Zelfs als je motorhome naar de winterstalling gaat, is het belangrijk om de juiste voorzorgen te nemen. In onze showrooms in Aarschot en Oostende organiseren we regelmatig gratis infosessies over "Je motorhome klaarmaken voor de winter", in een gezellige sfeer met hapjes en drankjes. Wil je meedoen? Volg onze social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Na de vakantie is het voor sommige campereigenaren snel gedaan met de pret. Dit jaar is het extra moeilijk om een geschikte stalling te vinden. Bij Urbano zien we dat de vraag naar stallingen in heel België blijft stijgen, terwijl het aanbod juist afneemt.
Wat we wel zien, is dat campers vaak op grote openbare parkeerplaatsen staan. Dit is natuurlijk een tijdelijke oplossing en is niet in alle gemeenten toegestaan. In de meeste gemeenten mogen campers maximaal drie aaneengesloten dagen op straat staan, met een limiet van zes dagen per maand.
Een uitzondering hierop zijn campers die ook voor dagelijks gebruik zijn bestemd. Parkeren op je eigen oprit is toegestaan, maar het is belangrijk om rekening te houden met de buren. Soms ervaren zij hinder doordat de camper het uitzicht belemmert.
Boeren kunnen soms ook een oplossing bieden. Steeds vaker stellen zij hun schuur of carport beschikbaar als stalling voor campers en caravans. Sinds corona is de vraag naar deze stallingen enorm toegenomen, en boeren ontvangen dagelijks meerdere aanvragen.
De meeste caravans worden in de schuur gestald, terwijl campers vaak buiten worden geplaatst. Dit komt doordat de eisen voor brandveiligheid dan minder streng zijn. Het nadeel hiervan is dat de camper vies kan worden en bij veel regen kan gaan lekken. Ons advies: gebruik een dakhoes om de camper te beschermen!
Een veelvoorkomende fout bij het stallen van je camper is het vergeten of onvolledig legen van het watersysteem. Naast het leeg- en schoonmaken van de tanks en jerrycans, die je zonder dop op een droge plek moet bewaren, is het belangrijk om ook de boiler, geiser en leidingen volledig af te tappen. Haal alle kastjes leeg en maak ze grondig schoon. Vergeet niet de koelkast op een kier te zetten om schimmel en muffe geurtjes te voorkomen.
Zet alle apparaten uit en verwijder de accu’s als de camper niet vorstvrij geparkeerd staat. Voor sommige accu’s is het beter om ze aan een druppellader te leggen, zodat ze na lange tijd stilstaan nog goed opladen.
Poetsen, poetsen, poetsen. Het is essentieel om je camper in goede staat te houden, zowel aan de binnen- als buitenkant. Vuil, zoals vogelpoep, kan in de lak trekken en vlekken of schimmel veroorzaken die moeilijk te verwijderen zijn. Maak ook de wielkasten aan de binnenkant goed schoon; achtergebleven zand kan roest veroorzaken. Na het schoonmaken kun je de rubbers, zoals bij de ramen, inspuiten met siliconenspray om uitdroging te voorkomen.
Vocht is de sluipmoordenaar van je camper, omdat het schimmel en rot in de opbouw en het interieur kan veroorzaken. Een overdekte stalling beschermt tegen neerslaand vocht en regen, wat de levensduur van je camper kan verlengen. Zorg voor voldoende ventilatie door de (dak)ramen op de ventilatiestand te zetten en de (bank)kasten op een kier te laten. Zet kussens van banken en stoelen rechtop. Plaats geen vochtvreters in je camper, want deze kunnen juist vocht van buiten aantrekken.
Als je in de winter gaat rijden, zijn winterbanden aan te raden; in sommige landen zijn ze zelfs verplicht. Maar ook als je huisje op wielen de hele winter binnen blijft staan, verdienen de banden aandacht. Pomp de banden voor de stalling op tot de maximale spanning die op de band staat aangegeven (de PSI-waarde). Zo voorkom je zachte banden bij het ophalen van de camper. Controleer altijd je banden voordat je weer de weg op gaat.
Verwijder alles batterijen uit je camper, van zaklampen tot afstandsbedieningen. Batterijen die te lang in een apparaat zitten, kunnen gaan lekken, wat schade veroorzaakt. Dit geldt ook voor de kachelontsteker en rookmelder. Alkalinebatterijen zijn vooral vatbaar voor lekken. Je kunt ook kiezen voor oplaadbare batterijen, die niet zullen lekken, maar het is alsnog beter om ze niet in het apparaat te laten zitten. Een ontladen accu lang bewaren kan ervoor zorgen dat deze nooit meer oplaadt.