Skip to main content
We hebben het met z'n allen gemerkt: het heeft veel geregend, heel veel. Voor insecten is dit een paradijs en een feest. Kampeerders vinden het meestal minder leuk en zoeken vooral naar effectieve tips tegen muggen. Niet elke anti-muggentip werkt voor iedereen; de effectiviteit hangt af van de situatie en bijvoorbeeld je eigen lichaamsgeur.

Er zijn tientallen verschillende soorten muggen in Europa, maar slechts enkele daarvan steken en veroorzaken muggenbulten. Bovendien zijn het alleen vrouwtjesmuggen die mensen bijten. Ze doen dit omdat ze de eiwitten uit ons bloed nodig hebben om hun eitjes te laten groeien.

  • Deet werkt goed als anti-muggenmiddel, maar heeft een controversieel imago en het stinkt verschrikkelijk.mug
  • Tea tree olie, afkomstig van de Melaleuca Alternifolia-boom, werd vroeger al door Aboriginees in Australië gebruikt vanwege de heilzame werking.
  • Citronella-olie is een natuurlijke olie die ook tegen muggen gebruikt kan worden. Smeer een paar druppels op de ontblote lichaamsdelen en de muggen blijven weg.
  • Lavendel is een plant waarvan de geur muggen niet kan behagen. Als natuurlijk anti-muggen middel werkt het dus prima. 
  • De Thermacell is een apparaat ter grootte van een grote zaklamp. Het werkt op kleine gifcapsules die je aan de onderkant inschuift. Daarnaast heeft het een geursponsje dat een geur afgeeft die voor mensen niet te ruiken is. Met de draaiknop zet je het apparaat aan. Door de ontsteking een paar keer in te drukken, gaat hij aan en verwarmt het warmhoudplaatje het sponsje, waardoor de onruikbare geur wordt afgeven.
Oké, dat is allemaal goed en wel, maar wat  doe ik tegen muggenbulten als bovenstaande middeltjes niet helpen?

Tja, waarom jeuken muggenbulten? In de meeste gevallen voel je het niet eens op het moment dat een mug je prikt. De jeuk komt pas later, en dan zie je opeens die bult op je arm of been. De ene keer jeukt het meer dan de andere keer, en de ene persoon heeft er meer last van dan de ander. 

mugjeVooral niet krabben! De eerste reactie bij jeuk is krabben, maar dat is niet de juiste oplossing. Door het krabben wordt de huid licht beschadigd en soms krab je de bult zelfs open, waardoor de jeuk alleen maar erger wordt.

Smeer Corticosteroïdenzalf, deze  ‘muggenzalf’ onderdrukt het afweersysteem van de huid, waardoor er geen lichaamsreactie optreedt en de muggenbult beperkt blijft. Corticosteroïden zijn beschikbaar als zalf en spray. 

Een alternatief is de Azaron anti-jeukcrème. Dit stopt jeuk onmiddellijk. Je kunt het tegenwoordig in handige sticks of als crème krijgen.

 

Tags:

Dieren, Tips
Bartolo Belga
Post by Bartolo Belga
4-jul-2024 7:58:24
Als wereldreiziger, journalist en Internetpionier heb ik heel wat onontgonnen terreinen en nieuwe technologieën verkend in binnen- en buitenland. Ik leef mijn leven elke dag zoals ik een berg zou beklimmen. Af en toe een blik op de top houdt het doel voor ogen, maar vanuit elk nieuw uitkijkpunt zijn er veel mooie taferelen te zien. Ervaring is niet wat iemand overkomt. Het is wat iemand doet met wat hem overkomt.

 

© 2024 Mobility Solutions BV  |  Ondernemingsnummer: Be 0837.210.166  | Disclaimer - Privacy policy