Reis en algemene info over campers

Maak van je camperreis een culinair topmoment

Geschreven door Bert Van Uytsel | 25-sep-2024 16:06:55

Wat is er leuker dan tijdens je camperreis te genieten van een gezellige maaltijd, lokale gerechten te ontdekken, wijnen te proeven, streekproducten te kiezen op markten en vervolgens zelf te koken in je camper? Camperen is niet alleen reizen, maar ook om culinair te ontdekken en te genieten! Kies hier uit het menu.

Genieten van je camperreis betekent naast ontdekken, samenzijn en ontspannen ook tijd nemen voor lekker eten en proeven van lokale producten.  

Culinair genieten tijdens je camperreis

Culinair genieten kan op verschillende manieren tijdens je camperreis. Je kunt zelf koken, maar ook uit eten gaan. Volg culinaire routes of bezoek culinaire festivals. Of boek een camping met een goed aangeschreven restaurant of brasserie.

Culinaire bestemmingen

De keuze van je vakantiebestemming bepaalt vaak wat je zult eten en drinken, soms zonder dat je het doorhebt. 

Piemonte ontdekken betekent kennismaken met de wereldberoemde Barolowijnen. Rondtrekken in Toscane brengt je naar truffels vaak gecombineerd met een heerlijke pecorino kaas en in Bretagne is het moeilijk om de heerlijke oesters te weerstaan. In Andalusië kies je voor tapas, zeevruchten laat je serveren aan de Middellandse Zee en in Napels eet je natuurlijk pizza’s. Of in Zweden kan je na een foodsafari smullen van de voedzame schatten uit de bossen zoals bessen, paddenstoelen en planten.

Lokale eetervaringen

’s Ochtends rondstruinen op de lokale markten levert niet alleen inspiratie voor nieuwe recepten op, maar ook verse streekproducten die je smaakpapillen zullen verwennen. In grotere steden vind je overdekte markthallen met een uitgebreide keuze aan lokale delicatessen. Bekijk de websites van de steden en dorpen voor de marktagenda.   

Culinaire routes 

Liefhebbers van France Passion zijn vaak wijnfanaten die graag verblijven op wijndomeinen en proeven van de nieuwste oogsten. Tien andere Europese landen hebben dit Franse initiatief gevolgd, waardoor camperaars nu toegang hebben tot 6.100 culinaire bestemmingen bij lokale boeren.          

In Spanje kun je bijvoorbeeld een van de 11 geselecteerde culinaire routes volgen via Tasting Spain, zoals de Ruta del Camino. Deze route in Pamplona geeft pelgrims naar Santiago de Compostella de kans om bij te tanken met heerlijke lokale gerechten. 

Verblijf je bij onze Noorderburen? Fiets dan eens de Koe-Kaasroute, een tocht tussen Rotterdam en Gouda, waar je naast heerlijke kaas ook pittoreske dorpjes ontdekt.

Of ontdek de Elzaswijnen via de Route des Vins d’Alsace, die je langs charmante dorpjes en gerenommeerde wijnhuizen leidt, waar gepassioneerde wijnbouwers hun producten presenteren.

Culinaire festivals
Wil je je onderdompelen in lokale specialiteiten, bezoek dan een culinair festival zoals het Gladmat Festival in het Noorse Stavanger. Exposanten serveren er hun eigen Gladmat-gerechten met lokale producten. 

Of het Csaba Sausage Festival in het Hongaarse Békéscsaba waar een combinatie van het lokale gemeenschapsleven en gastronomische tradities centraal staan.

Wil je eens een truffeljacht meemaken met een heuse truffeljager en truffelhonden? Zak dan af naar het Kroatische Livade in Istria voor de Zigante Truffle Days.

Toprestaurants op topcampings 

Veel campings bieden een restaurant of brasserie met een degelijke menukaart. Vijfsterrencampings hebben vaak restaurants van topniveau.

Wil je niet alleen camperen op een luxe camping, maar ook culinaire topmomenten beleven? Bezoek dan een van de campings uit het netwerk van Leading Campings in Europa.

Geniet bijvoorbeeld in Espai Grill Restaurant in Camping Resort Playa Montroig van heerlijke Mediterrane gerechten, en laat je adviseren uit de brede selectie van bijpassende wijnen.  

Koken in de camper

Gebruik je creativiteit in de camperkeuken en verwen je reisgenoten met lokale producten en heerlijke recepten. Zorg dat je keuken voldoende is uitgerust om de lokale delicatessen te bereiden en optimaal te genieten van de authentieke smaken.

 

Kampeerkookspecialist Stefan liet dit zien tijdens een succesvolle kookdemonstratie bij Urbano in Aarschot, waarbij hij gebruik maakte van een speciaal voor kampeerders ontwikkeld Cadac BBQ toestel. Hierbij enkele tips:

  1. Gebruik een wok- of paellapan voor snelle eenpansgerechten.
  2. Zorg dat je rooster of plaat goed is ingesmeerd met olie.
  3. Gebruik altijd siliconen of houten keukengerei.
  4. Maak gerechten met snelkokende rijst of pasta zonder vooraf te koken.
  5. Laat de plaat of het rooster goed afkoelen voor het schoonmaken en gebruik een ovenreiniger of Cadac BBQ-reiniger.
  6. Gebruik Cadac niet alleen op vakantie, maar ook thuis in de tuin of op het terras.

Ben je een liefhebber van lekker eten en koken in de buitenlucht? Met een Cadac-toestel kun je overal heerlijke maaltijden bereiden, of je nu aan het kamperen bent of een roadtrip maakt. 

En dat is nog niet alles! We hebben ook een speciaal recept voor je klaarstaan, perfect om te bereiden op een Cadac-toestel.