Skip to main content
Je hebt de camper opgehaald van de winterstalling en gaat voor het eerst in het seizoen kamperen. Heerlijk! Maar zodra je buiten de camper staat, hoor je water uit de camper lopen. De watertank blijkt leeg te zijn... Je raakt in paniek omdat de hendel van de watertank dicht is. Waarom loopt er dan toch water onder de camper weg?

Al het water loopt uit de boiler en de schoonwatertank, wat kan leiden tot grote plassen onder de camper, afhankelijk van de hoeveelheid water in de tank. Niemand wil op een natte plek staan of in de blubber rondlopen, dus je moet snel handelen! Voor veel camperaars is dit een herkenbare situatie. De kans is groot dat de vorstbeveiliging van de boiler de oorzaak is. Wat moet je doen als er water onder de camper loopt en de watertank leeg is? Geen paniek, de oplossing is vaak eenvoudig: controleer de vorstbeveiliging van je camper.

truma vorstbeveiligerIn de buurt van de boiler bevindt zich vaak een vorstbeveiliging in je camper, die er echter verschillend uit kan zien, afhankelijk van het type camper.  Deze beveiliging wordt geactiveerd wanneer de temperatuur ’s nachts onder de 7 graden Celsius daalt, waardoor al het water uit de camper stroomt. Dit gebeurt niet alleen uit de boiler, maar ook uit de schoonwatertank, om te voorkomen dat de boiler kapot vriest. Deze beveiliging is vooral belangrijk in de winter.

Als de vorstbeveiliging van je camper is ingeschakeld, moet je deze resetten door de blauwe draaiknop een kwartslag te draaien, zodat de knop dwars op de behuizing staat. Vervolgens moet je ook het kleine knopje aan de achterkant indrukken, dat soms behoorlijk verstopt kan zitten.

Wanneer de camper goed verwarmd is, wordt de vorstbeveiliging niet geactiveerd en blijft het water in de camper. Als je in de winter met de camper op pad bent, zorg er dan altijd voor dat de verwarming aan staat,  zodat de temperatuur in de camper niet onder de 7 graden Celsius zakt.

truma vorstbeveiliger2Het beste is om dan de ringverwarming te gebruiken. De buizen van de ringverwarming lopen vaak langs de boiler en de waterleidingen, waardoor de vorstbeveiliging niet wordt geactiveerd. Bij extreme kou is een elektrisch kacheltje niet voldoende, omdat dit de gehele camper niet gelijkmatig verwarmt, waardoor de vorstbeveiliging alsnog kan inspringen.

Blokkeer de vorstbeveiliging niet, hoewel veel mensen dit doen uit angst dat het water onnodig wegloopt. De vorstbeveiliging is er echter voor een goede reden. De schade aan leidingen en de boiler door bevriezing kan namelijk aanzienlijk zijn.

Urbano Motorhomes
Post by Urbano Motorhomes
30-jul-2024 16:58:00

 

© 2024 Mobility Solutions BV  |  Ondernemingsnummer: Be 0837.210.166  | Disclaimer - Privacy policy