Reis en algemene info over campers

Wegenvignet is geen milieuvignet

Geschreven door Urbano Motorhomes | 13-jul-2024 7:24:10
Met een tol- of wegenvignet betaalt u tol om de (snel)wegen te gebruiken. In verschillende Europese landen zoals Zwitserland en Oostenrijk is dat verplicht. Een milieuvignet echter hebt u nodig als u een milieuzone wil inrijden, in en rond een stad. Wij helpen u op weg langs verschillende populaire bestemmingen.

Waar moet u een milieuvignet voorleggen?

Duitsland

In bijna alle Duitse steden moet u een vignet op de voorruit kleven: Berlijn, Keulen, Leipzig, Bonn, Bremen, Darmstadt, Düsseldorf, München … Opgelet want ook elektrische en hybride wagens hebben een milieuvignet nodig in een milieuzone. Hebt u een erg vervuilende dieselauto, dan kunt u sommige steden of delen ervan niet in.

Zo een milieusticker of Umweltplakette kost ongeveer een kleine 10 Euro als u die aankoopt in een Duits gemeentehuis, keuringsstation of tankstation. Bestellen via VAB of Touring kan ook, maar dan kost het dubbel zoveel. Bij VAB betalen niet-leden 21 euro, bij Touring 14 euro, plus 8,57 euro kosten voor de aangetekende verzending.

Frankrijk

In de volgende Franse steden geldt een lage-emissiezone (LEZ) waar u alleen in mag met een milieuvignet: Toulouse, Rouen, Saint-Etienne, Grenoble, Lyon, Montpellier, Reims, Straatsburg, Marseille, Nice en Parijs. De LEZ in de Franse hoofdstad omvat alle gemeenten binnen de tweede ringweg van Parijs, de A86, al maakt de A86 zelf geen deel uit van de LEZ. Ook als u een elektrische of hybride wagen heeft, hebt u het vignet nodig.

U betaalt voor een Crit’Air-vignet 4,76 euro, inclusief verzendkosten. Te bestellen via de officiële site van de Franse overheid. Het vignet geldt voor alle lage-emissiezones in heel Frankrijk. Via VAB betaalt u 24 euro (voor niet-leden). U betaalt minstens 68 euro boete als u betrapt wordt in een LEZ zonder milieuvignet.

Italië

In heel wat Italiaanse steden, van Rome tot Firenze, zijn er milieuzones, die daar zona a traffico limitato (ZTL) heten.

De regels verschillen van stad tot stad. Opzoeken of er in de stad waar u naartoe wil een milieuzone van kracht is, is geen sinecure. De Italiaanse overheid heeft een website met alle info, maar als u geen Italiaans spreekt, zult u Google Translate nodig hebben. U kunt in het hotel of de B&B waar u verblijft, vragen of ze een tijdelijke vergunning voor de milieuzone kunnen regelen als u overnacht in zo’n zone.

Een dagticket dat toegang geeft tot de milieuzone, kost u in Milaan 7,5 euro, in Bologna maar 6 euro. Wie een elektrische auto heeft, kan meestal gratis de milieuzone binnen. 

Spanje

In Madrid, Barcelona, Cordoba, Pontevedra, A Coruña, Sevilla, Badalona, Rivas-Vaciamadrid, San Cugat del Vallés, Valencia en Sant Joan Despí. In principe moet iedere Spaanse stad met meer dan 50.000 inwoners (of bijna 150 steden) een LEZ invoeren, maar er is een grote achterstand.

Een Spaans vignet kost 5 euro, maar dat doet er niet toe, want als eigenaar van een buitenlands voertuig kunt u het niet bestellen. Gelukkig kunt u in de Spaanse steden het Franse en Duitse milieuvignet gebruiken. Wilt u in Madrid of Barcelona rondrijden, dan moet u ook uw nummerplaat vooraf online registreren.

In België, Luxemburg, Nederland, Zwitserland (uitgezonderd Geneve), Oostenrijk en tal van andere Europese landen hebt u op vandaag nog geen milieuvignet nodig. Hou dit echter goed in de gaten want we leven nu éénmaal in een wereld waar zaken snel veranderen ;-)

Bron: DE STANDAARD