Reis en algemene info over campers

Met je hond op vakantie: tips voor een zorgeloze reis

Geschreven door Bartolo Belga | 29-aug-2024 8:02:27
Op vakantie gaan met je hond kan een geweldige ervaring zijn, maar een goede voorbereiding is essentieel om ervoor te zorgen dat jij en je trouwe viervoeter(s) volop genieten. Met de juiste tips maak je van je reis een zorgeloos avontuur. Vergeet niet om het favoriete kussen of mandje van je huisdier mee te nemen. Dit helpt je hond zich meteen thuis te voelen in de camper én voorkomt dat ze op jouw bed of kussens gaan liggen. 

Helena zorgt er altijd voor dat ze voldoende voer, water en snoepjes meeneemt. We proberen daarbij hun dagelijkse routine zo goed mogelijk te volgen. Goede riemen en voldoende poepzakjes zijn onmisbaar tijdens de rustpauzes, waar we even de benen kunnen strekken en Peppie en Kokkie wat frisse lucht kunnen krijgen. Als je huisdier last heeft van wagenziekte, of als je niet zeker weet of dit het geval is, is het verstandig om pilletjes mee te nemen. Zo kan ook jouw lieveling genieten van een comfortabele en  rustige reis.

Peppie en Kokkie gedijen goed op routine. Daarom proberen we tijdens de vakantie hun normale dagritme zoveel mogelijk aan te houden, met vaste tijden voor eten, wandelen en rusten. Dit helpt stress te verminderen en zorgt ervoor dat ze gelukkig en ontspannen blijven.

Algemene verplichtingen en regelgeving

In Europa heeft elk land specifieke regels voor het meenemen van huisdieren. Controleer daarom altijd de regelgeving van je bestemming. Woef zet de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje voor 13 populaire doggy destinations, terwijl Flair enkele hondvriendelijke vakantiebestemmingen in Europa uitlicht.

Bij het reizen met huisdieren in Europa is een EU-huisdierenpaspoort verplicht, waarin de gegevens van je dier en vaccinaties staan. Controleer of je huisdier gechipt is - dit is in sommige landen verplicht en helpt bij vermissing. Neem ook recente foto van je hond, handig voor noodgevallen.

Voor de veiligheid tijdens de reis is het belangrijk om een geschikte reismand, speciale gordel, of reistas te gebruiken. In sommige landen is dit zelfs verplicht.

Urbano biedt de mogelijkheid aan om je hond of kat mee te nemen op reis, maar dit moet vooraf worden aangevraagd en goedgekeurd. 

Op vakantie zorgen we voor voldoende tijd voor Peppie en Kokkie om te genieten van activiteiten zoals wandelen, zwemmen, en spelen. We vermijden echter intensieve activiteiten, vooral in warme klimaten, om oververhitting te voorkomen. 


Woef-je-datjes

Tot slot enkele vakantieweetjes over honden: 

  • Honden kunnen niet van nature zwemmen en moeten dit leren, net als mensen. Kleinere rassen zoals bulldogs, teckels en boxers hebben te weinig stuwkracht en blijven moeilijk drijven, dus houd ze uit water. 
  • Het is een mythe dat honden alleen zwart-wit zien. Ze herkennen kleuren zoals blauw, geel, groengeel en grijstinten, maar geen rood.
  • Verwen je hond, maar met mate. Obesitas is het #1 gezondheidsprobleem bij honden. Een snack is leuk, maar niet teveel. 
  • Honden hebben geen besef van tijd, maar gaan af op routines en signalen. Ze leven in het hier en nu - iets waar wij op vakantie van kunnen leren.

Veel plezier en geniet van jullie reis!

PS. Neem ook een kijkje bij de Gouden raad van tante Kaat als je op reis gaat met je huisdieren