toegeschreven aan Bourbon-Parma, en in 1847 verbonden aan het Groothertogdom Toscane.


Lucca werd gesticht door de Etrusken en werd een Romeinse kolonie in 180 voor Christus. In 217 BC, tijdens de tweede Punische Oorlog na de Slag om Plaisance, waar geen van beide kampen als overwinnaar uit de bus kwam, trok de consul Tiberius Sempronius Longus zich terug in Lucca. Julius Caesar, Pompey en Crassus vernieuwden hun triumviraat in 56 BC. Het raster van de straten van het historische centrum behoudt het Romeinse plan, het Piazza San Michele bezet het oude forum en de Piazza dell'anfiteatro bezet het oude Romeinse amfitheater van Lucca. Het is een versterkte stad met een groot aantal historische monumenten, voornamelijk kerken, maar ook villa's en paleizen zoals het Pfanner-paleis en zijn beroemde tuin.

Het bekende piazza dell’amfiteatro
De stad ontleent haar welvaart aan de zijdehandel, die bloeide vanaf de 11e eeuw en wedijvert met de Byzantijnse zijde. De stad is dan ook de hoofdstad van Toscane.


Na de dood van Matilda van Toscane, in 1161, verleent keizer Frederik Barbarossa aan Lucca de status van gemeente. Het wordt een onafhankelijke republiek voor meer dan vijf eeuwen. Dante brengt een deel van zijn leven door in ballingschap.
De Torre Guinigi is de belangrijkste toren in de stad Lucca in Toscane. Het is bereikbaar via de Via Sant'Andrea. Deze Toscaanse woontoren, een van de weinige die nog over is in de stad, is een van de meest representatieve monumenten van Lucca. Het belangrijkste kenmerk is de aanwezigheid van een hangende tuin op het terras van de toren. De Guinigi, meesters van de stad wilden hun strenge huis versieren met deze toren met bomen gekroond, het symbool worden van hun overheersing in de Renaissance.
Door de wil van de nazaten van de familie, is de toren en het paleis van Sant'Andrea doorgegeven aan de gemeente
Lucca.

14de etappe: Lucca – Celle Ligure = 201km “maar meer dan 7u onderweg”


Agriturismo Cele
Via Sanda 30, 17015 Celle Ligure, Liguria Italië Tel.: +39019991936
Email: agriturismocele@libero.it
GPS:
N 44.34997, E 8.53913
N 44°21'00", E 8°32'21"


Camper (2 pers. incl. belasting): € 5,00 / € 15,00
Lozen afvalwater: € 3,00
Lozen cassettetoilet: € 3,00
Water: € 4,00
Stroom: € 5,00 (per 24 uur)
Plaats bij restaurant / Max. aantal plaatsen: 10 / Max. camperlengte: 7m / Max. verblijfsduur: Onbekend / Geopend:
1/1 - 31/12

Dit is een tussenstop, want na een extra rondje in La Spezia, hadden de camperplaatsen die we aandeden geen enkele aantrekkingskracht. Zelf de afdaling naar de punt (Portovenere) bracht alleen wat mooie ver zichten op, boven op een parking wat ook campers zou toelaten is afgesloten.


Dus op naar de volgende, tot 2x toe liepen we een blauwtje op en mochten gewoon doorrijden, geen overeenstemmende gegevens via de GPS. Slecht bereikbaar, (te smalle wegen) of camperplaatsen die er geen zijn, in het kort men voelt zich bedot. Dan volgde de Genua emotie, door kilometers file en geen aanpassing via de GPS, geraakten we naar het centrum waar we een brug zagen met een missend stuk van 200m, gewoon “afschuwelijk”. Na nog eens extra 3u omrijden en files belanden we in de volgende stopplaats, Celle Ligure bij een restaurant… Het vervolg was de kers op de taart, in het donker een moeilijk oprit, niemand te zien, restaurant gesloten en wij stervende van de honger. Daar komt de eigenaar, met de vraag waarom we waren geïnstalleerd, ons antwoord is, als er geen poort is rijden we binnen, met de vraag hoeveel we moesten betalen antwoordde hij “ik kom over een half uur terug…” maar we zagen hem niet meer. Einde citaat!!!

15de etappe: Celle Ligure – Castellane = 250km

Camping Frédéric Mistral op slechts
250m van het dorpsplein, mooi verzorgde plek, is een familie bedrijf. Mooie wandelstraatjes met terrasjes winkeltjes en restaurantjes.


Eens in Frankrijk nemen we na Nice de richting Castellane en doen we inkopen. Daarna gaan we de Route Napoleon op, whaaw een beetje smal bij momenten maar waanzinnig mooi. Eens aangekomen in Castellane stellen we vast dat de camperplaats vol is, dan is de camping de oplossing, wassen en plassen staan eerst op het programma.
De gemeente is een zeer oude plek gelegen stroomopwaarts van de Gorges du Verdon. Castellane ligt op 724 meter hoogte en is één van de 46 deelnemende gemeenten van het regionale natuurpark Verdon. De Rots of Roc Notre- Dame domineert het stadje met zijn 184 m hoogte. Dit is de site die ze in de Middeleeuwen bezette en een ingedeelde site. Twee dammen liggen op het grondgebied van Castellane:
Le lac de Castillon
Le lac de Chaudanne


De stad Castellane verschijnt voor het eerst in de teksten met een naam dichtbij de huidige rond 965-977 (Petra Castellana). De naam is verdeeld in drie Occitaanse termen, pèira, castel en het achtervoegsel -ana, wat betekent rots en versterkt dorp, dat kan worden vertaald in de Castellane rots, dat wil zeggen, de rots in het versterkte dorp, of eenvoudigweg het bolwerk, het kasteel. Castellane wordt genoemd in het Occitan Provençaalse Castelana volgens de norm, of Castelano volgens de Mistraliaanse norm. De voormalige stad Castillon (bedekt door het meer) verschijnt rond 1300 (Castilhone). Het is een Occitaanse term die een klein kasteel aanduidt. Het eerste deel van de naam van Chasteuil is nogal obscuur; de tweede, -ialo, is een Keltisch achtervoegsel voor clearing.
Het gehucht Palud dankt zijn naam aan een moerassig gebied. De aanwijzing van Taulanne dankt waarschijnlijk zijn naam aan een oude tegelfabriek (taulana).

16de etappe: Castellane – Sainte-Croix-du-Verdon = 59.5km

Aire de Camping-Car Sainte Croix du Verdon, Provence/Alpes/Cote-d'Azur Frankrijk Tel.: +33492778529
GPS:
N 43.76082, E 6.15158
N 43°45'39", E 6°09'06"


Camper (2 pers. incl. belasting): € 8,00
Lozen afvalwater: Gratis
Lozen cassettetoilet: Gratis
Water: € 2,00 / Stroom: € 3,00 per 3u / gratis tussen 15 okt en 1 april / Het uitzicht op het meer van Sainte Croix is zeer mooi, maar de plaatsen zeer smal.
Het grondgebied van het dorp werd reeds tijdens de Prehistorie bezocht, waaronder twee grotten met gereedschappen (paleolithische grot uit de bronstijd in de grot van het Capitool). Het dorp is ontstaan op een kruispunt van de Verdon, aan een Romeinse weg. Deze Romeinse weg werd gebouwd op de berghelling onder Augustus, de weg zat vol onderbrekingen op de Col de la Fare.
In de Middeleeuwen waren de bisschoppen van Riez de grote heren van de plaats. De gemeenschap werd dan Sancta Crux de Salleta genoemd verwijzing naar de naburige gemeente Salles. De parochie was eigendom van de abdij van Saint-Victor de Marseille, die de priesters doopte en de royalty's inzamelde die aan de kerk verbonden waren. De bisschop van Riez was de heer van Sainte-Croix: het leengoed, een deel van het land en het dorp was van hem. De gemeenschap was eigendom van de viguerie de Moustiers.
In de zeventiende en achttiende eeuw is de familie Forbin de adellijke familie van Sainte Croix. Een tak van deze naam, de Forbin-Sainte Croix, bestond vóór de revolutie. Tijdens de revolutie heeft de stad een patriottische samenleving, gecreëerd na het einde van 1792. Om het decreet van de Conventie van het Vendemiaire jaar II te volgen waarin gemeenten worden uitgenodigd met namen die de herinneringen aan royalty, feodalisme of bijgeloof kunnen oproepen om ze te vervangen door andere denominaties, verandert de gemeente zijn naam in Montpeiret, of Peiron-sans-Culottes, volgens de bronnen. Ten tijde van de staatsgreep van 2 december 1851 stond de stad op om de Republiek te verdedigen en het was de pastoor Chassan die de opstandelingen van de stad naar de prefectuur leidde. Na het falen van de opstand, zette een strenge repressie degenen voort die de Republiek verdedigen: 9 inwoners van het Heilige Kruis worden voor de gezamenlijke commissie gebracht, de meest voorkomende straf is deportatie naar Algerije.
Door de bouw van het meer van St. Croix verloor de gemeente 627 van de hectaren van 1997 die het voorheen had.

17de etappe: Sainte-Croix-du-Verdon – Malaucène = 144km


Camping-Car Park Malaucene
Avenue Charles de Gaulle, 8 Malaucene, Provence Alpes Cote-d'Azur Frankrijk Tel.: +33183646921
Email: contact@campingcarpark.com
GPS:
N 44.17753, E 5.12987
N 44°10'39", E 5°07'48"


Camper (2 pers. incl. belasting): € 10,30
Lozen afvalwater: Gratis Lozen cassettetoilet: Gratis Water: Gratis | Stroom: Gratis
Plaats speciaal voor campers / Max. aantal plaatsen: 40 / Max. camperlengte: 10m / Max. verblijfsduur: Onbeperkt / Geopend: 1/1 - 31/12
We maken een ritje via de Mont-Ventoux naar Malaucène in de Vaucluse. Onze Mobilvetta brengt ons naar de top van de vermaarde beklimming uit de Tour. Het naar beneden gaan ging een beetje stroef door het te warm krijgen van de remmen, de buitentemperatuur was immers 32°.
Malaucène ligt ten noorden van de Vaucluse, aan de rand van de Drôme. Het is een prachtig Provençaals dorp op
350 m boven de zeespiegel, aan de voet van de noordhelling van de Mont Ventoux, de belangrijkste toegangspoort. Het dorp zat ineengedoken rond zijn oude "kasteel" (een sterke toren meer precies) gearrangeerd in Calvary in de achttiende eeuw. Het dorp is omgeven door een cirkelvormige boulevard met honderd jaar oude platanen. De stad wordt doorkruist door de bron van Groseau, die in het verleden een gebied van intense activiteit was met veel molens, spinnerijen en tot voor kort waren er papierfabrieken (2009).
Malaucène ligt 9 km ten zuiden van Vaison-la-Romaine en 18 km ten noorden van Carpentras, op minder dan 50 km van het TGV-station en de luchthaven van Avignon, op 30 km van de snelweg A7. minder dan 40 km van Orange en de snelweg A9.


Ons Eurotour 2018 avontuur loopt langzaam naar zijn einde, toch willen we nog 2 plaatsen bezoeken voor we naar
België terug keren. We willen Marseille bezoeken met als tussenstop Uzès in de Gard.
 

18de etappe: Malaucène – Uzès = 81.5km

Domaine Viticole de St. Firmin
Rue St. Firmin, 30700 Uzes, Languedoc Roussillon Frankrijk
Tel.: +33609723757
Email: domstfirmin@gmail.com
GPS:
N 44.01671, E 4.42087
N 44°01'00", E 4°25'15"


Camper (2 pers. incl. belasting): Gratis
Lozen afvalwater: Gratis
Lozen cassettetoilet: Gratis | Water: Gratis
Domain Viticole de St. Firmin , let op: de poort is alleen open tussen 8-19u, proeven en verkoop van wijn, jam, olijfolie, honing, groenten en fruit.
Centrum 500m / Max. aantal plaatsen: 15 / Max. verblijfsduur: Onbeperkt / Geopend: 1/1 - 31/12

De ontwikkeling van de stad Uzès zou hand in hand gaan met de aanleg van de Pont du Gard die water van de Fontein van Eure naar Nîmes bracht tijdens de oudheid. De naam Uzès komt van het Latijnse Ucetia, zelf nog veel ouder, het komt overeen met een hoogte in een pre-Keltische taal. Het is mogelijk dat dit kalksteenplateau bezet was door een oppidum dat de toekomstige stad zou hosten. Het stadscentrum van Ucetia werd in 2017 ten noorden van het middeleeuwse centrum opgegraven opgravingen op 4000M2 onthullen het bestaan van stedelijke buurten (straten, kleine eilanden, putten, hypocaust, mozaïeken) waarvan de anciënniteit wordt geschat aan het begin van de eerste eeuw 10BC.
Er is een bisdom vanaf de vijfde eeuw tot de Franse Revolutie, dat werd afgeschaft in 1817. Uzès was achtereenvolgens burggraafschap, graafschap van 1486, het werd hertogdom in
1565. Uzès werd ook zwaar getroffen door de religie oorlogen en deze van de Camisards. Tussen 1795 en 1800, werd de stad samengevoegd met zijnde de buurgemeente Saint-Firmin, volgens de volkstelling van 1793, woonden er 187 inwoners; tijdens de Franse Revolutie had het de voorlopige naam Firmin-les-Uzès. Uzès zelf was in deze periode bekend als, Uzès-la-Montagne. Het was de belangrijkste stad van het district van 1790 tot 1795 en van
1800 tot 1926. De restauratie van de stad begon in 1965 dankzij één van de eerste creaties van de beschermde sector (wet Malraux uit
1962).

19de etappe: Uzès – Marseille = 81.5km


Marlyparc
Chemin de Morgiou 120, 13009 Marseille. Provence/Alpes/Cote-d'Azur Frankrijk
Tel.: +33609146606
Email: marlyparcmarseille@gmail.com
GPS:
N 43.24085, E 5.40693
N 43°14'27", E 5°24'25"


Camper (2 pers. incl. belasting): € 12,00
Lozen afvalwater: Gratis
Lozen cassettetoilet: Gratis
Water: Gratis | Stroom: € 5,00 (per 24 uur)
Vooraf reserveren is ten stelligste aan te raden[zeker voor campers >7,5m] / supermarkt Leclerc 1km /Centrum 8km Plaats bij particulier of bedrijf / Max. aantal plaatsen: 30 / Max. camperlengte: 10m / Max. verblijfsduur: Onbeperkt / Geopend: 1/1 - 31/12
Marseille: (Provençaals Occitaans: Marselha in de conventionele spelling, Marsiho volgens mistralieense spelling) is een stad in het zuidoosten van Frankrijk, de hoofdstad van het departement Bouches-du-Rhône van Zuid-Provence- Alpes-Côte d'Azur.
In 2015, werd Marseille met 861.635 inwoners de tweede stad van Frankrijk, en de derde grootste agglomeratie met 1.578.584 inwoners. Sinds 1 januari 2016 is Marseille de zetel van de metropool Aix-Marseille-Provence, de tweede meest bevolkte regio in Frankrijk met 1.859.922 inwoners. Als stedelijk gebied is het derde grootste van Frankrijk na Parijs en Lyon met 1.752.398 inwoners in 2015. Marseille is één van de oudste steden van Frankrijk, gesticht onder de naam Μασσαλία (Massalía) rond 600 BC. Door Griekse zeilers uit Phocaea is Marseille sinds de oudheid een belangrijke handelshaven geweest. In het bijzonder kende het een aanzienlijke commerciële groei in de
19e eeuw en werd het een bloeiende industriële en handelsstad. De erfenis van het verleden, de grote haven Marseille-Fos Port en de maritieme economie zijn nog steeds belangrijk in de regionale activiteit. Nationaal is Marseille de Franse haven nummer één, de tweede mediterrane en de vijfde Europese haven.
De opening van Marseille naar de Middellandse Zee is sinds haar oorsprong eigenlijk een kosmopolitische culturele en economische uitwisseling met Zuid-Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië. Het wordt ook vaak beschouwd als de "Deur van het Oosten".De stad Marseille heeft een kustlijn van 57 kilometer inclusief 24 kilometer kreken (calanques). Die kreken strekken zich uit over meer dan twintig kilometer van de kust aan de Middellandse Zee tussen het dorp van Goudes, ten zuidwesten van de stad en Cassis. Het is een van de meest opmerkelijke sites in Frankrijk en een belangrijk gebied van natuurlijke hulpbronnen en sportactiviteiten. De kreken hebben een miljoen bezoekers per jaar.

Aan het einde van een opmerkelijk plan dat begon in 1999, werd een Nationaal Park opgericht in 2012 om het natuurlijk erfgoed over land en zee te beschermen. Het bestrijkt een gebied van 11.100 hectare grond tussen Marseille, Cassis en La Ciotat, en 141.300 hectare op zee. Het is het eerste soortgelijk nationaal park in Europa. De belangrijkste stranden zijn die van Prado, les Catalans, la Pointe Rouge, la plage du Prophète. De Prado stranden, officieel " Defferre stranden " werden zo genoemd door het opvoeren van zand na het graven van de metrotunnels. Marseille heeft ook bijna 100 duikplekken, de meest bekende zijn de Riou archipel, de eilanden van Friuli en het eiland Planier.

20ste etappe: Marseille – Sassenage


Aire Municipale
Rue pierre de Coubertin, 38360 Sassenage, Rhone Alpes Frankrijk
Tel.: +33476535217
Email: mairie@sassenage.fr
GPS:
N 45.21347, E 5.66867
N 45°12'48", E 5°40'07"


Camper: Gratis
Lozen afvalwater: Gratis Lozen cassettetoilet: Gratis Water: Gratis
Plaats speciaal voor campers
Max. aantal plaatsen: 8
Max. camperlengte: Geen limiet Max. verblijfsduur: 48 uur Geopend: 1/1 - 31/12
Er staat aangeduid dat maximum 8 campers toegestaan zijn, er staan er altijd meer dan 20, de één tegen de ander. Rustig en goed voor een nacht.

Voor de volgende rit heb ik 2 mogelijkheden:

1- Sassenage – Cormoz = 166km

Auberge du Grand Ronjon
Route du la Verne 2561, 01560 Cormoz, Rhone Alpes Frankrijk
Tel.: +33474512397 / Email: auberge.du.grand.ronjon@wanadoo.fr
GPS:
N 46.43130, E 5.22163
N 46°25'53", E 5°13'18"

Plaats bij restaurant Max. aantal plaatsen: 4
Max. camperlengte: 9m
Max. verblijfsduur: Onbeperkt
Geopend: 1/1 - 31/12
De plek is mooi de ontvangst door de eigenaars is uitstekend, de fameuze “Poule de Bresse aux Morilles à la crème”
is er niet te versmaden.
 

2- Sassenage - Luxeuil-les-Bains = 362km

Aire Municipale
Rue Gambetta, 70300 Luxeuil les Bains, Franche Comte Frankrijk
Tel.: +33384400641
Email: tourisme@luxeuil-les-bains.fr
GPS:
N 47.81691, E 6.38654
N 47°49'01", E 6°23'12"

Camper: Gratis
Lozen afvalwater: Gratis
Lozen cassettetoilet: Gratis
Water: € 2,00
Rustige overnachtingplek, Supermarkt Auchan op 300m
De finale rit naar huis gaat over Luxemburg:

21ste etappe: Luxeuil-les-Bains – Moeskroen =544km


Bij deze hebben we een goeie 6000km onder de wielen, we hebben ontzettend veel gezien en beleefd. Ons volgend avontuur staat reeds op stapel en begint op 4 november, de groeten, Pascale & WvL.

Klik hier voor deel 1

Interesse?
Contacteer ons