Oorlogen zijn helaas van alle tijden, en onze regio was door de eeuwen heen vaak het toneel van hevige conflicten. 11 november is daarbij een belangrijke herdenkingsdag: op deze dag in 1918 kwam een einde aan de Eerste Wereldoorlog.
Ter gelegenheid van Wapenstilstand zetten we enkele van de meest bijzondere herdenkingsplekken in de kijker. Met praktische tips voor camperplaatsen nodigen we je uit om deze historische plekken te bezoeken en de verhalen van de Eerste Wereldoorlog te ervaren.
Vandaag bieden talloze militaire begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten als stille getuigen een kans om stil te staan bij de tragedie van WO I. Op de frontlijn van WO I in de Westhoek (West-Vlaanderen) bevinden zich maar liefst 27 begraafplaatsen en monumenten die zijn erkend als UNESCO Werelderfgoed. Maar ook elders in België herdenken plekken de offers van zowel soldaten als burgers.
Commonwealth War Graves Commission
In België liggen talloze Britse begraafplaatsen die zijn opgericht door de Commonwealth War Graves Commission. Deze organisatie richtte niet zozeer kerkhoven op, maar eerder monumenten met de focus op de verering voor zij die het leven lieten voor het vaderland.
Wereldwijd vonden bijna 1 miljoen gesneuvelden van de Commenwealthsoldaten (het Verenigd Koninkrijk en de vroegere kolonies) hun laatste rustplaats op ongeveer 2.500 zorgvuldig onderhouden begraafplaatsen, terwijl de namen van bijna 800.000 niet teruggevonden slachtoffers worden herdacht op memorialen. In België werd de grond van de begraafplaatsen voor eeuwig aan Engeland geschonken.
Tyne Cot Cemetry
In Passendale ligt de grootste Commenwealth-begraafplaats ter wereld: Tyne Cot Cemetery, met bijna 12.000 graven. De symmetrische opstelling van de grafstenen en de identieke witte stenen weerspiegelen de gelijkheid van alle slachtoffers, ongeacht rang of stand.
Drie begraafplaatsen die behoren tot de werelderfgoedlijst van UNESCO liggen in Zonnebeke: naast Tyne Cot zijn dat nog Buttes New British Cemetery en Polygon Wood Cemetery.
In de buurt zijn meerdere camperplaatsen beschikbaar, zoals:
De Oude Kaasmakerij in Zonnebeke – Gratis 10 camperplaatsen/parking, mits consumatie. 2,1 km van de begraafplaats.
Camperplaats De Veldhoekhoeve – 2 camperplaatsen. 3,7 km van de begraafplaats. Gesloten tussen 13 en 31 december.
Camperhoeve De Bourgogne – 9 camperplaatsen. 3,9 km van de begraafplaats.
Belgische & Duitse begraafplaatsen
Naast Commonwealth-begraafplaatsen zijn er ook 24 andere UNESCO-erkenningen, waaronder de Belgische militaire begraafplaats in Houthulst met 1.723 graven en de Duitse begraafplaats van Vladslo, bekend om het beeld ‘Het Treurende Ouderpaar’ van Käthe Kollwitz, dat het verlies van haar zoon herdenkt. Hier zijn meer dan 25.000 Duitse soldaten begraven.
Camperplaats: De Maalderij – Vrybos – De Bonterie
Ieper en de Last Post
In Ieper, onder de Menenpoort, weerklinkt al sinds 1928 dagelijks om 20.00 uur de Last Post, een eerbetoon aan alle gesneuvelden. Op 11 november om 11.00 uur vindt een bijzondere plechtigheid plaats, die live wordt uitgezonden op de VRT. Bezoek ook het Flanders Fields Museum met zijn rijke en gevarieerde collectie van objecten, kaarten, memorabilia enz. Je leert er alles over de Eerste Wereldoorlog.
Camperplaats: Urban Gardens – op wandelafstand van het centrum van Ieper.
Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel
In Brussel heeft elk jaar op 11 november een ceremonie plaats in aanwezigheid van de Koning aan het Graf van de Onbekende Soldaat, aan de voet van de Congreszuil. Aan de eeuwigdurende vlam worden traditioneel om 11u kransen gelegd en weerklinken 21 kanonschoten om het tijdstip te herdenken van de ondertekening van het einde van WO I. Heel wat hoogwaardigheidsbekleders en oudstrijdersorganisaties wonen de plechtigheid bij.
Wil je deze bijzondere plechtigheid bijwonen, met je camper kan je hier parkeren. Overnachten kan op deze plek.
Aarschot en de Herinnering aan August 1914
Bijzonder aan Aarschot is niet alleen de vestiging van Urbano. Maar de stad draagt nog steeds de sporen van WO I. 19 augustus 1914 blijft onherroepelijk deel uitmaken van de Aarschotse geschiedenis, met de executie van meer dan 150 burgers en de stad die deels in vlammen opging. Op 11 november worden in Aarschot traditioneel kransen gelegd bij het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van WO I.
Camperplaatsen zijn beschikbaar op de Parking Demervallei, op wandelafstand van het centrum van de stad.
Het Fort van Loncin in Wallonië
Tijdens de Duitse invasie van augustus 1914 kregen de Brialmont-forten rond Luik de opdracht de opmars te stuiten en de invasie af te remmen. Het Fort van Loncin is symbool geworden voor de Slag om Luik en is een bezoek zeker waard.
Parkeren kan in Saint-Nicolas, of in Liège. Een aanrader is, weliswaar in Tongeren, op 17 km van het Fort van Loncin.
Memorial Interallié in Luik
In Luik werd het Memorial Interallié gebouwd als eerbetoon aan de oud-strijders van WO I. Het monument is een indrukwekkende combinatie van religieuze en burgerlijke architectuur.
Het Mémorial Interallié, in de schaduw van het NMBS-station Luik-Guillemins van de bekende en controversiële Spaanse architect Santiago Calatrava.
Combineer een bezoek aan dit unieke monument met een uitstap naar de stad Luik! Camperparking: Cour Saint Gilles.
Plugstreet 14-18
Ook Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten vochten vanuit de Commenwealth (Australian and New Zealand Army Corps, ANZAC) mee in WO I. In samenwerking met de Australische overheid wordt in het belevingscentrum Plugstreet 14-18 aandacht besteed aan hun aanwezigheid op de slagvelden van Armentières, Bailleul, Comines-Warneton, Menen en Ieper. Ook de beroemde slag van Mesen in 1917 en de deelname van de Australische soldaten aan de geallieerde troepen wordt belicht.
Met de camper kan je terecht in de l’Etape du Romarin of of in Wervik op het recreatie-eiland De Balokken.
Een camperreis langs herdenkingsplekken van de Eerste Wereldoorlog is meer dan een toeristische route; het is een reis door de geschiedenis, langs stille getuigen van een tragedie en met verhalen van het verleden. Door monumenten en begraafplaatsen te bezoeken, eren we de offers van soldaten en burgers en erkennen we de grote impact van oorlog. Maak je campertrip concreet, informatief en bijzonder betekenisvol met de aanbevolen camperlocaties.
Fotografie: Plugstreet14-18 experience Flanders Fields Museum, Visit Wallonië, Camperhoeve De Bonterie, Westtoer, Bert Van Uytsel, Pixaby (Wattmano50, cathallee0, hjburalynski, Ben_Klerckx, sunflowersbluejeans, ssalae, navyclown, janeb13)
5-nov-2024 0:18:49