Reis en algemene info over campers

Met een Urbano Camper op avontuur: de eerste ervaring met een huurcamper

Geschreven door Bert Van Uytsel | 27-aug-2024 18:57:17

Wie? Damiën, Ella & Emilou + Dieter & Kimberley
Camper? Urbano Kronos 298 TL C2
Waar? Zweden

In augustus huurden Damiën, zijn jonge gezin en een bevriend koppel samen een Urbano Camper en trokken eropuit naar het prachtige Zweden. Hun bestemming was de bekende Camping Coppens, een plek waar rust, natuur en avontuur samenkomen. Het was de eerste keer dat ze met een huurcamper op vakantie gingen, en we waren benieuwd naar hun ervaringen. Hoe beviel het reizen met een camper? Wat waren de voordelen, de uitdagingen en vooral de mooie momenten die ze onderweg beleefden? Tijd voor een gesprek.

Waarom besloten jullie een camper te huren?
We kamperen graag en als jong koppel met een peuter, nog bezig met verbouwen, leek het huren van een camper ideaal. Bovendien gingen er vrienden mee, zodat we de kosten konden delen. Dat maakte het voor iedereen voordeliger. Met een camper ben je mobiel, dat maakt het reizen heel makkelijk. Je parkeert waar je wilt overnachten en hebt alles bij de hand.

Wat is het voordeel van huren ten opzichte van kopen?
Het is budgetvriendelijker. Een camper kopen is natuurlijk een flinke investering, zeker omdat we nog jong zijn en veel uitgaven hebben. Als we nu een camper zouden kopen, zouden we er ook niet vaak mee weg kunnen, omdat we nog veel moeten werken.

Met welk type camper gingen jullie op pad?

Een halfintegraal Kronos 298 TL C2 uit 2023, met een hefbed en een bed achterin. Het hefbed was erg handig voor ons kindje. We haalden de kussens van de zetels, lieten de tafel zakken en daar konden we het reisbedje veilig op neerzetten, onder het hefbed. Onze vrienden sliepen dan boven in het hefbed. De camper was heel comfortabel en praktisch. De douche hebben we niet gebruikt, omdat we op de camping gebruik konden maken van de sanitaire blokken. Wel hebben we zelf in de camper gekookt.

Waren jullie tevreden met dit type camper?
Absoluut, ik vond het een ideaal model. Als we ooit zelf een camper zouden kopen, zouden we dit type zeker overwegen. Wanneer ik naar mijn werk rijd, kom ik vaak langs Urbano in Aarschot en zie ik al die verschillende campers staan. Het kriebelt dan wel!

Zouden jullie hetzelfde type opnieuw huren?
Ja, zonder twijfel. We hebben goede ervaringen met deze camper en alles verliep soepel. Voor de verhuur is het ook vlakbij, wat het extra makkelijk maakte.

Hoe waren jullie ervaringen met de camper? Hebben jullie technische problemen gehad?
We kregen vooraf een uitgebreide uitleg, waardoor alles vlot verliep. Het enige waar we aan moesten denken, was het tijdig dichtdraaien van de gas en het legen van het toilet, maar dat ging allemaal prima. Ook het gebruik van de koelkast was goed uitgelegd: tijdens het rijden op de accu, en bij stilstand, als we niet op elektriciteit waren aangesloten, op gas. Eén keer moesten we de luifel indraaien vanwege harde wind. Omdat het niet onze spullen zijn, waren we extra voorzichtig.

Hebben jullie eerder gekampeerd?
Dit was de eerste keer met een camper. Vroeger zijn we vaak met de caravan weggegaan, meestal naar de motorcross. Eén keer zijn we met de caravan naar Zuid-Frankrijk geweest, maar een camper vind ik toch leuker.

Op welke plekken hebben jullie overnacht en hoe selecteerde je de plekken?
We gebruikten meestal de app Park4Night. De eerste keer vonden we een overnachtingsplek achter Hamburg, bij een particulier met een groot terrein. De tweede stop was net over de Oresundbrug tussen Denemarken en Zweden, bij een padelplein en fitnessruimte met een wei voor camperplaatsen, inclusief elektriciteit.
Daarna reden we door naar onze uiteindelijke bestemming, Camping Coppens, Camp Grinsby eigenlijk, want dat is de echte naam van de camping.

Zou je in de toekomst iets anders huren, of blijf je bij een camper?
Volgend jaar willen we terug naar Camp Grinsby, maar dan willen we een glamping tent huren, om dat eens uit te proberen. Voor een rondreis, bijvoorbeeld naar Noorwegen, zouden we wel weer een camper huren. Een camper is perfect voor dat soort reizen.

Wat staat er nog op jullie bucketlist?
Noorwegen en opnieuw Zweden, maar dan om meer van het land te verkennen. Dit jaar stonden we 10 dagen op dezelfde plek. De rust en kalmte van Noord-Europa zijn heerlijk. Een weekendje weg met een huurcamper overwegen we niet direct, we geven toch de voorkeur aan langere camperreizen.

Plannen jullie je reizen van tevoren, of gaan jullie gewoon op pad?
Deze camping hadden we al in september 2023 geboekt. Toen we aankwamen, realiseerde ik me dat ik per ongeluk een dag te vroeg was. Gelukkig was er nog een plek en was het geen probleem.

Gaan jullie altijd naar campings of ook naar camperplekken?
In de toekomst, als we rondtrekken met een huurcamper, willen we niet alles van tevoren vastleggen. We vertrekken gewoon en zien wel waar we terechtkomen.

Je hoort wel eens zeggen dat het leven er duur is. Was dat ook jullie ervaring?
Omdat we veel eten van thuis hadden meegenomen, hoefden we niet veel boodschappen te doen. We hoorden dat het leven daar goedkoper zou zijn dan bij ons, maar dat viel niet heel erg op. De bekende brug tussen Denemarken en Zweden kostte wel € 130. Verder was er nog een tol van € 83 te betalen.

En de dieselprijs en het brandstofverbruik onderweg?
Tanken in Zweden bleek duurder dan bij ons. We dachten ook dat we met een volle dieseltank verder zouden komen, maar we moesten toch vaker tanken dan gepland. We reden niet zo snel om het verbruik te beperken. Toch reden campers ons vaak voorbij, vooral in Duitsland. Maar vrachtwagens haalden we wel in, anders reden we maar 80 km/u.

CAMPING COPPENS: CAMP GRINSBY

Damiën was erg enthousiast over de camping: “Het is een prachtige plek, heel populair onder Vlamingen. De camping ligt in een bosrijk gebied, direct aan het idyllische Stora Bör. Je kunt er motorbootjes huren, suppen, of gewoon heerlijk zwemmen. Daarnaast zijn er veel wandel- en fietsroutes in de omgeving, ideaal voor natuurliefhebbers. We hadden fantastisch weer, tot de voorlaatste dag toen er regen op komst was. Voor € 26 per nacht kregen we een camperplaats met stroom en toegang tot de sanitaire blokken. Best betaalbaar dus! Het sanitair was heel proper en de camping goed onderhouden. Er is ook foodtruck waar je ’s ochtends verse koffiekoeken en pistolets kunt halen. Op woensdag was het pizzadag en in het weekend kon je er frieten bestellen. En omdat de Noorse grens dichtbij is, is het ook een perfect startpunt voor een dagtrip naar Noorwegen.”