Soorten gas en gasflessen


In principe zijn er 3 soorten gas:

  • propaan
  • butaan
  • LPG

Bij het gasgebruik in een motorhome is propaan de zuiverste gassoort. Butaan is de meest vervuilende en is ook af te raden voor gebruik in de motorhome. Als tussenoplossing is er de LPG, een mengeling van propaan en butaan. Wel oppassen tijdens de winterperiode, want dit soort gas kan bevriezen bij hevige negatieve temperaturen.

Propaanfles

Propaan is verkrijgbaar in metalen flessen die via gasverdelers en sommige ijzerwarenwinkels verdeeld worden. Groot nadeel: in het buitenland verschillen deze soms van type, kleur en aansluiting, en wordt omruiling voor een volle fles soms zéér moeilijk.
Nieuw is de lichtgewichtgasfles van BP,overal dezelfde fles ook in het buitenland, een dealerslijst vind je terug op www.benegas.com op deze flessen is wel een waarborg te betalen. (zie onderstaande foto).

Butaanfles

Butaan is verkrijgbaar in metalen flessen die via gasverdelers en sommige ijzerwarenwinkels verdeeld worden. Dit is het goedkoopst in aankoop, maar méést vervuilende voor de toestellen in uw motorhome. Butaan bevriest ook tijdens de winterperioden. Niet aan te raden voor motorhome gebruik.

LPG-fles

LPG wordt opgeslagen in LPG-flessen die vast gemonteerd worden in de gaskoffer van de motorhome. Deze worden opgevuld door de daartoe voorziene buitenvulling. Op deze buitenvulling kunnen verschillende vuladaptors geplaatst worden, naargelang het land waar men is. Op sommige van deze flessen is een meter voorzien zodat men precies weet hoeveel gas er nog in de fles is.

Op de foto; links een foto van een hervulbare LPG-gasfles. Op de middenste foto de meter die aangeeft hoeveel gas er nog in de fles in. Rechts enkele voorbeelden van vuladaptors voor het buitenland.

In een motorhome kunnen er 2 LPG-flessen ingebouwd worden op 1 enkele buitenvulling. Hier wordt de correcte vuladaptor in vastgeschroefd vooraleer u kunt tanken.

Sectie: gasinstallatie

Terug naar de homepagina Tips

Interesse?
Contacteer ons