Skip to main content

Het laden van een motorhome is om allerlei redenen belangrijk, al was het maar omdat dit een grote impact heeft op het rijgedrag van de camper. Cruciaal is om de lading zo optimaal mogelijk te verdelen over het voertuig. Heb je voorwielaandrijving, dan leidt te veel gewicht achteraan tot een vermindering van grip op de weg, en dus een verminderde bestuurbaarheid. Een te hoge lading op het dak verhoogt dan weer het zwaartepunt, en maakt de motorhome ook minder stabiel. Dit is vooral voelbaar in de bochten.

Vertrek je met de camper op reis, dan heb je graag zoveel mogelijk vertrouwde spullen mee. De beschikbare ruimte en het laadvermogen zijn echter beperkt. Hierbij de nodige tips om je mobilhome, camper of campervan op de beste manier te laden.

Roller Team_Zefiro 284 int__SB_0046_a1800x900-1

 Voor vertrek de juiste spullen selecteren om mee te nemen op camperreis is altijd een uitdaging. Al snel heb je teveel bij en puilen kasten en schuiven uit. Chaos omzetten naar efficiënt en georganiseerd reizen kan je gelukkig toepassen met ruimtebesparende technieken. 

  • Opvouwbare en stapelbare items: Een van de beste manieren om ruimte te besparen is gebruikmaken van opvouwbare en stapelbare accessoires zoals stoelen en tafels of stapelbare bakjes en potten in de keuken.

  • Gebruik van opbergzakken en -bakken: Door spullen te organiseren in zakken en bakjes kun je ze gemakkelijk stapelen en voorkom je dat ze door de camper verspreid raken. Denk bijvoorbeeld aan doorzichtige zakken voor kleding en kleinere bakjes voor toiletartikelen, kabels, verlichting, vuilzakjes enz.

  • Slimme indeling van de camper: Het is belangrijk om de beperkte beschikbare ruimte in je camper optimaal te benutten. Zorg ervoor dat je bij de indeling en plaatsing van je spullen altijd en overal makkelijk bij kan en dat er ook een logica is. Zo voorzie je keukengerei en kookbenodigdheden best zo dicht mogelijk bij het fornuis, en berg je slaapbenodigdheden makkelijk bereikbaar op. Zaken die je vaak nodig hebt hou je het best altijd vlakbij. En aarzel niet om vastgeroeste ideeën overboord te gooien. De ervaring kan leren dat je soms bepaalde zaken moet verplaatsen.

Deze ruimtebesparende technieken zorgen voor een goed georganiseerde camper waar alles makkelijk terug te vinden is. Want optimaal genieten van je vakantie doe je best niet in een overvolle en rommelige camper.

Roller-Team_Kronos 277M__SB_9956_a1800x900-1

Hoe laad je de camper?

Bewust zijn van gewichtsbeperkingen

Bij het inpakken van de camper is het essentieel om rekening te houden met de gewichtsbeperkingen die gelden voor het voertuig. Overbelading kan niet alleen de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers in gevaar brengen, maar kan ook schade aan de camper veroorzaken. Controleer daarom altijd de maximale belasting die je camper kan dragen en houd je aan deze limiet.

Zorgvuldig laden en balanceren

Om veilig en stabiel te rijden is het belangrijk om de camper zorgvuldig te laden en te balanceren. Plaats zware voorwerpen zo dicht mogelijk bij de grond en in het midden van de camper om het zwaartepunt laag te houden en de stabiliteit te bevorderen. Verdeel het gewicht gelijkmatig over de camper en vermijd overbelasting aan één kant. Door het evenwicht te bewaren, minimaliseer je het risico op slingeren en verminder je ook de belasting van de banden en het onderstel van de camper.

Het naleven van deze twee richtlijnen garandeert dat je veilig en zonder zorgen kan rijden met de camper. Vergeet niet om tijdens je reis regelmatig te controleren of alles nog goed gebalanceerd is en beperk zo de risico's.

 

Checklijst bij vertrek: 20 gouden tips

  1. Zorg dat de buitenspiegels en de zetel juist afgesteld zijn voor de chauffeur.
  2. Controleer de bandenspanning.
  3. Sluit alle kranen van de gas.
  4. Zorg dat alle kasten en deuren vergrendeld zijn.
  5. Controleer of alle voorwerpen in het woongedeelte en eventuele holtes goed vastgemaakt zijn en evenredig verdeeld over de beschikbare ruimtes.
  6. Zie dat er niks los ligt in de alkoof dat naar beneden kan vallen.
  7. Zet zware voorwerpen op de grond, en zorg ervoor dat de tafel in de goede stand staat.
  8. Controleer de vergrendeling van de deur van de koelkast en zorg dat deze op auto of 12 V staat.
  9. Zie dat de woonbatterij goed opgeladen is.
  10. Verzeker u ervan dat alle deuren en lades, ramen en dakvensters en de toegangsdeur gesloten zijn.
  11. Ontkoppel de externe elektriciteitsvoorziening.
  12. Zijn de steunpoten ingedraaid of de oprijblokken verwijderd?
  13. Controleer of er zich niets onder het voertuig bevindt dat het wegrijden kan belemmeren.
  14. Zijn alle keukenspullen goed en veilig opgeborgen?
  15. Is de luifel volledig ingedraaid?
  16. Zijn de fietsen goed vastgemaakt?
  17. Zijn de afvalwatertanks geledigd en gesloten?
  18. Indien een satelliet aanwezig is, is deze dicht en staat hij in de juiste richting?
  19. Zorg ervoor dat het elektrische trapje gesloten is.
  20. Heb je al je passagiers mee?

LET OP: Om op alle mogelijke omstandigheden voorbereid te zijn, controleer of je volgende zaken meehebt: EHBO- kistje, gereedschapskist, gevarendriehoek, reflecterende vest voor alle inzittende en een brandblusser.

 
Yuri Osaer
Post by Yuri Osaer
6-nov-2023 9:49:49
Yuri werkt reeds 2 decennia bij Urbano Motorhomes en is een gerenommeerde expert op het gebied van campers. Yuri's expertise strekt zich uit tot het uitvoeren van geavanceerde technische reparaties. Hij heeft talloze artikelen en handleidingen geschreven die worden geprezen door zowel beginners als doorgewinterde camperliefhebbers.

 

© 2024 Mobility Solutions BV  |  Ondernemingsnummer: Be 0837.210.166  | Disclaimer - Privacy policy