Skip to main content
Slechts één andere letter maar een wereld van verschil. Met de camper kun je overnachten op campings en camperplaatsen. In verschillende landen is het ook toegestaan op parkeerplaatsen te overnachten, of zelfs vrij te kamperen. Maar gelden hier ook Europese regels?

Tegen de wettelijke achtergrond moeten we onderscheid maken tussen wildkamperen en rusten. Rusten betekent: kortstondig pauzeren. Vrijwel overal is het toegestaan om je in vrije natuur op te houden en te schuilen tegen weer en wind. De overgang naar wildkamperen is echter vloeiend en bemoeilijkt vaak een juridische inschatting van de situatie, omdat meestal niet eenduidig te zien is of een auto in de vroege uurtjes een korte pauze houdt of deze wordt gebruikt voor een overnachting.

parkeren1Om gezellig te te kamperen in België kom je toe met natuur, cultuur en aan het einde van de dag een verfrissend biertje. Wat heb je nog meer nodig voor een fijne vakantie? Start je camper, ga op pad en ontdek op vier wielen het land. Maar mag je in België ook wildkamperen? 

Zoals in veel andere Europese landen is wildkamperen ook in België verboden. Aan de kust en in Vlaanderen wordt hierop streng gecontroleerd. En je kunt het risico beter niet nemen, want als je wordt betrapt dreigt een boete van al snel 150 euro (Ter vergelijking in Nederland betaal je al snel 500 Euro). Wil je op privéterrein met de camper overnachten, dan moet je de eigenaar om toestemming vragen en er rekening mee houden dat je op zijn terrein staat. 

Voor het vrij overnachten met de camper zijn er meer mogelijkheden. Staat er geen verbodsbord, dan mag je een nacht op een parkeerplaats of langs de straat verblijven. Je mag hier maximaal 24 uur blijven, en het is belangrijk dat je daarbij het verkeer niet hindert. Laat je kampeerspullen dus in de camper. 

parkeren2Voor het wildkamperen gelden natuurlijk een paar vuistregels, waarvan ‘leave no trace’ de belangrijkste is. Dat geldt vooral voor:

  1. Afval – eigenlijk logisch dat je geen afval achterlaat als je je overnachtingsplek weer verlaat. Dat geldt ook voor etensresten, want die worden helemaal niet zo snel afgebroken als je zou denken. Ligt er nog afval van de vorige kampeerder? De natuur en de volgende kampeerders zijn je dankbaar als je het opruimt.

  2. Grijs water en toilet – grijs water en de inhoud van je campingtoilet moet je altijd netjes afvoeren. Zorg dat je tijdens je reis regelmatig langs een loosplaats voor grijs water en het toilet komt.

  3. Afstand van rivieren en meren – ga je afwassen of gebruik je de natuur als toilet, let er dan op dat je minstens 50 meter afstand houdt van rivieren en meren. Zo zorg je ervoor dat je het water niet vervuilt.

  4. Vuur – maak geen open vuur, behalve als daar een aangewezen plek voor is. 

parkeren3Op parkeerplaatsen langs de snelweg, al dan niet bij tankstations, is het in de meeste Europese landen toegestaan te overnachten. Vrachtwagenchauffeurs doen het in groten getale. Maar de aanwezigheid van al die truckers kan een vals gevoel van veiligheid geven. Campers zijn een makkelijke en aantrekkelijke prooi voor snelwegcriminelen, vanwege alle kostbaarheden aan boord. Ze zijn razendsnel weer weg. Het advies luidt dan ook: niet overnachten langs de snelweg. 

Overnachten in de vrije natuur is meestal een goedkoop, avontuurlijk en romantisch alternatief voor campings. Met ruim 50.000 camperlocaties in 58 landen biedt de Campercontact app een schat aan reisinformatie voor camperaars. En zo heb je altijd de mooiste locaties binnen handbereik. De app staat vol met gedetailleerde informatie over camperplaatsen, serviceplaatsen en campervriendelijke campings. Verzameld voor én door een toegewijde community van camperaars. 

Bartolo Belga
Post by Bartolo Belga
7-jul-2024 7:13:13
Als wereldreiziger, journalist en Internetpionier heb ik heel wat onontgonnen terreinen en nieuwe technologieën verkend in binnen- en buitenland. Ik leef mijn leven elke dag zoals ik een berg zou beklimmen. Af en toe een blik op de top houdt het doel voor ogen, maar vanuit elk nieuw uitkijkpunt zijn er veel mooie taferelen te zien. Ervaring is niet wat iemand overkomt. Het is wat iemand doet met wat hem overkomt.

 

© 2024 Mobility Solutions BV  |  Ondernemingsnummer: Be 0837.210.166  | Disclaimer - Privacy policy