Reis en algemene info over campers

Reizen naar de diepten van Griekenland

Geschreven door Bartolo Belga | 6-sep-2024 12:11:40
Reizen met een campervan is als reizen met je eigen woning. Het biedt totale vrijheid; je hoeft geen rekening te houden met bagagebeperkingen en kunt je eigen route en tempo bepalen. Bartolo en Helena, twee fervente reizigers en duikliefhebbers, besloten dit gevoel van vrijheid te combineren met hun passie voor duiken. Samen met hun Roemeense bastaardhonden Peppie en Kokkie begonnen ze aan een avontuurlijke reis naar Griekenland, waarbij ze onderweg enkele van Europa's mooiste duikplekken zouden verkennen.

De wereld kent miljoenen prachtige duikstekken, en hoewel velen denken dat je voor de mooiste locaties naar de tropen moet, bewijst deze reis dat Europa ook een schat aan adembenemende onderwaterwerelden te bieden heeft. Van de Beierse Alpen tot de Griekse kust, Bartolo en Helena zouden op deze reis enkele verborgen juweeltjes ontdekken, waar ze in alle rust konden duiken en snorkelen.

Eerste Stop: De Beierse Caribbean - Walchensee, Duitsland

Na hun vertrek uit Oostende begon de reis naar het zuiden. De eerste stop was Walchensee, een schitterend bergmeer in de Beierse Alpen. Dit meer staat bekend als de 'Beierse Caribbean' vanwege het kristalheldere water en de spectaculaire onderwaterlandschappen. Walchensee biedt verschillende duikplekken, elk met zijn eigen charme en uitdaging.

Bartolo en Helena parkeerden de Livingston Duo XL Sport op een rustige plek aan de oever van het meer. Na een nacht van rust, omgeven door de serene schoonheid van de bergen, waren ze de volgende ochtend klaar om het water in te gaan. Ze besloten te beginnen bij de duikstek “Galerie”, een diepe en mysterieuze locatie waar het meer abrupt afloopt. Zodra ze onder water gingen, werden ze verwelkomd door een rijkdom aan onderwaterleven. Grote snoeken zwommen langzaam door het water, terwijl scholen forellen in de verte voorbijtrokken.



De helderheid van het water maakte het mogelijk om ver vooruit te kijken, waardoor het duiken een bijna etherische ervaring werd. Peppie en Kokkie bleven veilig in de camper, terwijl Bartolo en Helena het diepe blauw van Walchensee verkenden. De rust en stilte onder water, gecombineerd met het prachtige uitzicht op de bergen, maakten deze duik tot een onvergetelijke ervaring. Na een paar uur in het water keerden ze terug naar de camper, waar ze nog lang nadroomden van de schoonheid van dit bijzondere meer.

Volgende Stop: Blindsee - Het Juweel van Tirol, Oostenrijk

Na hun avonturen in Walchensee vervolgden Bartolo en Helena hun reis naar Oostenrijk. De volgende duikbestemming was Blindsee, een prachtig meer dat wordt omringd door de indrukwekkende bergketens van Tirol. Dit meer is een populaire plek voor duikers en wordt vaak geroemd om zijn helderheid en de fotogenieke onderwaterlandschappen.

De reis naar Blindsee was een belevenis op zich, met kronkelende bergwegen en adembenemende uitzichten op de Alpen. Toen ze aankwamen, merkten ze direct dat dit een bijzondere plek was. Het meer straalde een serene kalmte uit, met water dat als een spiegel de omliggende bergen reflecteerde.

Na zich te hebben geïnstalleerd aan de rand van het meer, trokken Bartolo en Helena hun duikpakken aan en doken ze het water in. Blindsee staat bekend om de vele boomstammen die op de bodem van het meer liggen, als stille getuigen van oude bosbranden. Deze onderwaterwouden creëerden een bijna sprookjesachtige omgeving, waarin het lichtspel door het heldere water de oude stammen tot leven leek te brengen.

Fotografen kunnen hun hart ophalen in Blindsee, en Bartolo, als gepassioneerde fotograaf, was dan ook in zijn element. We maakten talloze foto’s van de mysterieuze boomstammen en de scholen vissen die eromheen zwommen. De onderwaterwereld van Blindsee was één van de mooiste die we ooit hadden gezien, Helena kon niet wachten om de foto’s te bekijken toen ze terug in de camper waren.

Veerboot naar Griekenland - Ancona naar Igoumenitsa

Na onze avonturen in de Alpen was het tijd om de reis naar Griekenland voort te zetten. Vanuit Oostenrijk reden ze naar Ancona, een stad aan de Italiaanse Adriatische kust, waar ze de veerboot naar Igoumenitsa zouden nemen. De overtocht was een avontuur op zich. Ze parkeerden de campervan op het open dek van de veerboot, waar ze de nacht zouden doorbrengen onder de sterrenhemel. De veerboten hanteren meestal tarieven op basis van de lengte van de camper, maar in ruil daarvoor kregen ze het comfort van hun eigen stroomaansluiting en de vrijheid om in hun eigen 'huis' te slapen.

De overtocht verliep soepel, en Bartolo en Helena genoten van de rust van de zee, terwijl ze langzaam richting Griekenland voeren. Het geluid van de golven en de frisse zeelucht zorgden voor een ontspannen nacht, en de volgende ochtend werden ze uitgerust wakker aan de Griekse kust.

Na aankomst in Igoumenitsa, begonnen ze aan hun Griekse avontuur. Het eerste deel van hun reis in Griekenland bracht hen naar een onbekende plas in het Pindosgebergte, die ze toevallig onderweg tegenkwamen. Het voelde alsof ze ontdekkingsreizigers waren die een verborgen juweel hadden ontdekt. Het water was kristalhelder en de omgeving ademde een pure, ongerepte natuur.

Bartolo en Helena konden niet wachten om het water in te gaan en te zien wat er onder het oppervlak verborgen lag. Het was een unieke duikervaring, waar ze genoten van de bijzondere flora en het gevoel van sereniteit dat dit afgelegen meer hen gaf. Ze voelden zich volledig één met de natuur, en het leek alsof de tijd even stil had gestaan.

Wrakduiken in Pylos - Peloponnesos, Griekenland

Hun volgende grote avontuur bracht hen naar Pylos, een schilderachtig stadje aan de westkust van de Peloponnesos. Pylos ligt in een beschutte baai en staat bekend om zijn rijke geschiedenis en de prachtige duiklocaties, waaronder enkele indrukwekkende scheepswrakken. Voor duikliefhebbers is Pylos een paradijs, met heldere wateren en een overvloed aan onderwaterleven.

Bartolo en Helena parkeerden hun camper op een rustige plek aan de rand van de stad en maakten zich klaar voor het wrakduiken. Ze hadden gehoord over een aantal interessante wrakken in de baai en konden niet wachten om deze te verkennen. Ze sloten zich aan bij een lokale duikschool, die hen naar de beste locaties bracht.

De duik naar het eerste wrak was een adembenemende ervaring. Het schip lag op de zeebodem, bedekt met koralen en omringd door scholen vissen. Het was alsof ze een stap terug in de tijd deden, terwijl ze door de overblijfselen van het schip zweefden. De stilte onder water, het mysterieuze wrak en de overvloed aan zeeleven maakten deze duik tot een van de hoogtepunten van hun reis.

Het gevoel van verwondering dat ze voelden tijdens het wrakduiken was ongeëvenaard. Bartolo maakte enkele indrukwekkende foto's van het wrak, terwijl Helena genoot van de ontdekkingstocht. Na de duik keerden ze terug naar de camper, waar ze de rest van de dag doorbrachten met het bespreken van hun avontuur en het plannen van de volgende etappe van hun reis.

Palea Epidavros - De Minotaurgrot en het Scheepswrak

Na het verlaten van Pylos, reden Bartolo en Helena langs de schilderachtige kustlijn van de Peloponnesos naar Palea Epidavros. Deze historische stad staat niet alleen bekend om zijn oude theater, maar ook om het Epidive Center, een duikcentrum dat wordt gerund door Yves Lejannou. Yves, een ervaren duiker die jarenlang een duikcentrum aan de Franse Atlantische kust had gerund, hij staat bekend om zijn expertise en passie voor het duiken.

Ze ontmoetten Yves en besloten om samen met hem te duiken naar een 85 meter lang scheepswrak en de beroemde Minotaurgrot. Het wrak, diep onder water verborgen, was een indrukwekkend gezicht. De koralen en het zeeleven dat zich had gevestigd op de overblijfselen van het schip gaven het wrak een sprookjesachtige uitstraling.

Na het verkennen van het wrak, doken ze naar de Minotaurgrot, een unieke onderwatergrot die gevuld is met zoet water. De grot was adembenemend; de muren waren bedekt met stalagmieten en stalactieten, en het kristalheldere water gaf het geheel een bijna magische sfeer. Het licht dat door de ingang van de grot naar binnen scheen, creëerde een schitterend kleurenspel dat de natuurlijke schoonheid van de grot benadrukte.

Last Stop: Dolphin Diving Center - Kalamitsi, Griekenland

Het hoogtepunt van hun reis kwam echter in Kalamitsi, een idyllisch dorpje aan de oostkust van Griekenland. Hier bevindt zich het Dolphin Diving Center, een duikcentrum dat bekend staat om zijn deskundigheid en de prachtige duiklocaties in de omgeving.

Zelfs de rit naar Kalamitsi was adembenemend, met de kustweg die een spectaculair uitzicht bood op de twee halvemaanvormige zandbaaien van Kalamitsi. Bij aankomst werden ze hartelijk verwelkomd door het team van het duikcentrum, en na een korte briefing maakten ze zich klaar voor hun duiken.

De eerste duik was bij de Gorgonian Gardens, een diepe duikstek waar prachtige gorgonen (waaierkoralen) het onderwaterlandschap domineerden. De riffen waren onaangetast door stromingen en de kleurrijke koraaltuinen boden een onderwaterparadijs voor duikers. De stilte onder water en de overvloed aan zeeleven maakten deze duik tot een buitengewone ervaring.

De tweede duik was bij het Duivelsrif, een locatie die bekend staat om zijn diepte en uitdaging. Dit rif, dat verder van de kust ligt, bood een ruige, ongerepte onderwateromgeving die perfect is voor ervaren duikers. De dramatische rotsformaties en de diversiteit aan zeeleven maakten deze duik tot één van de meest memorabele momenten van hun reis.

Terugblik op een Onvergetelijke Reis

Na hun avonturen in Kalamitsi, begonnen Bartolo en Helena aan de reis terug naar huis. De afgelopen weken hadden ze een aantal van de mooiste duiklocaties in Europa verkend, van de Beierse Alpen tot de Griekse kust. Hun campervan had hen de vrijheid gegeven om in hun eigen tempo te reizen en te duiken op plekken die vaak buiten de gebaande paden lagen.

Terugkijkend op hun reis, realiseerden ze zich hoe bijzonder het was om deze verborgen schatten te ontdekken. Ze hadden niet alleen genoten van de prachtige duiklocaties, maar ook van de vrijheid en het avontuur dat het reizen met een campervan hen bood. De reis had hen herinnerd aan de schoonheid van de natuurlijke wereld, zowel boven als onder water, en had hun liefde voor reizen met de camper nog verder aangewakkerd.

Peppie en Kokkie, hun trouwe viervoeters, hadden net zo van de reis genoten als hun baasjes. De rust en vrijheid van de campervan, gecombineerd met de mogelijkheid om elke dag nieuwe plekken te verkennen, had deze reis tot een onvergetelijke ervaring gemaakt voor het hele gezin.

Toen ze uiteindelijk weer terugkeerden naar Oostende, voelden Bartolo en Helena zich verrijkt door de ervaringen van de afgelopen weken. Ze hadden nieuwe plekken ontdekt, genoten van de natuur en de cultuur, en bovenal hadden ze samen met hun trouwe viervoeters een geweldige tijd beleefd.