Reis en algemene info over campers

Genieten van de herfstkleuren: Met de camper naar de Oostkantons

Geschreven door Bert Van Uytsel | 11-okt-2024 20:22:55

Het Duitstalige deel van België is misschien minder bekend, maar vormt een autonome gemeenschap met een eigen bestuur. De Oostkantons zijn klein in oppervlakte, gelegen aan de grenzen van Nederland, Duitsland en Luxemburg, maar groots als toeristische trekpleister.

Niet alleen bekende gemeenten als Malmedy, Sankt Vith of Eupen weten camperaars te bekoren. Het is toch vooral de natuur die over alle seizoenen heen aantrekkelijk is. De komende weken staat de pracht van de herfst centraal en is het uitkijken naar de kleurrijke herfsttinten die de bossen en wouden in de Oostkantons zullen sieren.

Hoge Venen

Het bekendste gebied van de Oostkantons is zonder twijfel de Hoge Venen. Dit unieke natuur- en veengebied, onderdeel van het grotere natuurpark Hoge Venen-Eifel en een van de dertien erkende natuurparken in Wallonië, biedt een uitzonderlijke biodiversiteit  en talloze wandelpaden.

De kers op de taart is dat de Hoge Venen het hoogste punt van België herbergt: de Signal de Botrange.

In de winter, bij de eerste sneeuwval, trekken skiërs en media massaal naar dit gebied. De beperkte skimogelijkheden in België zijn vaak als eerste in deze regio te vinden.

Paddenstoelen plukken

Tijdens de herfst staan de champignons in volle glorie. Wil je de mysterieuze wereld van paddenstoelen ontdekken? Doe dan mee aan een begeleide wandeling op zondag 20 oktober, onder de deskundige leiding van een mycoloog. De wandeling duurt drie uur. Schrijf je snel in, want de plaatsen zijn beperkt.

Ben je geïnteresseerd in eetbare paddestoelen en wildplukken? Dan is Ben Brumagne de expert. Als wildplukker en oprichter van Forest to Plate publiceerde hij het ‘Wildplukboek voor paddestoelen’.

Fietsen in de Oostkantons

Fietsen in de Oostkantons lijkt misschien uitdagend, maar de regio biedt veel fietspaden met beperkte hoogteverschillen, perfect voor recreatieve fietsers. Zo doorkruist de geasfalteerde Vennbahn het ganse gebied van de Oostkantons op een voormalig spoorwegtracé. 

 

Zowel geoefende als recreatieve fietsers kunnen gebruikmaken van meer dan 1.300 km aan gemarkeerde fietsroutes. Voor mountainbikers ligt er een uitgebreid netwerk van ruim 480 km klaar, en zelfs racefietsers kunnen profiteren van uitgestippelde routes.

Wandelen in de Oostkantons

Wandelen in de regio is een must: er zijn routes voor elk niveau! Van wandelingen van 5 kilometer tot rondwandelingen die je door de prachtige landschappen en valleien van de Our en de Amblève leiden.

Of je nu kiest voor panoramische wandelingen, de herfstgeur van het bos wilt opsnuiven, knooppunten volgt of liever een GR-route bewandelt - er is volop keuze!

Cultuur en erfgoed

De Oostkantons hebben naast de overvloed aan natuur, ook een uitgebreid aanbod aan cultuur en erfgoed. Van het drielandenpunt tot herdenkingsplaatsen van de Wereldoorlogen. Musea bieden een rijke mix aan geschiedenis en kunstambachten, maar ook moderne kunst komt aan zijn trekken.

Culinair genieten

Na al die inspanningen is het tijd om jezelf te verwennen. Ontdek de lokale gastronomie en de streekproducten bij de plaatselijke horeca. Daarnaast kun je gastronomische evenementen bezoeken, zoals de kerstmarkt van Büllingen van 30 november tot 1 december.

Camperaars kunnen het ganse jaar terecht in de Oostkantons, zowel op een aantal campings als op camperplaatsen. Enkele suggesties: 

Camping du Moulin
Camping Frankental
Camping OosHeem
Camping Worriken
Camping Grotte des Nains

Standplaatsen zijn beschikbaar in volgende steden: 

Malmedy
Sankt Vith
Büllingen

Raadpleeg ook apps als Campercontact om een plekje te selecteren!

Uitgebreide informatie over de Oostkantons vind je hier. Of bezoek ter plaatse het Huis voor Toerisme van de Oostkantons in Malmedy, Place Albert 29a.