Zo een milieusticker of ‘Umweltplakette’ kost ongeveer een kleine 10 Euro als u die aankoopt in een Duits gemeentehuis, keuringsstation of tankstation. Bestellen via VAB of Touring kan ook, maar dan kost het dubbel zoveel. Bij VAB betalen niet-leden 21 euro, bij Touring 14 euro, plus 8,57 euro kosten voor de aangetekende verzending.
U betaalt voor een Crit’Air-vignet 4,76 euro, inclusief verzendkosten. Te bestellen via de officiële site van de Franse overheid. Het vignet geldt voor alle lage-emissiezones in heel Frankrijk. Via VAB betaalt u 24 euro (voor niet-leden). U betaalt minstens 68 euro boete als u betrapt wordt in een LEZ zonder milieuvignet.
In heel wat Italiaanse steden, van Rome tot Firenze, zijn er milieuzones, die daar zona a traffico limitato (ZTL) heten.
De regels verschillen van stad tot stad. Opzoeken of er in de stad waar u naartoe wil een milieuzone van kracht is, is geen sinecure. De Italiaanse overheid heeft een website met alle info, maar als u geen Italiaans spreekt, zult u Google Translate nodig hebben. U kunt in het hotel of de B&B waar u verblijft, vragen of ze een tijdelijke vergunning voor de milieuzone kunnen regelen als u overnacht in zo’n zone.
Een dagticket dat toegang geeft tot de milieuzone, kost u in Milaan 7,5 euro, in Bologna maar 6 euro. Wie een elektrische auto heeft, kan meestal gratis de milieuzone binnen.
Een Spaans vignet kost 5 euro, maar dat doet er niet toe, want als eigenaar van een buitenlands voertuig kunt u het niet bestellen. Gelukkig kunt u in de Spaanse steden het Franse en Duitse milieuvignet gebruiken. Wilt u in Madrid of Barcelona rondrijden, dan moet u ook uw nummerplaat vooraf online registreren.
In België, Luxemburg, Nederland, Zwitserland (uitgezonderd Geneve), Oostenrijk en tal van andere Europese landen hebt u op vandaag nog geen milieuvignet nodig. Hou dit echter goed in de gaten want we leven nu éénmaal in een wereld waar zaken snel veranderen ;-)
Bron: DE STANDAARD