Wie? Tine, Kris, de kinderen Sien en Wietse en de honden Rocky en Jules
Camper? Bavaria Integraal 1740C UNIK
Waar? Oostenrijk, Frankrijk ...
Tine en Kris zijn samen met hun twee kinderen al jaren fervente kampeerders. Als ervaringsdeskundigen reden ze begin juli met een gloednieuwe Bavaria de showroom van Urbano Aarschot buiten. Deze ervaring en kennis willen ze ook graag delen met nieuwe kampeerders om hen op weg te helpen, via de vereniging ‘Eerste Hulp bij Kamperen’ van Pasar. Een gesprek.
Na drie jaar kamperen met een caravan en zeven jaar met een Itineo tweedehandscamper, schaften Tine en Kris zich dit voorjaar een nieuwe Bavaria Integraal 1740C UNIK aan.
De aankoop kwam tot stand na een lang proces van wikken en wegen. Eerst bepaalden ze het type camper dat ze wilden, daarna zochten ze een dealer die het in zijn gamma had. “We hebben veel modellen bekeken, in- en uitgestapt en vooral: goed geweten wat we wel en niet wilden. Dat is ontzettend belangrijk”, aldus Tine.
Uiteindelijk bracht een bezoek aan de showrooms van Urbano Aarschot en Oostende de oplossing. Twee verschillende indelingen van Bavaria werden gecombineerd tot het ideale campermodel. Na zorgvuldig afwegen, enkele concessies en overleg met de verkoper kwamen ze tot een definitieve keuze.
Het kiezen van een camper blijft altijd een compromis tussen systemen, modellen en voorkeuren van de kopers en hun familieleden.
Zo sprak het efficiënte ruimtegebruik in de badkamer en de vele beschikbare opbergruimte voor badkamerspullen ons erg aan. Daarnaast genieten we van het uitstekende bed, met voldoende bewegingsruimte eromheen. En van meer werkruimte in de keuken genieten we natuurlijk met volle teugen.
De geplande levering van de camper in april werd uiteindelijk verschoven naar eind juni. Na een probleemloze oplevering en een soepele naservice was er net genoeg tijd over om zich voor te bereiden op de jaarlijkse vakantie.
Ze maakten snel enkele maidentrips, eerst met de kinderen en de honden, daarna als koppel. Kinderziektes zijn normaal bij een nieuwe camper, maar bij hun Bavaria vielen die gelukkig mee. Een loszittende LED-strip of kabeltje, het werkatelier is altijd voorbereid om mankementen snel te verhelpen.
Voor nieuwe camperbezitters hebben Tine en Kris enkele waardevolle tips: wees goed geïnformeerd bij de aankoop, vergelijk verschillende opties en denk goed na over je gezinssituatie en waar je bereid bent concessies te doen.
Tijdens hun reizen hebben Tine en Kris een duidelijke en klassieke taakverdeling: Tine zorgt voor de binnenkant van de camper, terwijl Kris zich ontfermt over de buitenkant en technische zaken, zoals elektriciteit. Eerst rijdt Kris de camper op de blokken met advies van Tine, daarna zetten ze samen de luifel open.
“We hebben weinig woorden nodig”, vertelt Tine, “we vullen elkaar perfect aan”.
Hun eerste camperreis vond plaats in het voorjaar van 2017, naar Valkenburg in Nederland. Kort daarna ontdekten Tine en Kris het ultieme camperplezier in de ongerepte natuur van Zweden, waar het allemansrecht hen een gevoel van vrijheid gaf.
Location: Småland Markaryds Moose Safari, Småland © Alexander Hall - Image Bank Sweden
Ook herinneren ze zich nog goed hun reis langs Normandië, de Atlantische Kust van Frankrijk en twee weken aan de rand van een natuurpark in de Pyreneeën.
“In de bergen rijden is soms stressvol”, vertelt Kris, “vooral als je je afvraagt: wie gaat er vijf centimeter opzij”? Tijdens hun reis naar Oostenrijk merkten ze hoe uitdagend het kan zijn om met een lange en brede camper door haarspeldbochten en over steile bergwegen te rijden. Ook het overstappen van een handgeschakelde naar een automatische versnellingsbak vroeg om enige aanpassing.
“Bij het rijden in de bergen neem ik altijd een defensieve en afwachtende houding aan”, zegt Kris, “we zijn tenslotte op vakantie, dus voor snellere achterliggers zet ik mij soms opzij”.
“Het advies van mijn rij-instructeur voor het behalen van een C-rijbewijs zal me altijd bijblijven”, voegt Kris er nog aan toe, “als de weg smaller wordt, ga ervan uit dat die nóg smaller zal worden en je dus achteruit zal moeten rijden”.
Als de vermoeidheid toeslaat, laten we ons door Apple Car Play of Google Maps – maar zeker niet door Waze – navigeren naar een rustige snelweg.
Als werkend gezin moeten Tine en Kris hun vakanties anders plannen dan gepensioneerden. De grote vakantie is gereserveerd voor verre reizen, terwijl ze voor de weekends en kortere vakantieperiodes mogelijke bestemmingen bijhouden in de app Notitie in hun smartphone.
Op die manier kwamen ze al in Kortrijk terecht, een suggestie uit het magazine Pasar Kamperen. “We zouden dat nooit doen”, zegt Tine, “maar dat is keigoed meegevallen”.
Of bij een boer in Westvleteren. Op een paar jaar tijd evolueerden zijn primitieve camperplekken in de schaduw van de Abdij naar mooie ruime plaatsen en steeds meer voorzieningen.
Voor 2025 staat een verre reis naar Noorwegen op de planning. Die reis zou dit jaar plaatsvinden, maar vanwege een verkeerd gelopen vaccinatieschema voor een nieuwe viervoeter werd deze uitgesteld.
© Tina Axelsson - Image Bank Sweden
Ook een nieuwe reis naar Zweden en Denemarken staan op de bucketlist, evenals de wens om met hun de eigen camper naar IJsland te reizen. Niet evident, maar niet onmogelijk. Met een vrachtboot misschien?
Sien en Wietse hebben verschillende voorkeuren: Sien wil door Italië reizen, terwijl Wietse naar Monaco wil.
Het is wel duidelijk. “We zijn niet voor die warme bestemmingen in de zomer”, zegt Kris. De warmte schrikt ons af. “We verkiezen de koelte en het mildere klimaat in het Noorden – dat bovendien supermooi is – en de Alpen of Pyreneeën”.
“Het weer is wat het is en je kunt daar niks aan veranderen”, aldus Kris, “vanuit die instelling blijven we daar kalm onder”. "Maar natuurlijk kiezen we niet voor een hele dag regenweer, dan is een grote camper al snel klein voor vier personen en twee natte honden”!
“Maar veel erger dan regen is extreme hitte”, vindt Tine. “Twee weken aan het Gardameer kamperen waarbij de temperatuur ’s nachts amper onder de 30° kwam, dat is niet zo’n prettige herinnering”.
Een andere nare herinnering was een heel zwaar onweer ’s nachts in de Pyreneeën. Bliksem,donder en hagel joegen zelfs Sien vanuit haar tentje naar binnen. “Het onweer hield uren aan en het enorme lawaai van de hagelbollen op de camper was best beangstigend”.
Weerapps volgen is essentieel als je met de camper reist. Ze bepalen je vakantieplannen en de route die zal gevolgd worden. “Zo wijzigden wij onze plannen naar Spanje door extreme hitte en hevige bosbranden en bleven een tijdje langer in Frankrijk”, aldus Kris. De weerkaart van Europa openen kan soms rare wendigen geven aan je reis!
“Memorabele momenten vinden we in kleine dingen, niet zozeer in grote gebeurtenissen”, vertelt Tine.
“Vooraleer we ergens stoppen om te overnachten consulteren we meestal Campercontact. Zo arriveerden we in het donker op een camperplek niet ver van de snelweg. En wat bleek ’s ochtends? We stonden aan de voet van een prachtig kasteel!”
Of hoe we in Oostenrijk bij een boer in een klein dorpje een fenomenaal en adembenemend uitzicht hadden op een dal!”
© Tine & Kris
Ook een plek die ons bijblijft in Zweden: Ystad aan de zuidkust, op slechts 5 meter van de zee, waar we konden genieten van het eindeloze uitzicht.
Kris waardeert vooral de ontmoetingen tijdens camperreizen, terwijl Tine meer waarde hecht aan de omgeving waar ze terechtkomen.
“Het onverwachte zijn de mensen die naast je staan en de gesprekken met hen”, vertelt Kris. En Tine vult aan: “Ik weet op het einde van de week niet wie naast ons stond, terwijl Kris weet welke camper ze hebben, wat ze gehad hebben en welke camper ze in de toekomst willen kopen”.
Tine en Kris halen inspiratie voor korte weekendtrips en nieuwe bestemmingen uit blogs, magazines en steeds vaker YouTube. Tine gebruikt Pinterest voor camperroutes.
Daarnaast leiden sociale contacten tijdens het kamperen ook vaak tot nieuwe reisideeën en suggesties voor toekomstige locaties.
Als digitale gids bij het reizen gebruiken ze meestal Campercontact en soms Park4Night. “Ik ben niet altijd zo gelukkig met Park4Night”, stipt Kris aan, “ze sturen je soms naar parkeerplaatsen die helemaal niet geschikt zijn voor campers. Op dat vlak is Campercontact wel een stuk betrouwbaarder”.
EHBK: EERSTE HULP BIJ KAMPEREN
Beginnende kampeerders hebben het niet altijd gemakkelijk en zitten met heel wat vragen. Dat zien doorwinterde kampeerders al snel op campings en camperplaatsen als ze andere kampeerders bezig zien.
Onlangs hielpen Tine en Kris een koppel in Nieuwpoort dat voor het eerst met hun camper op pad was en niet wist hoe ze de luifel moesten indraaien. “Wij vertrekken nooit zonder te weten hoe alles werkt en we helpen iedereen met plezier verder”, stipt Tine aan.
Daarom besloten ze deel te nemen aan het team EHBK (Eerste Hulp bij Kamperen). Via cursussen en workshops helpt EHBK beginnende kampeerders met praktische kennis en vaardigheden. Tijdens sessies zoals initiatieweekends, rijvaardigheidscursussen en winterkamperen leren de deelnemers niet alleen theorie, maar ook veel praktijk, rechtstreeks op het terrein.
Zelf blijven Tine en Kris ook altijd leren. “We geven mensen de ruimte om onderling te discussiëren over bepaalde onderwerpen, en zo krijgen we zelf ook interessante feedback”, vertelt Kris.
Wil je Kris als EHBK'er aan het woord horen tijdens Mobicar, raadpleeg hier de kalender van de workshops op de stand van Pasar.