Skip to main content

Om Europa te verkennen met een camper heb je soms veerdiensten nodig om bepaalde landen of eilanden te bereiken. Ze voegen een extra dimensie toe aan je camperavontuur wanneer je bijvoorbeeld de Baltische Zee oversteekt naar Scandinavië of de Adriatische Zee naar Griekenland. Ervaar hoe reizen per veerboot een aangename, snelle en onvergetelijke manier is om je camperreis voort te zetten en nieuwe bestemmingen in Europa te ontdekken.

Er zijn enkele gouden stelregels voor het gebruik van veerdiensten en ferry’s tijdens je camperreis:

  1. Boek op tijd: Zonder reservering naar een haven rijden en hopen op een plaatsje is geen goed idee. Zeker tijdens de vakantiemaanden zijn de ferry’s snel volgeboekt voor campers. Vroeg boeken kan ook een leuke korting opleveren. Controleer daarnaast de annulerings- of wijzigingsvoorwaarden. Bij veranderende plannen is het handig als je probleemloos kunt annuleren of omboeken.
  2. Controleer de extra kosten: Omdat je met een groter voertuig reist, liggen de kosten hoger. Afhankelijk van de grootte van je camper kun je vooraf inschatten wat de exacte prijs zal zijn.
  3. Meten is weten: Om verrassingen en discussies te vermijden, meet je voertuig altijd inclusief extra onderdelen aan de achterzijde (fietsrek, trekhaak) en bovenkant (schotelantenne, airco). Bij de tariefbepaling zijn nauwkeurige afmetingen noodzakelijk. Daarnaast stellen ferrymaatschappen soms een maximaal gewicht in. Het is essentieel om per maatschappij de voorwaarden en beperkingen goed te controleren.
  4. Overnachten: Tijdens een overtocht mag je niet in je camper overnachten. Om ’s morgens ontspannen aan te komen, boek je het best een slaaphut.
  5. De juiste documenten: Zorg ervoor dat je al de noodzakelijke documenten bij je hebt zoals het inschrijvingsbewijs, verzekeringspapieren enzovoort. Omdat documenten tegenwoordig steeds vaker digitaal worden verstrekt, sla deze op in een mapje dat je snel kunt terugvinden op je smartphone. Het rijden op een ferry kan stressvol zijn en paniekerig zoeken naar de juiste papieren is dan niet handig. Controleer ook of je verzekering overtochten dekt en overweeg een aanvullende verzekering indien nodig.

Omdat je als camperaar dikwijls plant op basis van weersvooruitzichten, kan het aanbod van flextickets interessant zijn. Dit bied je de nodige flexibiliteit om je plannen indien nodig aan te passen. Je kunt meestal de datum, tijd of soms zelfs de route wijzigen, en bij sommige maatschappijen kan dit zonder extra kosten. Het is echter belangrijk om de voorwaarden goed te lezen, aangezien deze extra service per maatschappij kan verschillen.

Ferrymaatschappijen hebben soms speciale aanbiedingen in hun aanbod, dus het loont zeker de moeite om deze te onderzoeken. Als meerdere maatschappijen de oversteek naar je vakantiebestemming maken, vergelijk dan de prijzen. Je kunt zo significant prijsverschil ontdekken en mogelijk betere vertrektijden en -data vinden.

Populaire bestemmingen

In Europa zijn er 19 landen met vertrek en aankomst van veerdiensten. Populair zijn natuurlijk de ferry’s naar vakantie-eilanden in de Middellandse Zee zoals Corsica, Sardinië en Sicilië.

Want eilanden hebben altijd een grote aantrekkingskracht gehad op toeristen. De eigenzinnigheid en authenticiteit van de eilandbewoners wekken nieuwsgierigheid op bij bezoekers. Daarnaast zorgt het gevoel van afzondering, het achterlaten van het vasteland, en de rust en de natuurpracht voor een uitnodigende impuls. De magie van eilanden blijft mensen fascineren.

Maar ook meer noordelijke landen bieden veerdiensten aan die een must zijn om te gebruiken, alleen al om de te rijden kilometers te beperken. Populaire bestemmingen zijn Schotland, Ierland en de Scandinavische landen.

Voor Belgen

Ook België had in het verleden belangrijke veerverbindingen met Groot-Brittannië, zowel vanuit Oostende als Zeebrugge. Wat in de 19e eeuw begon als een postdienst, werd eind vorige eeuw definitief geschiedenis met het stopzetten van de Belgische staatsrederij Regie voor Maritiem Transport (RMT). De opening van de Kanaaltunnel en de opkomst van Hooverspeed en andere concurrenten dwongen de rederij tot sluiting. Vanuit Zeebrugge was tot 2021 P&O Ferries actief met een veerdienst naar Hull, het populaire startpunt voor vakanties naar Schotland.

Vanuit ons land zijn er vandaag geen directe verbindingen meer met de UK. Wat wel kan: Vanuit Calais en Duinkerken naar Dover, vanuit Rotterdam naar Hull en vanuit Hoek van Holland naar Harwich.

Warm & ver

De Canarische Eilanden zijn al jarenlang een populaire overwinteringsplek voor Belgen. Ook met je eigen camper kun je de oversteek maken als je er voor een langere tijd wilt overwinteren. Het vertrekpunt is de haven Huelva of Cadiz in Zuid-Spanje. Een overtocht naar de Canarische Eilanden duurt tussen de 30 en 40 uur. Het prijskaartje kan behoorlijk oplopen; zonder slaaphut kost de overtocht al snel 1.800 euro.

Weinig mensen weten dat je ook een veerdienst kunt gebruiken om met de camper naar Griekenland te reizen. Vanuit drie Italiaanse havens – Venetië, Ancona en Bari – kun je inschepen naar Griekse bestemmingen zoals Igoumenitsa en Patras. Deze veerboten geven je de kans om een lange rit door de Balkan te vermijden en flink wat kilometers te besparen.

Kamperen aan boord

Leuk om te weten: alleen op de veerboten van Anek Superfast Ferries mag je kamperen aan boord. In tegenstelling tot de klassieke ferry’s, kun je tijdens deze overtochten in je eigen camper verblijven die op het open dek staat. Je kunt gebruikmaken van de voorzieningen aan boord, zoals douches en toiletten, en je camper aansluiten op het elektriciteitsnet (220 V). Kamperen op zee is een unieke ervaring; je verblijft in je vertrouwde omgeving en bespaart op de kosten van een slaaphut. Een extra voordeel voor camperaars is dat je trouwe viervoeter ook mee mag.

Handige websites: Ferryscanner, Ferrygogo, Ferries, Direct Ferries, DFDS, Omio, Ferryonline.

Bert Van Uytsel
Post by Bert Van Uytsel
20-jun-2024 21:01:03

 

© 2024 Mobility Solutions BV  |  Ondernemingsnummer: Be 0837.210.166  | Disclaimer - Privacy policy