Tegen de wettelijke achtergrond moeten we onderscheid maken tussen wildkamperen en rusten. Rusten betekent: kortstondig pauzeren. Vrijwel overal is het toegestaan om je in vrije natuur op te houden en te schuilen tegen weer en wind. De overgang naar wildkamperen is echter vloeiend en bemoeilijkt vaak een juridische inschatting van de situatie, omdat meestal niet eenduidig te zien is of een auto in de vroege uurtjes een korte pauze houdt of deze wordt gebruikt voor een overnachting.
Zoals in veel andere Europese landen is wildkamperen ook in België verboden. Aan de kust en in Vlaanderen wordt hierop streng gecontroleerd. En je kunt het risico beter niet nemen, want als je wordt betrapt dreigt een boete van al snel 150 euro (Ter vergelijking in Nederland betaal je al snel 500 Euro). Wil je op privéterrein met de camper overnachten, dan moet je de eigenaar om toestemming vragen en er rekening mee houden dat je op zijn terrein staat.
Voor het vrij overnachten met de camper zijn er meer mogelijkheden. Staat er geen verbodsbord, dan mag je een nacht op een parkeerplaats of langs de straat verblijven. Je mag hier maximaal 24 uur blijven, en het is belangrijk dat je daarbij het verkeer niet hindert. Laat je kampeerspullen dus in de camper.
Afval – eigenlijk logisch dat je geen afval achterlaat als je je overnachtingsplek weer verlaat. Dat geldt ook voor etensresten, want die worden helemaal niet zo snel afgebroken als je zou denken. Ligt er nog afval van de vorige kampeerder? De natuur en de volgende kampeerders zijn je dankbaar als je het opruimt.
Grijs water en toilet – grijs water en de inhoud van je campingtoilet moet je altijd netjes afvoeren. Zorg dat je tijdens je reis regelmatig langs een loosplaats voor grijs water en het toilet komt.
Afstand van rivieren en meren – ga je afwassen of gebruik je de natuur als toilet, let er dan op dat je minstens 50 meter afstand houdt van rivieren en meren. Zo zorg je ervoor dat je het water niet vervuilt.
Vuur – maak geen open vuur, behalve als daar een aangewezen plek voor is.
Overnachten in de vrije natuur is meestal een goedkoop, avontuurlijk en romantisch alternatief voor campings. Met ruim 50.000 camperlocaties in 58 landen biedt de Campercontact app een schat aan reisinformatie voor camperaars. En zo heb je altijd de mooiste locaties binnen handbereik. De app staat vol met gedetailleerde informatie over camperplaatsen, serviceplaatsen en campervriendelijke campings. Verzameld voor én door een toegewijde community van camperaars.