Skip to main content

De klimaatverandering heeft een grote impact op ons reisgedrag als camperaars, omdat we veel rondrijden en diverse steden en regio’s bezoeken. Door de steeds strengere milieunormen en -voorwaarden moet onze camper aan specifieke eisen voldoen. Zo beïnvloeden emissienormen en milieuzones onze vakanties steeds meer.

Aan de basis van de vele maatregelen die in Europa op milieugebied worden genomen, liggen twee belangrijke oorzaken: het verbeteren van de luchtkwaliteit en het beperken van de uitstoot van broeikasgassen om klimaatverandering tegen te gaan.

Zoals vaak het geval is, zijn Scandinavische landen trendsetters. In de jaren negentig van de vorige eeuw waren het de Zweden die als eerste steden beperkingen oplegden. In andere Europese landen kwamen ook eerst de steden aan de beurt, later volgden grotere regio’s en gebieden.

Een belangrijke mijlpaal in de bescherming van het milieu en de gezondheid van ons allen, was de invoering van de Euronorm. Deze geharmoniseerde standaard werd ingevoerd om een gelijk speelveld te creëren voor de automobielindustrie. De norm geeft de uitstootklasse van je camper weer en bepaalt of je toegang hebt tot bepaalde steden en regio’s die emissiezones hebben ingevoerd. Je kunt de Euronorm van je camper terugvinden op je inschrijvingsbewijs bij de rubriek Milieuklasse V.9.

Vandaag voldoen de meeste campers aan Euronorm 6, die in 2014 werd ingevoerd. Binnen Euronorm 6 is er een verdere onderverdeling van a tot e, waarbij c en d nog strengere normen hebben die sinds 2017 van kracht zijn. Nieuwe voertuigen moeten sinds 2023 aan de e-norm voldoen. Intussen is er sprake van de Euronorm 7, maar na veel gelobby is een afgeslankte versie goedgekeurd, die pas vanaf juli 2030 impact zal hebben op campers.

Een vaststaand feit is dat de milieuregelgeving de komende jaren alleen maar strenger zal worden. Steeds meer steden en regio’s zullen voorwaarden stellen voor het binnenrijden en doorrijden.

Als je niet voldoet aan de gestelde eisen, riskeer je hoge boetes. Het is dus belangrijk om je goed informeren voordat je vertrekt. Controleer dit tijdig, want meestal moet je een sticker of een ticket aanschaffen, en het kan enige tijd duren voordat je deze documenten ontvangt. Het is dus niet verstandig om dit kort voor vertrek te regelen.

EEN OVERZICHT

In Europa is het een wirwar van maatregelen, wat het voor camperaars lastig maakt om het overzicht te behouden. We bespreken onze buurlanden en verwijzen je naar websites die een duidelijk overzicht bieden.

FRANKRIJK

In Frankrijk zijn er vier soorten milieuzones: lage-emissiezones (ZFE), tijdelijke milieuzones (ZPA), permanente milieuzones (ZCR) en zero emissiezones (ZEZ). Voor gedetailleerde informatie over deze zones en hoe je je kunt verplaatsen, bezoek de officiële Franse milieuzone website.

Gebruik een interactieve landkaart om in te zoomen en te controleren welke milieuzones van toepassing zijn in de stad of de streek waar je met de camper naartoe gaat.

Crit'Air Stickers

Om in deze milieuzones te kunnen rijden, moet elk voertuig een Crit'Air-sticker (Certificats qualité de l'air = luchtkwaliteitscertificaten) op de voorruit hebben. Deze sticker maakt het mogelijk om voertuigen te onderscheiden op basis van hun uitstoot van luchtverontreinigende stoffen. Campers vallen meestal onder categorie 2. Controleer je inschrijvingsbewijs bij de letters J of J.1 om de juiste categorie te bepalen. Je kunt ook gebruikmaken van een simulator die je direct aangeeft welk type van sticker bij je camper past.

Crit'Air Sticker kopen

Koop je sticker online via de officiële Crit'Air website. Het tarief van de sticker is afhankelijk van het type voertuig. Wees voorzichtig met commerciële aanbieders, omdat ze vaak hogere kosten rekenen. Zorg ervoor dat je de sticker tijdig bestelt, aangezien de levertijd ongeveer 10 dagen bedraagt. Hiermee voorkom je boetes en kun je zonder zorgen rijden.

NEDERLAND

In Nederland hebben vier steden milieuzones ingesteld die invloed hebben op campers: Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. Om deze steden binnen te rijden, moet je camper voldoen aan de minimale euronorm 4.

Milieuzones worden aangekondigd met verbodsborden waarop de euronorm is vermeld op een onderbord. Deze borden maken duidelijk welke voertuigen toegang hebben tot de zones.

Voor de Nederlandse milieuzones is geen speciaal vignet vereist. Zorg er echter voor dat je camper voldoet aan de minimale Euronorm om boetes te vermijden.

DUITSLAND

umweltzone_denis_junker_fotolia_46771288_m

In Duitsland vallen alle aspecten van milieu- en emissiezones onder het Umwelt Bundesamt (UBA). Er zijn 39 milieuzones in Duitsland. Verrassend genoeg worden sommige milieuzones afgeschaft; begin juni 2024 werden er vier geschrapt. Dit komt door schonere motoren en ongewijzigde milieuzonecriteria. Voor een actuele status van de zones, bezoek de officiële UBA-pagina.

Om milieuzones binnen te rijden, heb je een milieusticker nodig. Als je op weg bent naar de Alpen of Italië en snelwegen door lage-emissiezones lopen, hoef je geen sticker aan te schaffen, tenzij je de stad inrijdt.

Milieustickers in Duitsland zijn ingedeeld in drie kleuren: rood, geel en groen. De uitstootcategorie van je camper bepaalt welke kleur sticker je nodig hebt. De meeste campers hebben de groene sticker nodig, die geldig is vanaf Euronorm 3. Rode en gele stickers zijn voor voertuigen met euronorm 1, 2 tot 3. Sommige steden hebben aanvullende regels voor oude dieselmotoren. Controleer daarom altijd de specifieke eisen voor jouw voertuig.

De milieusticker is geldig in alle milieuzones in Duitsland, niet alleen in één stad. Met een groene sticker kun je in alle steden met een lage-emissiezone terecht. De sticker is in principe onbeperkt geldig, mits de nummerplaat goed leesbaar blijft. Is de nummerplaat onleesbaar of heb je een nieuwe nummerplaat, dan moet je een nieuwe sticker kopen.

Rijd je een lage-emissiezone in zonder sticker, dan riskeer je een boete. Voorkom dit door tijdig een sticker te bestellen. Bestel je milieusticker via deze officiële website.

Wil je meer weten over milieumaatregelen en lage-emissiezones in andere Europese landen? Bezoek deze website voor uitgebreide informatie over diverse lage-emissiezones, tolheffingen en verkeersbeperkingen in heel Europa. 

Bert Van Uytsel
Post by Bert Van Uytsel
24-jun-2024 15:28:59

 

© 2024 Mobility Solutions BV  |  Ondernemingsnummer: Be 0837.210.166  | Disclaimer - Privacy policy