Reis en algemene info over campers

Reizen met de camper: verken het Britse en Ierse platteland met Brit Stops

Geschreven door Bert Van Uytsel | 1-sep-2024 20:41:11

De Brexit heeft heel wat veranderingen teweeggebracht, zowel in Groot-Brittannië zelf als voor reizigers uit Europa. Een camperreis naar het Verenigd Koninkrijk plannen na de Brexit brengt enkele belangrijke aanpassingen met zich waar je rekening mee moet houden. Wat echter onveranderd is gebleven, is de unieke uitstraling van het land. Van zijn rijke geschiedenis tot de grote afwisseling aan landschappen en regio’s, het Verenigd Koninkrijk blijft een aantrekkelijke bestemming voor een avontuurlijke campertrip. Ontdek waarom het de moeite waard is om de oversteek te maken en het veelzijdige eiland te verkennen met Brit Stops!

Formaliteiten

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk was eenvoudiger toen het land nog deel uitmaakte van de Europese Unie. Sinds de Brexit is de belangrijkste wijziging dat je nu een geldig paspoort nodig hebt, waar voorheen een identiteitskaart volstond. Zorg ervoor dat je je paspoort tijdig aanvraagt bij je gemeente, aangezien het enkele werkdagen kan duren voordat het wordt afgeleverd. Tijdens drukke periodes kunnen de wachttijden oplopen. Als je toch haast hebt, bestaan er dringende procedures, maar deze zijn duurder en omslachtiger, dus het is het beste om deze te vermijden.

Daarnaast moet je rekening houden met strengere grens- en douanecontroles. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van welke goederen je bij terugkeer naar België probleemloos kunt invoeren zonder extra kosten. Dit voorkomt onaangename verrassingen bij de douane.

Voor reizen met je huisdier binnen de Europese Unie gelden uniforme regels. Je moet een EU-paspoort voor je huisdier kunnen voorleggen, evenals een geldig vaccinatiebewijs voor rabiës.

Voor uitgebreide informatie over alle aspecten van reizen naar het buitenland, raadpleeg de brochure Wijs op Reis van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over roamingkosten wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk reist. Je mobiele abonnement voor bellen, sms’en en internet is daar net zo geldig als in België.

Met de ferry

Vanuit ons land zijn er vandaag geen directe verbindingen met Groot-Brittannië en Ierland. Wat kan wel?

NAAR GROOT-BRITTANNË

  1. Naar Dover: Vanuit het Franse Calais of Duinkerken.
  2. Naar Harwich-Felixtowe (boven Londen): vanuit Hoek van Holland (Rotterdam).
  3. Naar Schotland (Newhaven/Edinburgh): vanuit Dieppe in Normandië.
  4. Naar Hull (Yorkshire, Engeland): Vanuit Rotterdam.
  5. Naar Newcastle (Schotland): Vanuit IJmuiden (Amsterdam).


NAAR IERLAND: 

  1. Naar Rosslare (onderaan in Ierland): Vanuit het Franse Duinkerken. 
  2. Naar Dublin: Vanuit het Frans-Normandische Cherbourg.
  3. Naar Dublin of Rosslare: Ben je al met de camper in Groot-Brittannië, dan kan je vanuit Engeland, Wales en Schotland naar zowel Dublin, Rosslare als Noord-Ierland. 

Brit Stops: Unieke overnachtingsplekken voor camperaars in het Verenigd Koninkrijk

Sinds de oprichting in 2011 biedt Britt Stops een uitgebreid netwerk van meer dan 1.100 overnachtingslocaties voor camperaars in het Verenigd Koninkrijk. Als onderdeel van het Europese netwerk FEFI (Fédération Européenne de la Formule d’Invitations) hanteert Brit Stops dezelfde spelregels als zijn partners, waarbij gastvrijheid en een authentieke ervaring centraal staan. Overnacht op privéterreinen en ervaar het echte Britse landschap. 

Wat Brit Stops biedt: duurzaam en lokaal reizen

Brit Stops biedt een breed scala aan overnachtingslocaties, variërend van onafhankelijke boerderijen en boerderijwinkels tot pubs, wijngaarden, speciale “Aires” voor camperaars en andere unieke plekken. Door te kiezen voor Brit Stops ontsnap je aan de drukte van toeristische hotspots en ontdek je verborgen parels op het Britse platteland. Deze stops garanderen niet alleen een unieke ervaring, maar bieden ook de kans om lokale ondernemers te steunen.

Brit Stop promoot een duurzaam camperconcept dat lokale landbouwbedrijven ten goede komt. Deelnemende ondernemers verwelkomen camperaars op hun terrein, waardoor er een directe band ontstaat tussen reiziger en host. Door het kopen van verse, lokale producten draag je als camperaar bij aan de lokale economie, terwijl je geniet van de beste streekproducten die de regio te bieden heeft. 

Hoe werkt Brit Stops?

Net als bij andere partners binnen FEFI werkt Brit Stops met een jaarlijks lidmaatschap. Dit lidmaatschap geeft je onbeperkte toegang tot alle deelnemende locaties, waar je gratis kunt overnachten. Als blijk van waardering wordt van je verwacht dat je producten koopt of gebruikmaakt van de aangeboden diensten bij de gastlocaties.

Bezoek de Brit Stops-website om je account aan te maken en je lidmaatschap te activeren. Ontdek de locaties en laat je inspireren door recensies, blogs en beoordelingen van andere camperaars. Lees meer over de voorzieningen en praktische details van elke stopplaats.

Handige tools 

Download de Brit Stop-app en log in op je account om een overzichtskaart te raadplegen met alle stopplaatsen. De app biedt extra informatie, beoordelingen en routebeschrijvingen naar jouw favoriete camperplekken. Met een breed scala aan locaties biedt Brit Stops je maximale flexibiliteit en keuzemogelijkheden tijd je camperreis.

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates en relevant nieuws over Brit Stops.

Dankzij de ruime dekking van overnachtingslocaties kun je met Brit Stops zowel in Groot-Brittannië als in Ierland genieten van aantrekkelijke bestemmingen voor camperaars op idyllische en pittoreske plekken.