De gasinstallatie in de motorhome

De meeste toestellen in de motorhome werken op gas. Toestellen die in uw motorhome op gas werken zijn:

  • Het fornuis
  • De kachel
  • De warmwaterboiler
  • De koelkast
  • De gasoven

In principe kunnen deze toestellen werken op propaan/butaan of LPG. Sommige motorhomes hebben een verwarming die werkt op diesel (Webasto-verwarming). Gas dient in dat geval enkel voor het fornuis, de boiler, de koelkast en (eventueel) de oven.

In de huurmotorhomes

Alle huurwagens van Urbano zijn standaard uitgerust met een hervulbare LPG-fles met aangepaste ontspanner. U kunt deze flessen eenvoudigweg vullen aan elk pompstation met LPG. Let wel, dit zijn aangepaste flessen met een veiligheid die mogen hervuld worden. Een gewone propaan- of butaanfles mag U om veiligheidsredenen NIET zelf hervullen!

Butaan of propaan? Zomer- of winter LPG?

Butaan vervriest gemakkelijk, propaan niet. Voor extreme koude (wintersport) kiest U dus best pure propaan. LPG is een mengeling van propaan en butaan. Wanneer er meer propaan aanwezig is, spreken we van “winter-LPG”, is er meer butaan aanwezig, spreken we van “zomer-LPG”. Wanneer U naar de wintersport vertrekt, doet U er best aan om ter plaatse LPG te nemen. Het is immers mogelijk dat er in belgië nog zomer-LPG wordt gebruikt, die dan kan vervriezen als U in de wintersportgebieden toekomt

Gasverbruik?

In verband met het gasverbruik kunnen we als eenvoudige regel stellen: In de zomer doet U één maand met één fles. In de winter 4 à 5 dagen (vooral de verwarming op gas is een zéér zware verbruiker).

Hoofdkraan

De hoofdgaskraan bevindt zich op de gasfles of gastank. U kunt ook de verschillende circuits afzonderlijk afsluiten. De verschillende gaskranen bevinden zich in het meubilair van de motorhome, afhankelijk van het type motorhome. Meestal zijn deze te vinden in 1 van de kastjes onder het keukenblok.

Sectie: gasinstallatie

Terug naar de homepagina Tips

Interesse?
Contacteer ons