Reis en algemene info over campers

Kitesurfen in Kroatië

Geschreven door Bartolo Belga | 10-sep-2024 6:00:00
De ochtend in Oostende begon fris en helder, met een licht briesje dat door de straten waaide. Bartolo en Helena stonden naast hun glimmende, klaarstaande campervan, de Livingstone Duo XL Sport, gereed voor een avontuur dat hen naar de Adriatische kust van Kroatië zou brengen. Het plan was duidelijk, de uitdaging van het kitesurfen aangaan, een sport die hen al een tijdje intrigeerde maar waar ze nog nauwelijks ervaring mee hadden.

Peppie en Kokkie, hun twee trouwe honden, stonden al enthousiast te kwispelen naast de camper. Voor hen betekende deze reis iets anders: nieuwe wateren om in te spelen en nieuwe geuren om te ontdekken. Bartolo lachte toen Peppie weer een speelse duik naar de camperdeur maakte. “Rustig aan meid” zei hij terwijl hij Peppie een aai over haar hoofd gaf.

Voor kitesurfen heb je meer nodig dan alleen een kite en een board. De uitrusting van de kitesurfer bestaat verder uit een wetsuit om je warm te houden, een trapeze, een helm en een beschermend vest. Uiteraard biedt onze camper genoeg ruimte om deze mee te nemen.

De Reis Begint: Oostende naar Kroatië

De eerste dag van de reis bracht hen door België naar Duitsland. Bartolo had de route zorgvuldig uitgestippeld, met de bedoeling om de lange ritten zo aangenaam mogelijk te maken. Hun eerste tussenstop was in de buurt van München, waar ze een nacht op een camperplaats doorbrachten. Het landschap van Zuid-Duitsland was adembenemend met zijn uitgestrekte bossen en glooiende heuvels, maar Bartolo en Helena voelden al de kriebels van hun eindbestemming, waar het avontuur echt zou beginnen.

Na een verkwikkende nachtrust en een uitgebreid ontbijt in de camper, ging de reis verder door Oostenrijk. Het was een schilderachtig ritje door de Alpen, waar de majestueuze bergen hen omringden. Bartolo maakte talloze foto's van de besneeuwde toppen, terwijl Helena geconcentreerd achter het stuur zat. “Volgende stop: Slovenië,” zei Helena enthousiast, terwijl ze hun route op de kaart controleerde.

De overgang van Oostenrijk naar Slovenië verliep vlot. Ze hadden besloten om een kort bezoek te brengen aan het prachtige meer van Bled, één van Slovenië's mooiste natuurwonderen. Het turquoise water omgeven door groene heuvels en een oud kasteel bovenop een klif maakte het een perfecte plek om even te pauzeren en hun benen te strekken. Peppie en Kokkie hadden de tijd van hun leven, rennend langs het water.

Maar al snel was het tijd om verder te gaan. Het volgende deel van de reis bracht hen naar Kroatië, hun langverwachte bestemming. Terwijl ze de grens overstaken, voelde Bartolo het knagen van opwinding. De lucht was warmer, de geur van de Middellandse Zee hing in de lucht, en de zon scheen fel op de grillige kustlijn.

Aankomst in Kroatië: Het Eiland Pelješac

Hun eerste echte stop in Kroatië was het pittoreske dorpje Viganj op het schiereiland Pelješac. Dit gebied stond bekend om zijn constante winden, perfect voor beginnende en gevorderde kitesurfers. Bartolo en Helena waren beiden zenuwachtig. Hoewel ze eerder hadden geoefend op een kitesurfsimulator thuis, wisten ze dat niets kon voorbereiden op de echte kracht van de wind en de open zee.

De camper werd geparkeerd op een charmante camping met uitzicht op de Adriatische Zee. De blauwe lucht en het kristalheldere water voelden bijna als een droom. Bartolo keek naar de horizon waar al enkele kitesurfers de lucht ingingen en in perfecte harmonie met de wind over de golven gleden. "Ziet er makkelijk uit," zei hij grinnikend tegen Helena. Maar in werkelijkheid voelde hij zich wat onzeker.

De volgende ochtend, met een zachte bries die door de baai waaide, was het moment eindelijk daar. Hun eerste kitesurfles begon. Ze ontmoetten hun instructeur, Luka, een lokale Kroaat die vloeiend Engels en Duits sprak en hen meteen op hun gemak stelde. Bartolo en Helena kregen eerst een gedetailleerde uitleg over de basisprincipes van kitesurfen: het opzetten van de kite, het besturen van de lijnen en vooral hoe je de wind optimaal kunt gebruiken zonder jezelf uit balans te brengen.

Peppie en Kokkie renden langs het strand terwijl Bartolo en Helena hun eerste stappen in het kitesurfen zetten. Het was geen gemakkelijke opgave. De eerste keer dat Bartolo de kite omhoog probeerde te krijgen, werd hij bijna van zijn voeten geblazen. Helena, aan de andere kant, had moeite om de lijnen onder controle te houden. Het kostte hen uren oefening om de kite stabiel in de lucht te houden, maar ondanks de kleine frustraties was er een gevoel van opwinding en voldoening.

Na een dag van vallen, opstaan en opnieuw proberen, hadden ze hun eerste korte ritjes over het water gemaakt. Bartolo kon zijn geluk niet op toen hij eindelijk voelde hoe de wind hem moeiteloos over het water trok. “Het is alsof je vliegt!” riep hij uit terwijl hij naar Helena zwaaide, die op haar beurt een trotse glimlach niet kon onderdrukken.

Volgende Stop: Medulin

Na enkele dagen in Viganj, waarin ze hun vaardigheden verder hadden ontwikkeld, besloten Bartolo en Helena om door te reizen naar Medulin, een andere populaire kitesurfplek aan de Kroatische kust. De route bracht hen langs kronkelende wegen door pittoreske kustdorpjes en groene valleien. Ze genoten van elk moment van de rit, van de prachtige uitzichten tot de lokale gerechten die ze onderweg proefden.

Medulin bleek een rustig stadje te zijn, perfect voor beginnende kitesurfers. De wind was hier minder krachtig, maar dat gaf Bartolo en Helena juist de kans om hun techniek te verfijnen zonder de constante druk van de harde wind. Ook hier volgden ze lessen, en langzaam maar zeker kregen ze meer vertrouwen op hun boards. Peppie en Kokkie maakten ondertussen vrienden met de andere honden op het strand, terwijl ze het water insprongen om mee te spelen met de golven.

Bol en de Monding van de Neretva

Met meer vertrouwen in hun vaardigheden besloten Bartolo en Helena hun reis voort te zetten naar Bol, een beroemd kitesurfdorp op het eiland Brač. De uitzichten waren adembenemend, en het water was hier dieper en kouder. Ze konden de wind al van ver voelen aankomen. Bol bood een nieuwe uitdaging: hier was de wind onvoorspelbaar, wat betekende dat ze constant op hun hoede moesten zijn.

De laatste bestemming van hun kitesurfavontuur was de monding van de Neretva, waar twee spots dicht bij elkaar lagen. Hier waait de beruchte Bura-wind, sterk en vlagerig. Het was precies de uitdaging die Bartolo en Helena zochten om hun reis mee af te sluiten. De kracht van de wind zorgde voor enkele adembenemende sprongen, en ondanks hun beginnende niveau wisten ze een aantal indrukwekkende moves te maken.

Na weken vol avontuur, zon en wind, keerden ze met een hoofd vol herinneringen terug naar hun camper. Kroatië had hen niet alleen een nieuwe passie gegeven, maar ook een diepere liefde voor het reizen en de natuur. "Volgend jaar weer?" vroeg Helena terwijl ze naar de horizon staarde, terwijl Peppie en Kokkie moe maar voldaan naast haar lagen.

"Zonder twijfel," antwoordde Bartolo. "En wie weet, misschien gaan we de volgende keer de Bora trotseren."