Reis en algemene info over campers

Camper en Sport: De ultieme combinatie voor actieve reizigers

Geschreven door Bert Van Uytsel | 27-aug-2024 18:13:10

Beweging is essentieel voor een gezonde levensstijl. Sporten draagt bij aan je gezondheid en laadt je batterijen op. Met een camper kun je zowel actief sporten als sportevenementen bijwonen en het beste van twee werelden combineren.

Recreatief fietsen

Tegenwoordig zijn de meeste campers uitgerust met een fietsendrager. Niet verrassend, want fietsen is de laatste jaren enorm populair geworden door de opkomst van elektrische fietsen en de coronapandemie. Ook oudere generaties hebben hierdoor de fiets weer herontdekt. Er is een breed aanbod aan fietsen beschikbaar: stadsfietsen, plooifietsen, racefietsen, bakfietsen, speedpedelecs, toerfietsen en mountainbikes.  

Waar fietsen vroeger vooral werd gebruikt voor praktische verplaatsingen zoals naar de winkel, school of werk, wordt het tegenwoordig veelal voor recreatieve doeleinden ingezet. Het succes hiervan blijkt onder andere uit de populariteit van fietsknooppunten, die het verkennen van een streek op de fiets vergemakkelijken. 

"Camperen brengt ons naar de mooiste plekken, fietsen laat ons ze echt beleven." – Tine & Kris, Bavaria-camperaars

Tine en Kris lieten op hun Bavaria Integraal 1740C UNIK een elektronisch fietsrek van BR Systems installeren door Urbano.

Dat geeft hen de mogelijkheid om tijdens de camperreis lokaal naar de winkel te fietsen voor boodschappen. Zo krijgt het fietsen ook een praktische functie. “We maken ook graag leuke fietstochtjes van een dertigtal kilometer in de buurt, al dan niet gecombineerd met geocaching. En een terrasje met een lekker streekbiertje hoort er natuurlijk bij!” vertellen Tine en Kris.

Sportief fietsen 

Ook de sportieve fietser kan veel profijt hebben van een camper. Bijvoorbeeld om naar de Ardennen te rijden en daar met een elektrische mountainbike de steile hellingen te trotseren, of om naar de Vlaamse Ardennen af te zakken en een stukje van de Ronde van Vlaanderen te rijden.

Motorcross avonturen

Voor motorcrossers biedt een camper evenveel voordelen. Je rijdt eenvoudig naar het trainingscircuit of naar wedstrijden. In je mobiele basiskamp kom je na het crossen tot rust en laad je jezelf weer op voor de volgende uitdaging. 

 

Wandelen of hiken

Wandelroutes zijn overal te vinden, zowel in binnen- als buitenland, en kunnen al dan niet bewegwijzerd zijn. Een paar stevige wandelschoenen en goede outdoorkleding, opgeborgen in de camper, zijn voldoende om te genieten van mooie wandeltrajecten.

Bij sportieve hikers draait het dan weer vaak meer om de prestatie en de impact op de conditie.

Na een wandel- of fietstochtje is het heerlijk om in je camper uit te rusten, een douche te nemen en na te genieten met een drankje en een gezonde maaltijd.

Avontuurlijke wateractiviteiten

Watersporters geven vaak de voorkeur aan een campervan. Deze biedt voldoende ruimte voor het opbergen van surfplanken, kiteboards, kano’s, kajaks en wetsuits. Je kunt eenvoudig naar meren, rivieren, binnenwateren of de kust rijden, wat het in- en uitladen vergemakkelijkt. Zoek naar geschikte camperplaatsen en campings via de verschillende camperapps en websites.

Na een dag op het water kun je douchen en omkleden in je camper, en vervolgens ontspannen in je eigen comfortabele ruimte.

Sneeuwavonturen met de camper

Hoewel velen nog terughoudend zijn, is het goed mogelijk om met je camper naar wintersportgebieden of naar de besneeuwde Ardennen te reizen.

Met de juiste voorbereiding, zoals winterbanden, sneeuwkettingen, antivriesmiddel, ijskrabbers en sneeuwscheppen, kun je veilig de weg op.

Campings in de Alpen en de Pyreneeën zijn vaak speciaal uitgerust om wintersporters te ontvangen. Populaire campings zijn te vinden in landen als Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Andorra. Het voordeel van reizen met de camper in de winter is de flexibiliteit, waardoor je meerdere skigebieden kunt bezoeken.

Moderne campers zijn uitgerust met goede verwarming en bieden voldoende comfort, zodat je na een dag op de latten kunt ontspannen in je eigen accommodatie. Bovendien bespaar je op hotelkosten, vooral in populaire skigebieden. Je skiuitrusting kan eenvoudig in de garage van de camper worden opgeborgen, zodat je alles bij de hand hebt.

Sportieve avonturen met de camper

Na al de sportieve inspanningen wil je misschien ook wel eens je favoriete sport van dichtbij meemaken. Met je camper heb je de vrijheid om sportevenementen vanop de eerste rij te volgen.

Veel camperaars trekken bijvoorbeeld naar het parcours van de voorjaarsklassiekers in België, of volgen de grote wielerrondes zoals de Tour de France, de Giro d’Italia of de Vuelta.

Daarnaast kun je met de camper ook buitenlandse voetbalwedstrijden bijwonen. Er zijn altijd wel campings of camperplaatsen in de buurt van stadions te vinden. Hetzelfde geldt voor racecircuits; rondom de circuits zijn vaak campings of terreinen beschikbaar voor camperaars die races willen bijwonen.

Kortom, met een camper kun je op avontuur gaan, sport beoefenen, sportwedstrijden bijwonen en tegelijkertijd aan je gezondheid werken. Het is de perfecte combinatie!