Skip to main content

Helaas ontkom je er niet aan: in veel landen moet je betalen om over wegen, bruggen, door tunnels en bergpassen te rijden. Europa is een lappendeken van verschillende tolregelingen, dus als je door meerdere landen reist, moet je rekening houden met diverse tolheffingssystemen.

Voordat we ingaan op de toltarieven, is het goed om te weten dat langzaam reizen een van de vele voordelen van een camper is. Dit geeft je de mogelijkheid om tolwegen te vermijden en te kiezen voor secundaire wegen waar je geen tol hoeft te betalen. Wil je echter sneller op je bestemming zijn of heb je een lange reis voor de boeg en wil je bepaalde trajecten sneller overbruggen, dan kun je niet om de tolheffing heen. 

Het opsommen van alle toltarieven zou een ellenlange lijst opleveren, wat we hier niet gaan doen. We richten ons op de belangrijkste routes en vakantielanden en verwijzen je naar apps en websites voor gedetailleerde informatie. Gespecialiseerde bronnen zijn onder andere automobielclubs, kampeerorganisaties en belangenverenigingen.  

Betalingsmethoden variëren: je kunt rechtstreeks bij tolpoorten betalen, een elektronische tolbadge gebruiken, of een tolvignet/sticker aanschaffen.

FRANKRIJK

Péage

In vakantieland nummer één vind je een uitgebreid netwerk van tolwegen die het land van noord naar zuid en van oost naar west doorkruisen. Als je de voorkeur geeft aan een langzamere reis, kies dan voor de secundaire wegen en de routes nationales (RN), de voorgangers van de snelwegen.

logo-bip-and-go

Maak je gebruik van tolwegen, dan is het een aanrader om de tolbadge van Bip&Go aan te schaffen. Hiermee kun je reizen zonder te stoppen bij de tolpoortjes. Met een abonnement hoef je nooit meer in de rij te staan om te betalen. Bovendien is het abonnement geldig in Spanje, Portugal en Italië. Controleer van tevoren goed op welk type tolwegen de badge van toepassing is.

Heb je al een badge, controleer dan of deze automatisch in deze landen geldig is. Bij een nieuwe bestelling kies je het beste direct voor de optie die in alle landen van kracht is.

Bip&Go biedt drie formules aan, waarbij de Ad Hoc-versie waarschijnlijk het beste bij jouw behoeften past. Je betaalt een vaste kost per maand waarin je rijdt, bovenop het bedrag voor het afgelegde traject. Voor Frankrijk is dit € 1,70 per maand en in de andere landen € 2,50 per maand. Vanaf 1 juni 2024 stijgen de prijzen met € 0,20. Voor de maanden waarin je niet rijdt, betaal je geen vaste kosten.

Bezoek de website Bip&Go voor speciale aanbiedingen en meer informatie.

OOSTENRIJK

In Oostenrijk is het verplicht tol te betalen met een vignet, dat digitaal of als sticker verkrijgbaar is. De tarieven variëren afhankelijk van het gewicht van je camper (onder en boven de 3,5 ton) en de geldigheidsduur van het vignet. Je kunt kiezen uit verschillende opties: 10 dagen (€ 11,50), 2 maanden (€ 28,90) tot 1 jaar (€ 96,40).

Digitale Trajecttol

Op zes specifieke delen van het snelweg- en autowegennet is een extra tolticket vereist, een digitale trajecttol. Dit geldt voor tunnels en Alpenpassen. Bekijk de trajecten op deze interactieve kaart.

Sticker Vignet

Kies je voor de klassieke sticker, bevestig deze aan de binnenkant van de voorruit, linksboven.

Digitaal Vignet

Het digitale vignet biedt een handige optie waarbij je geen sticker hoeft te plakken (of te vervangen bij een gebarsten voorruit). Nieuw is dat je nu ook een dagticket kunt kopen (€ 8,60). Zowel het 1-dagvignet als het 10-dagenvignet zijn direct na betaling te gebruiken. Online aankopen kan via de ASFINAG-shop.

Gewicht

Let goed op het gewicht van je camper. Sinds 1 december 2023 is maximaal toegestane totaalgewicht gewijzigd naar de technisch toegestane totale massa.

ZWITSERLAND

Tijd en moeite besparen met de aankoop van je vignet voor Zwitserland kan nu eenvoudig met het e-vignet. Dat e-vignet is iets langer dan een jaar geldig, namelijk tot 31 januari van het volgende jaar. Zwitserland werkt uitsluitend met een jaarvignet, dus er is geen optie voor bijvoorbeeld een 10-dagenvignet.

Het tarief voor het jaarvignet bedraagt 40 CHF (omgerekend ongeveer € 40,50) voor campers tot 3,5 ton. Voor campers boven de 3,5 ton geldt een speciale regeling. Houd bij de kosten rekening met mogelijke verwerkingskosten.

Net als in Oostenrijk, moet je ook in Zwitserland voor bepaalde trajecten extra tol betalen.

marten-bjork-wGu1pzDSm3g-unsplash-2

ITALIË

Op de meeste snelwegen in Italië is tolheffing van toepassing. Je betaalt bij de tolpoortjes of via een tolbadge. Het bedrag dat je betaalt, is afhankelijk van het aantal afgelegde kilometers en de grootte van je camper. Bekijk hier de verschillende categorieën.

Soorten Tolbetaling

Er zijn verschillende betaalwijzen beschikbaar, afhankelijk van de tolmaatschappij en de trajecten. Op sommige snelwegen zijn geen tolhuisjes, en wordt de verrekening gedaan op basis van nummerplaatherkenning.

Telepass Dienst

Wil je niet in de rij staan bij de tolpoortjes? Kies dan voor de Telepass-dienst. Met een oplaadbare kaart van € 49,90 wordt het te betalen tolbedrag automatisch van het beschikbare tegoed afgetrokken. 

De Franse Bip&Go-badge kan ook in Italië worden gebruikt. Gebruik daarvoor de Telepass-rijbanen of de gemengde CB en Telepass-banen, waar je badge gedetecteerd wordt bij de tolpoort. Bij snelwegen zonder tolpoorten zal je badge automatisch worden geregistreerd.

SPANJE & PORTUGAL

In Spanje wordt op een aantal snelwegen tol geheven. Er is een belangrijk onderscheid tussen Autopistas en Autovias. Op Autovias hoef je geen tol te betalen, terwijl er op de ongeveer 3.000 km aan Autopistas wel tol verschuldigd is.

De hoogte van het toltarief is afhankelijk van type voertuig. De meeste campers vallen in klasse 1, grotere campers en campers met aanhangwagen onder klasse 3 vallen.

De Franse Bip&Go-badge kan ook in Spanje worden gebruikt, maar controleer eerst of jouw badge hiervoor geschikt is. Kijk op de achterzijde van de badge: zie je een wit Via-t-logo op een zwarte achtergrond, dan kun je de badge in Spanje gebruiken. Ontbreekt dit logo, dan kun je je badge omruilen voor een exemplaar dat wel in Spanje werkt.

Voor Portugal gelden weer andere tolheffingssystemen en tarieven, maar ook daar kun je Bip&Go gebruiken. Dit maakt van Bip&Go een handig hulpmiddel voor reizen door de verschillende vakantielanden..

SCANDINAVIË

Het tolbeleid in de Scandinavische landen, zoals in Noorwegen, Zweden en Denemarken, varieert sterk. In Noorwegen bijvoorbeeld, wordt tol geheven voor bepaalde bruggen en wegen totdat de bouwkosten volledig zijn terugbetaald. Dit systeem zorgt voor een directe financiering van infrastructuurprojecten.

Voor campers zwaarder dan 3,5 ton is er wel een handig badgesysteem, EasyGo. De service wordt ontwikkeld voor Zweden, Denemarken, Oostenrijk en Slovenië.

In de Scandinavische landen is digitalisering al veel verder gevorderd dan in andere delen van Europa. Zo is de tolheffing in Noorwegen vrijwel volledig geautomatiseerd. Handig is ook dat met badgesystemen en tolkaarten niet alleen tol betaald kan worden, maar dat je ook kortingen krijgt op bruggen en veerdiensten. 

Handig in Zweden en Noorwegen is ook de Epass24. Dit systeem zorgt ervoor dat wegen- en brugtolheffingen automatisch verrekend worden na registratie en de aanmaak van een account. Dit bespaart tijd bij de tolpoortjes en helpt je om je kosten beter te beheren. 

 

Bert Van Uytsel
Post by Bert Van Uytsel
21-mei-2024 22:29:12

 

© 2024 Mobility Solutions BV  |  Ondernemingsnummer: Be 0837.210.166  | Disclaimer - Privacy policy