Reis en algemene info over campers

Reisverslag Noord-Frankrijk

Geschreven door Bartolo Belga | 20-aug-2024 6:34:03
Bartolo en Helena begonnen hun avontuur op een zonnige zaterdagochtend in Oostende. De campervan stond volledig geladen gereed, en hun honden, Peppie en Kokkie, waren er helemaal klaar voor. Met een brede glimlach vertrokken ze richting het pittoreske kustplaatsje Cayeux-sur-Mer aan de Franse kust.

Na een paar uur rijden arriveerden ze in de late namiddag in Cayeux-sur-Mer, een charmant dorpje aan de Atlantische Oceaan, bekend om zijn lange kiezelstrand en kleurrijke strandhuisjes. De zon begon te zakken en het gouden licht gaf de omgeving een bijna magische gloed. Bartolo parkeerde de campervan op een mooie plek vlak bij het strand, met perfect uitzicht op de oceaan.

Ze besloten de eerste avond rustig door te brengen en het strand te verkennen. Terwijl Peppie en Kokkie door het zand renden, wandelden Bartolo en Helena langs de kust, genietend van de rust en het zachte geluid van de golven.
Bij zonsondergang kleurde de lucht oranje en paars. Ze gingen zitten, bewonderden de ondergaande zon, en toasten met een lokale wijn op een perfect begin van hun avontuur.

Dag 2: Van Hourdel naar Saint-Valery-sur-Somme

De volgende ochtend werden Bartolo en Helena gewekt door het zachte geluid van de golven en het enthousiaste geblaf van Peppie en Kokkie, klaar voor een nieuwe dag vol avontuur. Na een eenvoudig ontbijt van vers stokbrood en croissants verlieten ze Cayeux-sur-Mer en reden naar Hourdel, een klein vissersdorpje aan de monding van de Somme.

Hourdel is beroemd om zijn uitgestrekte zandbanken en als een van de beste plekken om zeehonden te spotten in de Baai van de Somme. Bij aankomst parkeerden ze de camper en maakten een verkwikkende strandwandeling. 

Het ongerepte strand bood eindeloze uitzichten over de baai en de duinen. In de verte zagen ze een groep zeehonden op een zandbank liggen - een prachtig gezicht in hun natuurlijke omgeving.

Na de wandeling reden ze naar Saint-Valery-sur-Somme, een middeleeuws stadje aan de riviermonding. Ze genoten van de historische gebouwen, smalle straatjes en kleurrijke tuinen, en waren vooral onder de indruk van de oude stadsmuren en de haven met zijn rustige boten.

In Saint-Valery-sur-Somme verkenden ze oude stad, bezochten de kapel van Saint-Valery en genoten van een lunch in een klein restaurantje met uitzicht op de baai. Het stadje straalde rust uit, en ze besloten langer te blijven om van de charme te genieten. In de late namiddag maakten ze een wandeling langs de promenade met Peppie en Kokkie, waarbij ze genoten van het prachtige uitzicht over de baai, voordat ze terugkeerden naar de camper voor de avond.

Dag 3: Van Le Crotoy naar Fort-Mahon-Plage

Op de derde dag verlieten Bartolo en Helena Saint-Valery-sur-Somme en reden naar Le Crotoy, een klein havenstadje aan de noordkant van de Baai van de Somme. Le Crotoy, met zijn rijke maritieme geschiedenis, is nu een populaire toeristische bestemming vanwege de mooie stranden en het pittoreske stadje.

Ze begonnen de dag met een wandeling door Le Crotoy, bezochten de kleine vismarkt voor verse vis, en verkenden de smalle straatjes met kleurrijke huizen en bloembakken.

In de namiddag reden ze verder naar Fort-Mahon-Plage, bekend om zijn brede zandstranden en duinen. Ze parkeerden de camper bij het strand en brachten de middag door met zonnebaden, suppen en zwemmen, terwijl Peppie en Kokkie vrolijk over het strand renden.

's Avonds maakten ze een rustige strandwandeling en genoten van een eenvoudig maar heerlijk diner met de verse vis uit Le Crotoy. Ze sloten de dag af met een prachtige zonsondergang boven de oceaan, terwijl ze genoten van de rust en natuur.

Dag 4: Verkenning van Berck en Le Touquet

Na een rustige nacht aan het strand van Fort-Mahon-Plage vertrokken ze de volgende ochtend naar Berck. Dit kustplaatsje, bekend om zijn prachtige stranden en jaarlijkse internationale vliegerwedstrijd, bood ondanks het vliegerseizoen genoeg vermaak. Ze maakten een lange kustwandeling, bewonderden de imposante duinen, en Peppie en Kokkie genoten van het zand en de golven.

In de namiddag reden ze door naar Le Touquet-Paris-Plage, een mondaine badplaats geliefd bij de Parijse elite. Ze wandelden langs elegante boulevards, chique villa's en luxe boetieks en dineerden in een restaurant aan zee.
Het zeevruchtenfestijn - oesters, garnalen, mosselen en verse vis - was heerlijk. Na het diner genoten ze van een wandeling langs het verlichte strand voordat ze terugkeerden naar de camper voor een goede nachtrust.

Dag 5: Strand en cultuur in Le Portel en Boulogne-sur-Mer

Op de vijfde dag reden Bartolo en Helena naar Le Portel, een klein kustplaatsje met mooie stranden en een authentieke charme. Ze genoten van een rustige ochtend op het strand.

In de namiddag vervolgden ze hun reis naar Boulogne-sur-Mer, een oude stad met een rijke geschiedenis. Ze verkenden de oude stad, bewonderden de indrukwekkende kathedraal en het kasteel, en bezochten het beroemde aquarium NausicaĆ”. Ze waren onder de indruk van de enorme diversiteit aan zeeleven, van kleurrijke vissen tot majestueuze haaien en zeeschildpadden. Het bezoek aan NausicaĆ” was een fascinerende ervaring en een hoogtepunt van hun reis.



Na hun bezoek aan NausicaĆ” keerden ze terug naar de camper en genoten van een rustige avond op het strand van Le Portel. Terwijl de zon onderging, zaten ze buiten met  een glas wijn en bespraken de hoogtepunten van de dag. Ze waren het erover eens dat Boulogne-sur-Mer hen had verrast met zijn rijke geschiedenis en moderne attracties.

Dag 6: Gastronomie en verkenning in Wissant en Calais

De volgende ochtend vertrokken Bartolo en Helena naar Wissant, een klein vissersdorpje met uitgestrekte stranden en ongerepte natuur. Wissant is een populaire plek voor wind- en kitesurfers, maar biedt ook een rustige omgeving voor wandelaars en natuurliefhebbers. Terwijl Peppie en Kokkie vrolijk rondrenden, verkenden ze het strand en de duinen. Voor de lunch genoten ze van een fantastische maaltijd met verse zeevruchten in een lokaal restaurant. 

In de namiddag reden ze naar Calais, waar ze de vuurtoren bezochten voor een prachtig uitzicht en de beroemde "Burghers of Calais" van Rodin bewonderden.

Na een dag vol ontdekkingen en culinaire hoogtepunten, keerden ze terug naar hun camper, parkeerden vlakbij het strand en maakten een laatste wandeling voor het invallen van de nacht.

Dag 7: De laatste stop in Duinkerke

Op de laatste dag van hun reis reden Bartolo en Helena van Calais naar Duinkerke. Ze bezochten het museum van de Operatie Dynamo over de beroemde evacuatie van geallieerde troepen in 1940. Het museum was indrukwekkend en liet een diepe indruk na.

Na het museumbezoek wandelden ze door de haven van Duinkerke met haar imposante schepen en genoten van de levendige en internationale sfeer.

In de namiddag keerden ze terug naar Oostende. Terwijl ze door het Franse landschap reden, bespraken ze de hoogtepunten van hun reis en de mooie herinneringen. Peppie en Kokkie lagen tevreden op hun mat achterin de camper, moe maar voldaan.

Bij aankomst in Oostende voelden Bartolo en Helena zich verrijkt door de ervaringen en waren ze het erover eens dat de week in de Vallei van Somme onvergetelijk was geweest. Ze keken terug op prachtige stranden, betoverende landschappen, historische bezienswaardigheden en heerlijke maaltijden, en besloten zeker nog eens terug te keren.