De winter staat voor de deur. Dat betekent wellicht kou en winterse neerslag, maar ook schilderachtige dorpjes, een gezellige sfeer met Glühwein en warme avonden dicht bij elkaar. Maar ook genieten met de motorhome! Reizen met een motorhome in de winterkou is perfect mogelijk, zeker met de tips van een doorgewinterde gebruiker. Speciaal voor de klanten van Urbano organiseren wij daarom de komende maanden opnieuw infosessies met praktische wintertips.
Waar moet je rekening mee houden als je in de winter en de vrieskou gaat kamperen met de motorhome? Hoe zet je best je motorhome in winterstalling als je hem tijdens de koude maanden niet gebruikt?
Of de wintermaanden betekenen ook dat het is tijd om een warme locatie op te zoeken met de camper om te overwinteren! In het zuiden van Europa schommelen de temperaturen nog tussen de 10 en 20 graden in de winter. Zo kun je nóg langer van de fijne najaarszon genieten! Ben je nog op zoek naar een goede reisgenoot voor je camperreis door Spanje? Dit zijn de allerbeste reisgidsen voor onderweg. Hierin vind je de leukste camperroutes, tal van camperplaatsen en de meest unieke ervaringen om te beleven tijdens je camperreis.
Eén van de grote voordelen van kamperen in de koudere maanden is de rust. Veel mensen trekken in de zomer naar populaire kampeerbestemmingen, terwijl het in de winter veel stiller is. Hierdoor kun je optimaal genieten van de natuur. Wandelen is een van de meest populaire activiteiten tijdens het winterkamperen. In het najaar zijn de bossen gevuld met vallende bladeren en een gouden gloed, terwijl in de winter het landschap vaak bedekt is met een laagje rijp of sneeuw.
Veiligheid is ook een belangrijk aspect van winterkamperen. Weersomstandigheden kunnen snel omslaan, vooral in bergachtige gebieden. Zorg daarom dat je altijd een actuele weersvoorspelling checkt en bereid bent om je plannen aan te passen. Neem een goede voorraad voedsel en drinken mee, vooral als je van plan bent om off-grid te kamperen. In de winter zijn veel faciliteiten beperkt, dus het is verstandig om zelfvoorzienend te zijn. Water kan bijvoorbeeld bevriezen, dus zorg dat je hier rekening mee houdt. Een thermosfles met warm water kan een goede oplossing zijn voor koude ochtenden.
De gratis infosessies over "wintertips" bij Urbano worden gegeven door onze ervaren motorhome deskundigen. Zij zetten graag een aantal tips en aanbevelingen op een rijtje.
- Sluit de camper altijd aan op de externe stroomvoorziening. Zo raakt de accu niet leeg.
- Zorg ervoor dat de verwarming altijd aan staat (minstens op niveau 2 of 3). Anders kan het water in de leidingen, boiler en tanks bevriezen.
- Het verwarmen van een camper in de winter veroorzaakt een vrij hoog propaangasverbruik. Bij koude temperaturen gaat een propaangasfles (1kg) ongeveer 2-3 dagen mee. Als er meer propaangas nodig is dan het bijgeleverde gas, kan deze in de meeste gevallen ter plaatse aangeschaft worden. (Alleen propaangas mag worden gebruikt. Butaangas werkt niet, omdat het kan bevriezen). Je krijgt dan een volle fles mee en moet de volgende fles zelf betalen. Als je naar het buitenland reist, moet je een Euro-Adapter Set kopen, waarmee je de gasflessen in het buitenland kunt bijvullen.
- Bij sommige campers zit het waterreservoir van het toilet onder de geïsoleerde vloer, waardoor deze kwetsbaar is tijdens koud weer. Vul de watertank van het toilet met antivries om bevriezing te voorkomen.
- Neem voldoende antivries mee, ook voor de ruiten en sloten.
- Niet alle campers hebben een verwarmde vuilwatertank. Daarom moet de vuilwatertank open blijven tijdens parkeren. Zet een emmer onder de afvoer om het afvalwater op te vangen. Zo zorg je ervoor dat het afvalwater niet bevriest in de tank.
- Houd je aan de wettelijke voorschriften. Afhankelijk van het land en de weersomstandigheden waar je naartoe of doorheen rijdt, kan het verplicht zijn om winterbanden en sneeuwkettingen te gebruiken. Vraag voor de zekerheid bij onze klantenservice van tevoren aan of er winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn in het land en de periode dat je de camper wilt huren.
- Zorg ervoor dat je elektriciteitskabel goed doorloopt op de camping. Deze mag niet vastgevroren raken aan de grond of in de weg liggen van de sneeuwploeg.
- Bij koude temperaturen is het belangrijk om vaak te ventileren. Dit helpt om het vocht in het interieur van de camper te verminderen.
Vermijd het drogen van natte kleding in de camper. - Controleer regelmatig of de ventilatiesleuven bedekt zijn met sneeuw en verwijder de sneeuw indien nodig.
- Er mag niet te veel sneeuw op het dak van de camper liggen. Als het dak bedekt is met sneeuw, moet je de sneeuw verwijderen.
- Neem een föhn mee, zodat je bevroren delen of leidingen kunt ontdooien indien nodig.
- Houd er rekening mee dat veel campings in de winter gesloten zijn. Plan jouw route voor vertrek, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
- Zorg dat de huurcamper niet langer dan 12 uur achtereen stilstaat, maar maak tussendoor kleine ritjes om de motor op temperatuur te houden.
- Om je kampeervakantie in de winter nog vlotter te laten verlopen, raden wij aan een goede ijskrabber mee te nemen, waarmee je sneeuw en ijs van de voorruit kan verwijderen. Ook een grote schep en een borstel zijn handige hulpmiddelen in besneeuwde gebieden. Wollen sokken, donzen pantoffels en warmwaterkruiken maken je verblijf comfortabel en aangenaam warm!
Kamperen in het najaar en de winter is een avontuur op zich. Het biedt rust, ruimte en de mogelijkheid om de natuur van een geheel andere kant te beleven. Door goed voorbereid op pad te gaan en rekening te houden met de weersomstandigheden, kan het een onvergetelijke ervaring zijn vol nieuwe ontdekkingen en bijzondere momenten. Heb jijzelf ook nog specifieke wintertips? Mail ze ons door naar info@urbano.be
Hou natuurlijk ook onze evenementen in de gaten voor meer informatie over onze infosessies.
28-sep-2024 13:08:19