Reis en algemene info over campers

De camper wint het van de caravan in populariteit.

Geschreven door Urbano Motorhomes | 26-sep-2024 8:18:50

Tussen 2010 en 2024 nam het aantal campers met ruim 175 procent toe, terwijl het aantal caravans op de weg in diezelfde periode met meer dan 10 procent afnam. Sinds de coronacrisis is de verkoop van campers keihard gegroeid. Hashtags als vanlife, livingmybestlife en livinginthewild vliegen je om de oren. De afgelopen jaren is het aantal campergoeroe’s op YouTube en sociale media zoals Facebook, TikTok en Instagram enorm toegenomen. Deze trend heeft een aanzuigeffect op alles wat met campers te maken heeft.

Camper communities: ervaringen delen en inspiratie vinden

Op sociale media zijn er tal van communities die zich richten op campers en mobilhomes, waar enthousiaste gebruikers hun avonturen en ervaringen delen en informatie uitwisselen. Deze platforms spelen een cruciale rol in de promotie van de "vanlife" levensstijl, die in razend tempo aan populariteit wint. 

Hashtags zoals vanlife versterken de camperbeleving

De groei van camper- en mobilhome communities op sociale media is duidelijk zichtbaar en blijft toenemen. Deze platforms zijn niet alleen ideaal voor het delen van ervaringen, maar versterken ook de verbinding tussen gelijkgestemden. De opkomst van populaire hashtags zoals #vanlife heeft een grote rol gespeeld in het promoten van deze levensstijl, waardoor steeds meer mensen de vrijheid van reizen met een camper ontdekken.

Kenmerken van Camper Communities

  • Gemeenschapsgevoel: Sociale media creëren een sterk gevoel van gemeenschap onder vanlifers. Gebruikers kunnen elkaar virtueel ontmoeten, ervaringen uitwisselen en samenkomen op evenementen of campings. Dit versterkt het gevoel van verbondenheid binnen de vanlife-gemeenschap en maakt het makkelijker om gelijkgestemden te vinden.

  • Informatie-uitwisseling: Op platforms zoals Facebook zijn tal van groepen actief waar leden vragen kunnen stellen en advies kunnen krijgen over allerhande onderwerpen, van technische problemen met campers tot de beste reisbestemmingen. Enkele van de meest populaire, actieve groepen die een schat aan informatie verschaffen voor zowel beginnende als ervaren vanlifers:

    • Camperplaats met uitzicht (55.700 leden)
    • Camper weetjes "de beginner" (49.000 leden)
    • Campervrienden (43.000 leden)
    • Tips en trips met de camper (18.000 leden)
    • Vlaamse mobilhomevrienden (17.000 leden)
    • Belgische mobilhomevrienden (11.000 leden) - De beheerder Koen Knaepkens is op zoek naar extra moderators, voelt u zich geroepen?
    • Vlaamse mobilhomegroep (7.700 leden)
    • Campers,Mobilhome,Vans groep in Belgie (2.600 leden)
    • Vrienden Kampeerders & Mobilhomers & / Friends (1.400 leden)
    • Inspiratie en motivatie: De visuele kracht van sociale media speelt een grote rol in het inspireren van anderen om de sprong naar het leven in een camper te wagen. Platforms zoals Instagram, YouTube en TikTok staan vol met indrukwekkende verhalen van mensen die hun droom van het vrije reizen najagen. Deze verhalen motiveren anderen om ook de sprong te wagen en het avontuur aan te gaan.

Andere populaire Sociale Media Platforms

  • Instagram: De hashtag #vanlife is enorm populair op Instagram, waar gebruikers foto's en verhalen delen van hun avonturen met campers. Dit heeft bijgedragen aan de groei van de campergemeenschap, omdat het een visueel aantrekkelijke manier biedt om ervaringen te delen en inspiratie op te doen.

  • TikTok: Ook op TikTok zien we een stijgende populariteit van campergerelateerde content. Gebruikers delen korte video's waarin ze hun camperervaringen documenteren, wat leidt tot een grotere zichtbaarheid en aantrekkingskracht voor deze levensstijl.

  • YouTube: Veel mensen gebruiken YouTube om gedetailleerde vlogs te maken over hun leven in een camper. Dit biedt niet alleen entertainment, maar ook praktische tips en advies voor anderen die geïnteresseerd zijn in het leven op de weg.