Skip to main content

Duurzaam reizen met camper of caravan: beter voor klimaat en natuur

Duurzaamheid, klimaatverandering en de impact van verkeer en reizen halen dagelijks het nieuws. En zelden met goed nieuws: het moet anders, oude gewoonten moeten op de schop en er is nood aan forse investeringen in nieuwe technologieën.

Maar het vakblad Reisemobil International brengt verrassend positief nieuws. Reizen met een camper of caravan blijkt namelijk opvallend milieuvriendelijk, zeker in vergelijking met andere vormen van vakantie zoals vliegreizen of cruises. Uit onderzoek van het gerenommeerde ifeu-instituut blijkt dat campingvakanties gemiddeld minder CO₂ uitstoten dan vakanties met hotelovernachtingen. Zelfs in vergelijking met treinreizen scoort campertoerisme soms beter, doordat de lagere uitstoot van campings en camperplaatsen de hogere transportemissies compenseert.

URBANO_VANS_COMPACTS_03

Campervakanties brengen reizigers dichter bij de natuur en stimuleren trager, bewuster reizen. Wie met een camper op pad gaat, kiest vaak voor langere verblijven en kortere afstanden — wat de klimaatbalans ten goede komt. Ter plaatse kan het gebruik van e-bikes de uitstoot verder beperken. Ook de campers zelf evolueren: ze worden lichter gebouwd en steeds vaker voorbereid op elektrische aandrijving, wat de ecologische voetafdruk verder verlaagt.

Hoewel de productie van een camper meer CO₂ vraagt dan die van een personenwagen, wordt dit deels gecompenseerd door het multifunctionele karakter: vervoer én verblijf in één. En wie het voertuig met anderen deelt of lokaal huurt, vermindert de uitstoot per reiziger aanzienlijk.

Stickers en milieuzones: een kleverig kluwen

0000059_frans-milieuvignet
Stickers en milieuzones — we krijgen er allemaal wel eens een punthoofd van. In elk land gelden andere regels, en je voorruit verandert al snel in een lappendeken van klevers, vignetten en QR-codes. En net wanneer je denkt dat je mee bent, gooit een land het roer weer om. Zo meldt mobiliteitsorganisatie VAB dat Frankrijk zijn strategie opnieuw herziet. Eerst leek er een forse stijging op komst van LEZ-zones, en op het einde van de rit zullen er nog maar … twee overblijven, Lyon en Parijs. Wat volgt is een rondje “wat wordt het nu
uiteindelijk?”. Wordt vervolgd, eind mei met een nieuw parlementair debat.

Winnaars ACSI Awards 2025: Belgische trots in de prijzen

Ook in 2025 reikte ACSI opnieuw zijn jaarlijkse Awards uit. Tussen september 2024 en januari 2025 brachten duizenden Europese kampeerders hun stem uit op hun favoriete campings. Er kon gekozen worden in maar liefst negen categorieën, met bovendien per land een extra bekroning voor de camping die de meeste stemmen wist te verzamelen.

Clusure

Altijd leuk als er een Belgische naam op het podium prijkt — en dat is opnieuw het geval (weliswaar met een Nederlandse uitbater). Camping Sandaya Parc La Clusure, tussen Tellin en Nassogne in het hart van de Ardennen, viel in de prijzen. Deze keer sleepten ze de award in de wacht voor “Mooiste campingzwembad”. En dat is geen verrassing: deze camping combineert een prachtige ligging met kwalitatieve voorzieningen, ruime verharde camperplaatsen in groene percelen én een restaurant dat de smaakpapillen verwent. Zeker een aanrader voor camperaars die comfort en natuur – en zwemmen natuurlijk – waten te waarderen.

Tol zonder tolpoorten

Bip & Go

Sinds  juni 2024 introduceerde Frankrijk op de volledige snelweg tussen Parijs en Normandië (A13/A14, 210 km) het systeem tol zonder tolpoorten (flux libre) – een moderne oplossing waarbij je tol betaalt zonder te stoppen. Dankzij slimme detectiesystemen boven de rijstroken verdwijnen de klassieke tolpoorten, wat zorgt voor een vlottere verkeersstroom, meer veiligheid en minder uitstoot.

Deze portalen herkennen automatisch je voertuig via een tolbadge of je nummerplaat, ongeacht hoe snel je rijdt. De sensoren registreren je voertuigcategorie en rijrichting, zonder dat je als chauffeur iets hoeft te doen. Je rijdt gewoon door.

Betalen kan op drie manieren: via een tolbadge, met automatische overschrijving van je bankrekening (na registratie van je nummerplaat), of door binnen de 72 uur na je rit online te betalen met je bankkaart. Zo blijft reizen op de Franse snelwegen eenvoudig, efficiënt en zorgeloos. Hou dus wel rekening met die 71 uur, als je geen andere systemen gebruikt.

Bronnen en © Reise Mobil & ifeu - ACSI - VAB & Bip&Go - Sandaya Camping Parc la Clusure

Bert Van Uytsel
Post by Bert Van Uytsel
19-mei-2025 20:35:12

 

© 2024 Mobility Solutions BV  |  Ondernemingsnummer: Be 0837.210.166  | Disclaimer - Privacy policy