Skip to main content

La Douce France blijft een topbestemming voor Belgen en camperreizigers. Het veelzijdige land biedt voor ieder wat wils: van de stranden aan de Middellandse Zee of de Atlantische Oceaan, tot de bergmassieven van de Pyreneeën en de Alpen en de bruisende steden. Maar ook de pittoreske dorpjes zijn bijzonder aantrekkelijk. Een camperreis door de dorpen die deel uitmaken van het netwerk « Les Plus Beaux Villages de France® » is absoluut de moeite waard.

Logo PBVF_RVB kopie

KENMERKEN VAN DE DORPEN

Opgericht in 1982, bestaat het netwerk momenteel uit 178 dorpen verspreid over 14 regio’s en 70 departementen in Frankrijk. Deze dorpen zijn uniek vanwege hun rijke culturele en historische erfgoed, kleinschaligheid, bijzondere architectuur en algehele schoonheid. De inwoners en hun verhalen dragen bij aan de authenticiteit van elk dorp. Om toegelaten te worden tot dit netwerk, moeten dorpen voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Dit garandeert dat je als camperreiziger terechtkomt op bijzondere plekken die zeker een ommetje waard zijn. 

VERSPREID OVER HEEL FRANKRIJK

De Mooiste Dorpen van Frankrijk vind je van de Provence tot Bretagne, van Baskenland tot de Elzas en van Normandië tot de Languedoc-Roussillon. Deze variëteit vertaalt zich in een divers aanbod aan dorpstypes: bergdorpen, vestingdorpjes, tuindorpen, vissersdorpjes, plattelandsdorpjes en meer. Met een interactieve kaart op de website krijg je snel een overzicht van de dorpen in het netwerk en kun je doorklikken voor gedetailleerde informatie.

EN MET DE CAMPER

Het vinden van camperplekken in de directe nabijheid van een Mooiste Dorp kan soms een uitdaging zijn. De initiatiefnemers van « Les Plus Beaux Villages de France® » bieden op hun website informatie met een selectie van de beste camperplaatsen in de omgeving van de dorpen.

Penne-dAgenais montée ruelle _ ©P. BERNARD-LPBVF kopie

Houd er rekening mee dat de straten in veel dorpen smal en kronkelig kunnen zijn, en dat smalle en lage doorgangen het toegankelijk maken met een camper soms bemoeilijken. Gebruik indien nodig een parkeerplaats of servicepunt aan de rand van een dorp en verken het laatste stuk te voet of met de fiets. 

Raadpleeg ook de populaire camperapps Campercontact, Park4Night en Campy voor aanvullende informatie.

TOERISTISCHE ROUTES

Laat je inspireren voor je camperreis en ontdek Frankrijk en zijn Mooiste dorpen via thematische routes: erfgoed, gastronomie, bloemen en tuinen, kastelen en forten, kustplekken en meer.

AGENDA & ACTUALITEIT

De Mooiste Dorpen heten je het hele jaar door welkom met een scala aan activiteiten zoals dorpsfeesten, tentoonstellingen, festivals en markten. Blijf op de hoogte van nieuwe geselecteerde dorpen en initiatieven door inschrijving op hun newsletter of via hun sociale media.

Blangy-le-Château Façades@Les Plus Beaux Villages de France kopie
CARTOGRAFISCHE APPLICATIE

Momenteel lanceert « Les Plus Beaux Villages de France® » een cartografische applicatie in een testfase.

Je kunt kiezen uit 12 dorpen in Frankrijk, waarbij je via het icoon toegang krijgt tot een eerste beschrijving van het dorp en verder kunt klikken naar een gedetailleerde kaart met diverse icoontjes.

Selectiemogelijkheden zijn onder andere:

Saorge vue village et montagne 2 _ ©P. BERNARD-LPBVF kopie

  1. Monumenten en bezienswaardigheden
  2. Boerderijen met verse producten
  3. Lokale handelaars (bakkers, wijnkelders, chocolaterieën, antiekzaken, kunstgalerijen, tweedehandswinkels, etc.) 
  4. Kunstambachten en ateliers zoals pottenbakken, kant & borduur, houtsnijkunst, zeepproductie, keramiek
  5. Geleide wandelingen en fietstochten
  6. Toeristische informatiecentra
  7. Openbare toiletten
  8. Parkeerplaatsen (raadpleeg ook Park4Night, Campercontact of Campy)
  9. Picknickplaatsen
  10. Restaurants en brasserieën
  11. Vakantiehuizen en logies
  12. Defibrillator-toestellen

Elk onderdeel kan worden gedeeld via sociale media en je kunt navigeren naar je geselecteerde locatie (wandelen, fietsen en auto).

Fontevraud-lAbbaye rue fleurie _ ©Les Plus Beaux Villages de France kopie

« Les Plus Beaux Villages de France® » biedt een reis door het verleden, vol authenticiteit en levendigheid, waardoor zowel inwoners als camperreizigers genieten van schoonheid en landelijke rust. 

Er is ook een Nederlandstalig boek uitgegeven over het netwerk onder de titel: De Allermooiste Dorpen van Frankrijk, een uitgave van de ANWB. Verkrijgbaar bij de betere boekhandel of online, ondermeer via Standaard Boekhandel.

Bert Van Uytsel
Post by Bert Van Uytsel
11-aug-2024 14:14:37

 

© 2024 Mobility Solutions BV  |  Ondernemingsnummer: Be 0837.210.166  | Disclaimer - Privacy policy